Mircea Pricăjan – Calitatea luminii

Acest articol a fost publicat de Ion-Valentin Ceaușescu pe 16.11.2016 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , .

calitatea_luminii_poliromMircea Pricăjan este redactor șef al Revistei de Suspans și scrie de ani buni cronici de carte S.F., horror sau fantasy prin diverse reviste, printre care și Familia, din Oradea. Este, de asemenea autor al romanului În umbra deasă a realității și, nu în ultimul rând, traducător a peste patruzeci de cărți, mai ales din opera lui Stephen King, despre care a scris și o teză de licență. Al doilea roman al său, Calitatea luminii, Polirom, 2016, colecția „EGO Proză”, are ca temă neliniștile și problemele tânărului din zilele noastre care hotărăște să își facă o familie și să aibă un copil. Tema familiei a fost abordată de-a lungul timpului de majoritatea scriitorilor, fiind una din marile teme ale literaturii, iar în ultimii ani s-au găsit destui autori care să scrie despre imposibilitatea de a își mai găsi fericirea în cadrul familiei, despre alienare, despre frica de a avea copii sau despre cupluri aflate în prag de divorț.

Atunci de ce ar fi acest roman diferit de altele? La o primă vedere, nu iese cu nimic în evidență, fiind încă un roman bine scris, antrenant, pe care îl ții minte, pe care îl recomanzi prietenilor, însă nu pare a oferi ceva mai mult. Totuși, la o lectură mai atentă, Calitatea luminii are un atu: naratorul oferă o soluție strălucită și naturală neliniștilor și problemelor prin care trec personajele, fapt care nu se întâmplă în multe romane unde autorii preferă să lase finaluri deschise sau din contră, se termină într-o notă negativă. Mircea Pricăjan a ales să fie optimist. Subiectul este simplu: sunt narate trei zile din viața unui cuplu, Antim și Carmina, care au un copil de 8 luni, Codin, și care, disperați din pricina oboselii nopților nedormite din cauza bebelușului, hotărăsc să plece la munte, la Cabana Păstrăvilor, cu speranța că o ieșire din zona de confort le va aduce liniștea mult dorită.

Copilul ăsta a venit să ne distrugă, a spus Antim odată, când chiar nu mai putea ține cuvintele în el. E lucru necurat la mijloc, Carmi. Nu o putem duce așa mult timp, ne consumăm amândoi ca niște lumânări. (p. 6).

După cum putem vedea, romanul începe printr-un ton tragic și îi prezintă pe cei doi protagoniști aflați la capătul puterilor, speriați de copilul care pare un alien (chiar așa îi spune la un moment dat Antim) venit să le strice viața. Prima parte a romanului este o acumulare de tensiuni, o panoramă a frustrărilor, a nervilor, a lipsei de odihnă, a lipsei de sex prin care trec cele două personaje. Un cititor empatic, care se implică afectiv în text, se poate speria de toată această aventură și își poate promite că nu va avea niciodată copii. Însă intenția autorului, așa cum se dezvăluie ea în partea a doua a romanului, este de fapt de a arăta că, în ciuda tuturor acestor neajunsuri, a avea un copil nu este de fapt atât de rău, din contră. Antim și Carmina trecpricajan prin frustrare, certuri, momente de tăcere, își reamintesc momente din viețile lor de până să se căsătorească, unele foarte intense și bune, se întreabă cum de au ajuns în situața asta, cum de au făcut marea greșeală de a se căsători și de  face un copil, când aveau atatea alte planuri mult mai interesante.

Însă, în a doua parte a romanului situația se schimbă: își amintesc de lucrurile bune, de prima lor întâlnire, de cât de fericiți au fost și încă mai pot să fie. Lumina este percepută diferit în funcție de emoțiile lor. Calitatea luminii este un thriller domestic din care lipsesc părțile tragice. Faptul că autorul și-a făcut ucenicia pe romanele lui Stephen King și ale altor autori de gen se vede foarte bine în scrisul său limpede, concis și neliniștitor în același timp, pentru că tot timpul ai impresia că ceva rău se va întâmpla pe pagina următoare. Pe la jumătatea cărții credeam că romanul lui Mircea Pricăjan va deveni un Shining și că Antim o va lua razna și va face ceva rău precum Jacck Torrance, însă, așa cum am spus, se întâmplă tocmai opusul: personajele gasesc peace of mind.

Notă: În cadrul Tîrgului de Carte Gaudeamus lansarea romanului Calitatea luminii va avea loc vineri, 18 noiembrie, ora 15.30.

Titlu: Calitatea luiminii
Autor: Mircea Pricăjan
Editura: Polirom
An apariție: 2016
Număr de pagini: 208
Preț: 26.95

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Post Author: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Valentin este editor la SB și coordonatorul proiectului „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Semnează o povestire scurtă în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, ed. Humanitas, iar în 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Este pasionat de rock, fotografie și poezie.