„Lupul din umbră” de Tony Hillerman (fragment)

„©”

LUPUL-FINAL Begay se așeză pentru o clipă în spatele roții, simțindu‑se tulburat. Bufnița se comportase ciudat, își zise el, și se știa că fantomele iau uneori această formă, atunci când călătoresc prin întuneric. Arăta ca o bufniță de vizuină, dar poate că era un spectru care se întorcea într‑un mormânt sau într‑un hogan al morții, odată cu venirea dimineţii.

Încă se gândea la asta, în timp ce lăsa camioneta să coboare încetișor malul abrupt, accelerând apoi pe albia moale. Și se gândea la bufniţă și când camioneta ieși din albie, cu motorul turat în viteza întâi. Dar dispoziția dimineții pusese din nou stăpânire pe el și credea că fusese doar o bufniță de vizuină, zăpăcită de faruri în timp ce se întorcea acasă de la vânătoarea de noapte. Abia trecuse de marginea canionului puțin adânc, chiar după ce revenise pe teren drept și trecuse în viteza a doua, când văzu că se înșelase.

Trupul zăcea chiar lângă drum, iar farurile luminară mai întâi nişte tălpi de pantofi. Înainte să frâneze brusc, camioneta ajunse aproape lângă el. Joseph Begay o scoase din viteză și lăsă motorul mergând. Se descheie la cămașă și scoase un săculeț mic de piele, agățat de gât cu o curelușă. Săculețul conținea o bucată de cremene de culoarea antracitului, având o formă nefinisată de urs, și cam treizeci de grame de polen galben. Begay băgă degetul în polen și se frecă pe piept. Intonă:

Oriunde mă duc,

Fie ca eu să am noroc,

Oriunde cei aproape mie se duc,

Fie să aibă noroc.

Spectrul dispăruse, cel puțin pentru moment. Îl văzuse zburând în susul torentului Teastah. Coborî din mașină și rămase în picioare lângă cadavru. Era un tânăr îmbrăcat în blugi, cămașă roșie și cu pantofi de oraș. Zăcea pe spate, cu picioarele puțin depărtate, cu brațul drept aruncat în lături și cel stâng peste piept, cu încheietura și palma întinse, straniu de rigid. Nu se vedea nici un pic de sânge, dar hainele îi erau umede de la ploaie.

În timp ce Begay conducea mașina pe ultimul kilometru din drumul accidentat până la autostradă, mergând mai repede decât ar fi trebuit, se gândi că ar trebui să înștiințeze despre asta Departamentul pentru Lege și Ordine, înainte de a se duce la stația de autobuz. Încercă să nu se gândească la expresia înghețată de pe chipul tâ- nărului, la ochii morți ieșiți din orbite și la buzele crispate într‑o groază fără margini.

„©”

Titlu: Lupul din umbră

Autor:

Traducători: Ștefan și

Pagini: 232

ISBN: 978-606-8673-08-0

Editura:

Colecție: BLACK Pocket

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.