Dacă vrei să vezi toată Africa călare pe motocicletă, ai nevoie de doi ani și de un nerv al călătoriei crescut în tine ca un palmier. Fără nervul ăla nu poți face mare lucru, pentru că presupune, din start, curaj, o doză de nebunie, responsabilitate și o foarte bună organizare. Nu poți căra pe motocicletă jumătate din casă, îți trebuie lucruri puține și utile. Trebuie să uiți de confortul propriei tale băi și toalete, de patul moale, de lucrurile pe care le ai la îndemână. Africa pare a fi o altă planetă care e bogată doar din punct de vedere al peisajelor. Acolo, lucrurile materiale sunt inutile.
Ei sunt Ana Florea și Ionuț Hogaș. Aveau de multă vreme în minte dorința să vadă toată lumea. Au pus la cale proiectul Into the World, care-și propunea să împărtășească fotografiile și jurnalele lor de călătorie din toată lumea. Proiectul s-a deschis în 2011, când, după ce au strâns ceva economii și au ales ca primă destinație Africa, dar nu din mașină, ci de pe o Yamaha Tenere, un superb model dual-sport, folosit și ca street bike, cât și enduro.
În 2015 a apărut cartea primei lor expediții: Oyibo. 2 oameni, 1 motocicletă. 14 luni în Africa. Și-au stabilit intinerariul călătoriei: Bulgaria, Serbia, Croația, Slovenia, Italia, Maroc, Sahara, Occidentală, Mauritania, Mali, Burkina Faso, Togo, Benin, Nigeria, Camerun, Gabon, Republica Democrată Congo, Zambia, Namibia, Africa de Sud, Botswana, Lesotho, Mozambic, Tanzania, Kenya, Etiopia, Sudan, Egipt, Turcia.
Au trecut prin peripeții și au dormit în cort, au mâncat ce au apucat, s-au confruntat cu birocrația internațională, cu întrebări suspicioase din partea vameșilor (în unele colțuri ale lumii, traficul cu arme și cu droguri se face ca la piața de legume). Au aflat că malaria e ceva obișnuit în Congo. Condițiile călătoriei au fost insalubre o bună bucată de drum, iar căldura…ei bine, cele 40 de grade ale Bucureștiului vara au părut apă de ploaie pe lângă cele 54 de grade ale Saharei, simțite din plin pe sub echipamentul moto. Încrederea în alți oameni a stat la baza călătoriei, mai ales când nu aveau dispozitive electronice în afară de GPS.
De capul lor, Ana și Ionuț și-au văzut visul cu ochii: altă lume, complet diferită de cea a europenilor, obiceiuri, privirile blânde ale copiilor africani care nu văzuseră o minge de fotbal vreodată, noroi, sărăcie, teama băștinașilor vizavi de Oyibo (substantiv ce provine din dialectul nigerian atribuit de popoarele băștinașe caucazienilor, celor cu piele albă, nefiind un termen peiorativ), peisaje extraordinare, care nu pot fi accesibile oricui.
În 2012-2013, cei doi tineri călători au pornit la drum în Mongolia și Siberia, urmând Drumul Mătăsii, de data aceasta pe două motociclete. Un an mai târziu, s-au gândit să vadă China, Vietnam, Cambodgia, Thailanda și Oman, dar de pe…bicicletă. Ei ar fi preferat să rămână în Africa, să nu revină în Europa. În cele 406 pagini ale cărții, vei putea vedea Africa din fotoliu și aproape că ți-ai dori să fi fost acolo. Eu una mi-aș dori, mai ales că motocicletele reprezintă una dintre marile mele pasiuni. Oyibo, jurnalul lor de călătorie, mi se pare incredibil, atât ca forță narativă, cât și din perspectiva fotografiilor prezente în carte. L-am citit pe nerăsuflate.
Cu siguranță, e dificil să pui pe hârtie cei doi ani de călătorie, totul te copleșește și nu știi despre ce să scrii prima dată, dar cartea e, repet, năucitoare ca forță a expresivității și a narațiunii.
ANA HOGAȘ și IONUȚ FLOREA sunt doi tineri arhitecți. În anul 2010 au hotărât să renunțe – cel puțin pentru o vreme – la carieră și să pornească în jurul lumii pe motocicletă. Așa s-a născut proiectul Into the World, a cărui primă etapă a fost o expediție de 14 luni în Africa, începută în 2011. Oyibo: 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa este volumul lor de debut.
Titlu: Oyibo. 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa
Autori: Ana Hogaș, Ionuț Florea
Editura: Humanitas
An apariție: 2015