Testul fierului. Magisterium – Holly Black şi Cassandra Clare

Vă mai amintiţi fluturaşii pe care i-aţi avut când aţi citit prima carte Harry Potter, Stăpânul inelelor sau Ucenicul vraciului? Nu? Poate Cronicile din Narnia? Dar ce ziceţi de toate nopţile nedormite care au urmat acelei descoperiri de proporţii, când aţi stat cu ochii în paginile, şi cu sufletul în lumile din acele cărţi? Ei bine, sinceră să fiu, eu cam uitasem, însă Testul fierului, primul volum din seria , scrisă de şi , m-a făcut să dau iarăşi mâna cu acea bucăţică din sufletul meu care e veşnic tânără, veşnic doritoare de aventură şi magie!

Magisterium_mic_Testul-fierului_Cassandra-Clare_Holly-Black_CorintPrimul volum din seria (care se pare că va avea cinci volume, în total) apărut la Corint Junior m-a luat destul pe nepregătite. Mă pregătisem sufleteşte pentru o carte bună, însă totuşi o copie a lui HP, după cum mai citisem câteva păreri şi-n blogosfera străină. M-am înşelat amarnic! Există câteva paralele, deloc uşor de ignorat, însă nu sunt supărătoare, ci dimpotrivă, îţi aţâţă curiozitatea şi te îndeamnă să plonjezi şi mai adânc în universul ţesut cu grijă şi imaginaţie debordantă de cele două autoare.

Cu un prolog cel puţin ademenitor, cartea debutează în forţă cu un personaj principal care, mie cel puţin, mi-a plăcut mai mult decât mult-iubitul Harry Potter. Callum Hunt este un puşti de 12 ani a cărui mamă a murit la scurt timp după naşterea sa, în timpul Masacrului Rece ce a pus capăt celui de-Al Treilea Război al Magilor. Tatăl său, distrus în urma pierderii, îl ia pe Callum şi îl creşte ca pe un copil normal, într-un oraş normal, la o şcoală normală, fără nicio influenţă din partea magiei. Însă tatăl său ştie ceva ce Callum nici nu poate bănui, astfel că vine ziua în care, în ciuda tuturor avertismentelor tatălui său şi în ciuda dorinţei sale de a pica , Callum intră la Magisterium, o şcoală pentru tineri magi, care îi învaţă să-şi controleze puterile şi să le folosească pentru a face bine. Însă Callum ştie că orice medalie îşi are reversul, astfel că neîncrederea sa legată de lumea plină de magie de la Magisterium este foarte greu de doborât. În mod surprinzător pentru el, acesta îşi face doi prieteni foarte buni, Aaron şi Tamara, care, la fel ca Ron şi Hermione pentru Harry, vor împărţi cu acesta aventuri peste aventuri, precum şi multe suferinţe. Nu vă impacientaţi, în această serie există şi proverbialul antagonist, însă răsturnările de situaţie pe care le-au conceput autoarele vă vor face să vedeţi diferenţa de la cer la pământ între această serie şi HP!

25422_Holly-BlackDacă e s-o spun pe aia sinceră, mi s-a părut cumva o „plăcere vinovată”, fiindcă pe toată perioada (foarte scurtă, de altfel) în care am citit-o, am avut senzaţia că am reuşit să dau anii înapoi şi să redevin acea ploadă sinceră şi visătoare care eram când am dat prima oară ochii cu Harry Potter. Ce mai, m-am distrat pe cinste parcurgând toate cele 295 de pagini ale acestei cărţi! Totuşi, cu ochii mei de adult, nu am putut să nu observ faptul că Testul fierului oferă cititorilor săi lecţii mult mai importante decât alte cărţi fantasy pentru copii şi adolescenţi: Call este un băiat cu o personalitate extrem de puternică, care îşi maschează slăbiciunile prin umor sau sarcasm, în funcţie de caz, dar pe care se poate conta la nevoie, Aaron şi Tamara sunt două personaje secundare la fel de puternice, părând parcă personaje principale alături de Call, lumea magiei este destul de întunecată şi periculoasă, devenind parcă o imagine în oglindă, metaforică, a realităţii, iar Magisterium, vestita şcoală de magie, nu este un loc neapărat prietenos sau extrem de sigur, fiind practic formată dintr-o serie de tuneluri subterane în care mişună creaturi ce pot deveni cu uşurinţă agresive. S-a cam destrămat asemănarea cu HP, nu ziceţi?

25416_351271079375_2568364_n_Cassandra-ClareÎn încheiere, nu pot spune decât că abia aştept să apară şi următoarele volume din serie şi să pot trăi cât mai multe aventuri alături de Call, Aaron şi Tamara, precum şi prietenii acestora din Magisterium! Testul fierului este o introducere excelentă în serie, şi sunt sigură că cele două autoare americane vor continua să facă treabă bună în continuare!

Autori: ,
Editura: CORINT JUNIOR
Traducător: Roxana Olteanu
Anul apariţiei: 2014
Număr pagini: 304
Preţ orientativ: 39,90 lei

Surse foto: 1, 2, 3

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Loredana Malic

Loredana Malic
Atunci când coboară cu capul din nori şi nu mai visează cu ochii deschişi la happy-ever-afters, Loredana este o traducătoare înnebunită după lectura în aer liber din timpul verii, muzica orientală, fâşâitul mării în urechi şi ceaiurile cu scorţişoară băute iarna. Este ferm convinsă că, în viaţă, fericirea poate fi atinsă prin simplitate, bunătate şi iubire.