Silvan Stâncel lansează volumul INCREDIBIL.IUBESC

Artistul Silvan Stâncel, câștigător a mai multor trofee de muzică și cunoscut publicului în special prin piesele originale din cadrul concertelor naționale și internaționale, a publicat în luna februarie a acestui an, prin LIBRIS Editorial, primul său volum de versuri intitulat INCREDIBIL.IUBESC

Coperta_SS

Cartea conține peste 60 de poezii într-o formulă originală, având o calitate editorială de excepție.

 

“INCREDIBIL.IUBESC este capătul a 36 de ani de trăire, experiență și analiză personală asupra celei mai importante forțe care definește umanitatea… iubirea. Inițial nu mi-am propus să scriu într-un mod programat. Cartea s-a născut firesc, am simțit nevoia să spun anumite lucruri… și le-am spus cu responsabilitate, gândindu-mă mereu la public, la oameni, la intimitatea și initimitățile fiecăruia dintre noi. Anul trecut am postat on-line câteva poezii iar mesajele puternice de încurajare m-au făcut să mă gândesc serios la tipărire. Tot anul trecut propunerea de a publica, venită din partea LIBRIS Editorial, m-a determinat definitiv să-mi asum apariția volumului. Le mulțumesc pe această cale pentru întreg profesionalismul. Mulțumesc totodată celor care m-au încurajat, susținut și în mod special, în egală măsură, domnului Virgil Oniță, doamnei Dana Anghelescu, echipei LIBRIS Editorial, scriitorului și criticului literar Aurel Pantea, scriitorului Doru Munteanu, artistului Nicu Alifantis, doamnei Anca Iacob și tatălui meu!”  Silvan Stâncel, 22 februarie 2015, Alba Iulia

 

Lansarea oficială va avea loc în data de 21 martie 2015, ora 15.30, la Târgul Internațional de Carte și Muzică Libris Brașov, organizat la Brașov Business Park.

 

APRECIERI CRITICE:

 

Silvan Stâncel, cu această carte, dovedește că are energia proaspătă a căutării „tu”-ului, firește acest „tu” se adeverește a fi însăși feminitatea. Poemele lui Silvan sunt tot atîtea definiții ale unor realități emoționale în care răsar chipuri ale unui erotism subjugat, voluptuos, de o feminitate care, pe măsură ce se întrupează în poem, lasă să se întrevadă și chipul îndrăgostitului. Declicul liric al fiecărui poem din această carte este însuși rezultatul faptului de a iubi. Poemele lui Silvan Stâncel se situează, ca tonalitate, între elegie și romanță. Infatigabila cîntare a feminității conduce spiritul poetic și spre alte teritorii ale realului, oferind, uneori, cititorului imagini cu accente de verset. Îi dorim succes deplin poetului Silvan Stâncel. – Aurel Pantea

 

Silvan Stâncel e un nume în muzica folk, care nu mai are nevoie de nici o prezentare. Compozitor şi interpret, de o factură aparte, cu melodii, texte şi frazări inconfundabile, se individualizează în rândul cantautorilor genului.

Am spus mereu că folkul este cea mai fericită simbioză între muzică şi şi Silvan îmi confirmă părerea.

Am sentimentul că versurile din această carte sunt scrise în metrica şi ritmul unor cântece numai de el ştiute, pe care, cu siguranţă, le vom auzi în spectacolele următoare.

Silvan Stâncel ne oferă un ciclu poetic insolit, o expresie a sentimentului de dragoste, într-o alchimie, ce ne developează artistul complet, care slujeşte cu har, într-o caligrafie şi rostire proprie, poezia şi muzica.  – Doru Munteanu

 

Silvan. Stâncel.

Frumos joc de cuvinte au imaginat părinții tăi la venirea-ți pe lume, iar tu ai dus jocul mai departe, înrădăcinându-l adânc în copacii ce aveau să-ți devină guitară, drept sprijin întru cântec și .

Dacă-ntr-o zi, între ape, mi-a fost dat să te cunosc și să mă las convins de cântecul tău, astăzi, într-o altă zi, mi-a fost dat a întâlni poezia cântecelor tale încă nescrise.

Cântărețul și poetul merg spre curtea Reginei Poezie, agățați de-o guitară, glăsuind împreună uitatele povești din îndepărtata Extramadura.

Astfel vin și spun.

Silvan, stă-n cel mai adânc ungher al credinței tale, tăria de a-ți duce jocul destinului mai departe. Nu-i nimic incredibil, crede-mă. Iubește și vei fi iubit! –  Nicu Alifantis

 

 

Volumul este expresia forței artistice a lui Silvan Stâncel, surprins într-o altă dimensiune creatoare, nu disjunctă de muzică, și anume, poezia. Deși nu reprezintă texte de melodii, aceste poezii au o muzicalitate și un ritm aparte, acela al inimii de îndrăgostit.

           Dragostea, ca o temă recurentă ce leagă ca un liant gândurile și simțirile așternute în acest volum, se relevă, într-o manieră intimă, în stări, forme, căutări și regăsiri. Este o dragoste contemporană, complicată, organică, profundă, bogată în sensuri dar care, decupată din concretul, atât cel cotidian, cât și cel trecut, recompune, ca un puzzle, piesele din sinele liric al poetului.

            Cele peste 60 de poezii au un melanj de duioșie și forță, de regret și optimism, de ludicitate și gravitate, de refuz și acceptare, trasând armonios coordonatele începutului maturizării artistice a lui Silvan, tocmai prin forța necontestată a iubirii. –  Dana Anghelescu, Director Editorial

 

DESPRE AUTOR:

Silvan Stâncel (n. 2 iulie 1978) este absolvent de filologie la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Facultatea de Limbi Străine, Secția germană-franceză. Primele versuri au fost scrise în perioada studenției, câștigând premii la mai multe concursuri literare. În calitate de traducător autorizat pe limbile germană și franceză, a tradus literatură de specialitate. Este totodată chitarist, compozitor, textier, interpret, câștigând cu propriile piese mai multe trofee la festivaluri naționale de muzică. Membru UCMR–ADA și CREDIDAM, fondator și organizator al taberei de chitară ACUSTIC LIVE MUSIC CAMP (www.tabarachitara.ro), desfășoară o bogată activitate concertistică în România, Franța, Germania, Italia, Anglia, Slovacia, fiind, totodată, membru în juriul mai multor festivaluri de muzică.

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.