„Leipziger Preis zur Europaischen Verstandigung” pentru Mircea Cărtărescu

Aseară, 11 martie, la Gewandhaus, în centrul orașului, a avut loc ceremonia de decernare a prestigiosului „Leipziger Preis zur Europaischen Verstandigung” (Premiul orașului Leipzig pentru Armonie Europeană) lui , eveniment prilejuit de apariția în germană, anul trecut, a ultimului volum din trilogia „Orbitor”, aclamat de presa culturală din Germania ca o mare operă a literaturii mondiale actuale.

, vădit emoționat: „În viața mea nu am fost celebrat în felul acesta.”

Book Award Leipzig, a prezentat miercuri, 11 martie, un omagiu personalităților care au construit punți culturale între Europa de Vest, Centrală și de Est. Cele trei volume ale „Orbitor” au fost traduse în limba germană și publicate de Zsolnay din Viena și primul volum, „Aripa stângă”, a fost, de asemenea, tradus în limba engleză în 2013 și publicat de Archipelago Books din New York.

Suntem privilegiați să fim aici ca să-l susținem pe Mircea Cărtărescu” a declarat , critic literar și Consilier superior la , pe contul său de Facebook.

Scrisul este o modalitate de „conservare a libertății interioare într-un regim totalitar”, a declarat Mircea Cărtărescu într-un interviu pentru televiziunea germană DW.

În vârstă de 58 de ani Mircea Cărtărescu este scriitor și profesor universitar de literatură la „Litere” București și de-a lungul vremii a fost recomandat cu „hot tip” pentru Premiul Nobel de ziarul „The Independent” și multe alte publicații prestigioase. Opera sa a fost tradusă în foarte multe limbi străine. Cărţile sale au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, , ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România. Romanul Nostalgia a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia. De asemenea, autorul a primit Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014).

Mircea Cărtărescu lucrează la un nou volum „Poezia” – fiind „corpusul poemelor mele lirice, scrise în tinereţe, într-un efort continuu, halucinant şi epuizant, care-a durat doisprezece ani”, așa cum îl descrie el însuși.

Felicitări Mircea Cărtărescu!


surse: Ministerul Culturii, Deutsche Welle, site oficial al orașului Leipzig, Ed. Humanitas; Fotos de la eveniment:

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.