Lansare la Bucureşti: Nicio clipă Portasar, de Cătălin Pavel

Marţi, 9 iunie, ora 18.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu din Bucureşti (Calea Victoriei nr. 45), va avea loc lansarea romanului Nicio clipă Portasar, de , recent apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în format digital.

Invitați, alături de autor: , Angelo Mitchievici,

Două lumi se conţin una pe alta, în mod paradoxal, în acest roman, ca în experimentele grafice ale lui Escher. Prima este lumea voluntarului care, întorcîndu-se cu armata română din Cehoslovacia în 1945, se îndrăgosteşte de Mnuşka, pe care o caută mulţi ani mai tîrziu. A doua este lumea lui Lucas, copil, apoi adolescent, care imaginează un paradis artificial de o nesfîrşită naivitate. Acest tărîm construit, Portasar, o încercare sui-generis în literatura română, e întemeiat pe stabile armonii baroce, asupra cărora planează ameninţări dodecafonice. De-a lungul acestei cărţi surprinzătoare, războiul, boala şi povestea de îşi păstrează, chiar şi în ocaziile cînd sînt parodiate, o dureroasă monumentalitate.

„Portasar este aici şi acolo, este locul în care ia naştere o posibilitate, o ordalie, un vis, o dorinţă, o plecare, altceva. În jur totul este şi va fi mereu nesemnificativ, real şi atît, cît timp există cea mai mică şansă să ajungi în Portasar. Romanul lui deschide către acest port enigmatic al unei sensibilităţi fabulatorii, al unei interiorităţi inefabile: Portasar.” (Angelo Mitchievici)

portasar

Cătălin Pavel (n. 1976) este doctor în arheologie. Săpături în ţară şi în Maroc, Franţa, Germania, Anglia, Israel şi, în special, Turcia (Milet, Gordion şi, în 2005-2010, Troia). Autor al unui volum de teorie şi metode arheologice, Describing and Interpreting the Past, Editura Universităţii din Bucureşti, 2010; coautor al Dicţionarului de mitologie greco-romană, Editura Corint, 2011. Studii de specialitate, cel mai recent fiind „Homer and archaeology”, în V. Faranton, M. Mazoyer (eds.), Homère et l’Anatolie, II, L’Harmattan, Paris, 2014. Chevening Fellow al Universităţii din Oxford şi Mellon Fellow al Institutului Arheologic Albright din Ierusalim. A predat cursuri de artă clasică în Bucureşti şi Atlanta, iar în prezent este bursier postdoctoral al Colegiului Noua Europă din Bucureşti. Debut în poezie în 2013 cu volumul Altera pars, Editura A.T.U. (Premiul Mircea Ivănescu acordat de Artgothica Sibiu), urmat în 2014 de Tulburarea la fiinţele vii şi în 2015 de Doi oameni într-o poză, amîndouă la Editura Limes. Primul său roman, Aproape a şaptea parte din lume, Editura Humanitas, 2010, a obţinut Premiul UniCredit/Bibliofagia şi Premiul „Tînărul prozator al anului 2010” acordat de Ministerul Culturii.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.