Jeff Lindsay – Dexter. Vise întunecate

bookpic-5-dexter-vise-intunecate-26333 Cu siguranță, Dexter nu mai are nevoie de nicio prezentare. Când am început să urmăresc serialul, prin 2010, habar n-aveam că titlul poartă numele unui personaj dintr-o carte; mă gândeam că cei de la Showtime sunt la fel de profi ca întotdeauna (vezi The Borgias, The Tudors, Californication, Homeland, Weeds etc.) și că întreaga idee a serialului a fost concepută în mințile lor strălucite. Nicidecum nu știam că există, dincolo de toate astea, un scriitor, pe nume Jeff Lindsay, care a scos nu una, ci șapte cărți din aceeași serie în care pionul central e Dexter Morgan.

Amatoare de forensic-films și pasionată de tot ceea ce zace în spatele unei minți criminale și înzestrate cu o inteligență ieșită din comun, pot să spun că Michael C. Hall și-a jucat rolul cu desăvârșire. Așa cum mintea unui psihopat e în continuă mișcare pentru ca totul să iasă ca la carte, așa cred că a lucrat Lindsay la cele șapte cărți, cât să spargă gura târgului alcătuit din cititori și, mai apoi, din cinefili.

Pentru cine a văzut cele 8 sezoane, nu are sens să fac synopsis-ul serialului, dar le recomand să citească ȘI cartea. Având în vedere că Dexter. Vise întunecate. e primul volum dintr-o serie cu ceva volume, cei care nu au văzut serialul își pot da seama că orice minte genială se formează din drame interioare sau trăite pe propria piele. Astfel, în acest prim volum, pătrundem puțin sub pielea genialului Dexter, întâlnind pasaje din copilărie și din marea sa singurătate, pentru că el nu e un om dornic de atenție, nu vrea o familie, nu e curios să vadă cum se simte dragostea, poate minți oricât despre orice, cu alte cuvinte, eu l-aș caracteriza mai degraba un sociopat care trăiește cu ușurință nevăzut printre oameni.

JeffLindsay2MiamiBookFairInternational2009Am fost și sunt extrem de entuziasmată pentru că am citit cartea, deși vă recomand să nu faceți ca mine, adică citiți mai întâi cartea și apoi urmăriți serialul. E o carte scrisă foarte bine; se simte fiecare editare a cuvintelor, se simte munca scriitorului și tot acel surghiun care aproape că te zdrobește în momentul în care începi să exiști pe foaia aia.

Fără să fie suspectat (până la un moment dat), Dexter se folosește de toate resursele Departamentului de Poliție din Miami pentru a afla cele mai noi cazuri de crimă, ca apoi să devină un justițiar, omorându-i la rândul său pe criminali. Acționează impecabil, fără să aibă martori și fără ca cineva să-l poată suspecta, deși însuși caracterul său retras și felul perfecționist de a rezolva cazurile aproape că îl demască.

top-20-tv-characters-222fb394-0bd8-4a1c-8a18-bd111d8edfebE extrem de ușor să inventezi o poveste care să aibă și o idee de bază, însă devine dificil în momentul decisiv de care atârnă soarta creației tale: cucerirea publicului. Nicio campanie de marketing profesionistă nu poate salva un produs atâta timp cât acesta n-a fost luat în seamă de public. Unii curioși vor vrea să vadă despre ce e vorba, dar nu vor rămâne mai mult de câteva minute, pentru că nu sunt captivați și nici nu își doresc să fie. E important, cred eu, să găsești acel punct vulnerabil neatins încă al publicului.

tumblr_ktlm0k2eFJ1qaqoheo1_500Romane polițiste s-au tot scris de-a lungul vremii, atât în România, cât și în întreaga Europă; detectivi sau polițiști disperați cu mânecile sumecate până la cot care beau cafea la 3 dimineața studiind dosare și încercând să găsească o logică au existat dintotdeauna în literatură. Jeff Lindsay a atins acel punct sensibil al publicului, ca dovadă că Showtime au produs ecranizarea cărților lui.

Cu ce se deosebește cartea de serial? Simplu: serialul trebuia să supraviețuiască mai mult de un sezon datorită audienței imense și implicit au introduse o mulțime de personaje care sunt cam pe lângă cu ceea ce se întâmplă în carte. Serialul pătrunde mai mult în intimitatea lui Dexter și ilustrează raporturile lui sociale și convorbirile cu imaginea tatălui vitreg care îi apare constant în minte. Cartea punctează mai mult pe actul desăvârșit al justiției, adică pedepsirea criminalilor.

Titlu: Dexter. Vise întunecate

Autor: Jeff Lindsay

Editura:

Colecția: Crime Masters

ISBN: 978-606-93510-8-6

Nr. pagini: 278

An apariție: februarie 2014

Traducător: Ona Frantz

Preț: 29, 90 lei

sursa foto: 1, 2 3, 4

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.