FILB, prezentat în cadrul Festivalului de la Edinburgh

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 20.08.2015 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , .

Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) va fi prezentat în cadrul Festivalului de la Edinburgh, cel mai semnificativ eveniment de acest gen din întreaga lume. Despre cele 7 ediții ale FILB și istoria proiectului va vorbi la Edinburgh, pe 24 august, Oana Boca Stănescu unul dintre cei 3 membri fondatori:

​​„Festivalul de la Edinburgh este un «training» necesar, pe care, ​într-o lume ideală, orice manager cultural ar fi bine să-l parcurgă. Sunt o norocoasă că am șansa de a încerca să înteleg cum e posibil să gestionezi prezența a peste 30.000 de artiști din peste 70 de țări, în cadrul unui singur proiect. Apoi, mă bucur că am ocazia să aflu, la fața locului, mai multe despre spațiul literar britanic, zona ​culturală  dinspre care au sosit cei mai multi invitați ai FILB, de-a lungul celor 7 editii. 

Iar faptul că voi prezenta public, la Edinburgh, micul nostru festival, asta mi se pare aproape ireal!” (Oana Boca Stanescu)

*
Alături de organizatori de festivaluri literare din Columbia, Palestina sau India, Oana Boca se numără pe lista celor 11 manageri culturali selectați să participe la ediția din acest an a Festivalului de la Edinburgh, în cadrul „Momentum”, Programul Delegaților Internaționali din cadrul Festivalurilor din Edinburgh, realizat de British Council Scotia în parteneriat cu Festivals Edinburgh și Creative Scotland, cu sprijinul Primăriei orașului Edinburgh, Event Scotland și guvernului scoțian. Instituția care a înscris proiectul în competitie și care susține deplasarea Oanei Boca Stănescu în Scoția este British Council România, unul dintre cei mai importanți parteneri ai FILB, de-a lungul timpului.

filb la edinburgh

De-a lungul celor 7 ediții, FILB a prilejuit iubitorilor de literatură din capitală întâlnirea cu 76 de scriitori din 23 de țări, nume de primă mărime ale literaturii contemporane.

În urmă cu două luni, cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB) a fost recompensată cu Premiul al II-a la secțiunea „Artă și Cultură”, în cadrul Galei Societății Civile, ediția cu numărul XIII.

______________________________________________

Festivalul Internațional de Literatură București – „FILB” – este astăzi cel mai important festival independent Internațional de literatură din Romania. Un proiect inițiat în 2008, FILB încearcă să rescrie harta culturală a Europei, prin întâlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri și dialog – „Re-Writing the Map of Europe”, acesta este sloganul festivalului. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretica a întâlnirilor, intenția noastră fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut așezat sub circumstanțe istorice asemănătoare va da naștere unor produse culturale identice. Scriitorii invitați la Festival rescriu granițele unui trecut comun, și o fac într-o Europă care e în plină rescriere. Ediția din 2014 a FILB a reprezentat cea mai importantă etapă din istoria Festivalului: a fost ediția cu cei mai mulți scriitori invitați – 19 autori, de pe 3 continente și 10 țări: Brazilia, Palestina, Malta, Ucraina, Marea Britanie, Italia, Ungaria, Elveția, Republica Moldova și Romania. Ediția cu numărul 7 a reunit, în mod simbolic, 7 evenimente, fiind prima care a inclus, pe lângă evenimentele dedicate literaturii mainstream, și evenimente dedicate literaturii SF & F. De asemenea, în cadrul FILB 7, British Council România a găzduit o seară literară dedicată literaturii SF, avându-i ca invitați pe Paul McAuley și Richard K. Morgan, evenimentul transmis online, o noutate, atât din punctul de vedere al tematicii dezbaterilor, cît și al faptului că evenimentul a fost accesibil inclusiv publicului din afara Bucureștiului.

Festivalul Internațional de Literatură de la București (FILB) este un proiect organizat sub umbrela Asociatiei Headsome Communication, echipa organizatorică din prezent reunindu-i pe: Bogdan-Alexandru Stănescu, Vasile Ernu, Oana Boca și Ioana Gruenwald. Site-ul oficial al proiectului: www.filb.ro.

Festivalul de la Edinburgh – prima ediție coordonată de irlandezul Fergus Linehan – se derulează anul acesta, între 7 și 31 august, cuprinzând aproximativ 150 de evenimente teatrale, muzicale, literare, de stradă și de interior, desfășurate în mai toate spațiile culturale și publice din capitala scoțiană și având pe afiș nume și companii de prim rang din întreaga lume.

Oana Boca Stănescu este manager cultural și consultant în comunicare, cu o experiență de 13 ani, fondatoarea Headsome Communication, prima agenție de comunicare din România specializată în proiectele de promovare a lecturii.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.