Fabula lui David Duchovny: „Holy Cow” – debut literar

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 18.06.2015 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , .

duchovny Romanul Holy Cow, debutul actorului David Duchovny – cel care a dat viață personajului Fox Mulder din celebrul serial The X-Files, dar și scriitorului Hank Moody din serialul Californication – , a apărut în traducere la Editura Polirom.

David Duchovny, unul dintre cei mai îndrăgiţi actori americani contemporani, a cîștigat în 1997 şi 2008 Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal într-un serial de televiziune.

O minunată parodie a lumii postmoderne, Holy Cow a fost publicată în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Ioana Filat, disponibilă şi în ediţie digitală.

Holy Cow (2015) este o fabulă pe cît de nostimă, pe atît de emoţionantă despre prietenie, religie, umanitate şi toleranţă. Elsie Bovary, o văcuţă de la o fermă din nordul statului New York, îşi petrece viaţa senină păscînd, studiind celelalte animale şi pălăvrăgind cu prietena ei cea mai bună, Mallory. Lumea sa este însă zguduită din temelii cînd, găsind poarta grajdului deschisă într-o seară, se strecoară pînă la casa fermierului şi află cu stupoare că oamenii nu cresc vaci doar pentru lapte, ci ca să le mănînce carnea şi să le folosească pielea pentru a fabrica diverse lucruri. După această cumplită revelaţie, Elsie hotărăşte să plece în India, unde vacile sunt considerate sfinte şi nimeni nu se atinge de ele. I se alătură îndată porcul Jerry, de curînd convertit la iudaism, care vrea să ajungă în Israel pentru că acolo nimeni nu pune gura pe carne de porc, şi curcanul Tom, dornic să ajungă în Turcia, ţara unde este venerat. Cei trei trec împreună printr-o grămadă de peripeţii, care de care mai hazoase şi mai hazardate, ce pun însă sub semnul întrebării multe realităţi ale lumii contemporane.

„Noi avem o «tradiţie orală» – cum se zicea pe vremuri în cultura voastră. Poveştile şi învăţăturile de viaţă se transmit din vacă-n viţică, din generaţie în generaţie. Cam ca Odiseele şi Iliadele voastre. Le cîntăm chiar. Mă scuzaţi că mă sparg în figuri cu nume ilustre. Homer. Bum! Hai că vă las un pic să vă reveniţi din şoc.” (David Duchovny, Holy Cow)

„Surprinzătorul debut al starului hollywoodian David Duchovny este de departe cea mai antrenantă alegorie de la Ferma Animalelor încoace. Povestea lui Elsie, o văcuţă americană care descoperă adevărul despre soarta ei, e plină de umor şi semnificaţii.” (Time Out)

„Primul roman al lui David Duchovny este o fabulă încîntătoare despre demnitate şi toleranţă, cu animale antropomorfizate şi presărată cu calambururi, glume cu dublu înţeles şi umor sofisticat…” (Kirkus Reviews)

duchovny_cr
David Duchovny

David Duchovny s-a născut în 1960, la New York. A studiat literatura engleză la Princeton University şi a obţinut o diplomă de master la Yale University, unde l-a avut ca profesor pe Harold Bloom. A început să scrie poezie în timpul facultăţii, primind o menţiune de onoare din partea Academiei Poeţilor Americani, însă a devenit în scurt timp fascinat de lumea filmului. Şi-a început cariera de actor spre sfîrşitul anilor ’80, rolurile care i-au adus cea mai mare popularitate fiind cel al agentului FBI Fox Mulder, din serialul SF The X-Files, şi cel al scriitorului Hank Moody, din serialul Californication. În 2015, actorul şi-a lansat primul album de muzică, Hell or Highwater.

„Biblioteca Polirom” este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu și numără în prezent peste 1000 de titluri.

În pregătire :

Amy Tan, Valea Minunilor
Cesare Pavese, Valea de neuitat. Plaja

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.