Ellen Raskin – Jocul lui Westing

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 27.04.2015 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , .

1Nu știu dacă aș putea scrie cărți pentru copii care să nu fie luate la mișto de ei sau de părinții lor. Probabil că aș scrie cărți extrem de fantastice, fără niciun pic de realism, pentru că eu cred că lumea copiilor trebuie să fie o fortăreață în care realitatea sumbră și adevărurile brutale nu își au locul. Copiii nu mi-ar citi cărțile pentru că ar fi prea neverosimile și nu știu câți copii, puștani, părinți,  sau câți dintre noi căutăm un refugiu total căruia să lăsăm rămășițele unei zile obișnuite.

Cred că a fi un autor care scrie pentru copii reprezintă un test imens de răbdare și de perseverență pe care nu mulți reușesc să-l treacă, întrucât copiilor le place sau nu le place ceea ce citesc și nu ai ce să le faci. Apropo de asta, vă spun cu mâna pe inimă că nu am văzut de foarte mult timp părinți sau bunici intrând să se uite la cărți cu copiii de mână. Poate nu ne-am sincronizat?

Ellen Raskin (1928-1984) a fost o ilustratoare pentru editura E.P. Dutton, din New York, care a fost cumpărată apoi de celebra editură Penguin Group în 1986. Despre Raskin nu s-a scris prea multe, doar că fuma exagerat de mult, dormea foarte puțin, scria și făcea tranzacții bursiere (se pare că era un mic geniu aici) și  compunea muzică. Întrebată la un moment dat dacă a știut unde duc firele narative ale romanelor ei, Ellen Raskin a spus că nu s-a gândit vreodată la asta, iar dacă s-ar fi gândit, probabil că s-ar fi plictisit și nu ar mai fi continuat scrisul. Îi dau dreptate autoarei pentru copii: atunci când nu știi unde o să te ducă proza pe care o scrii, cel mai indicat e s-o lași să te ducă, pur și simplu. E o provocare al cărui final poate deveni surprinzător de plăcut.

Jocul lui Westing a apărut în anul 1978 și, deși pare a fi o carte pentru puști, mie mi s-a părut a fi mai degrabă o reinventare a celebrei Agatha Christie. Sigur, povestea e diferită și nu există vreun Hercule Poirot, ci mai multe familii adunate sub pretextul închirierii unor apartamente într-un bloc turn. Personalități diferite, ambiții diferite sunt reunite pentru a desluși cine e criminalul lui Samuel Westing, care, aparent, a lăsat cu limbă de moarte un testament în care sunt incluse toate personajele, cu condiția ca acestea să descopere care dintre ei este ucigașul.

Un roman captivant, extrem de bine scris, simplu, cu o linie umoristică ce sporește vitalitatea narațiunii, Jocul lui Westing mi se pare a fi un roman recomandat tuturor iubitorilor de literatură pentru copii și nu numai. Ellen Raskin și-a înzestrat personajele cu o psihologie foarte elaborată, astfel că atmosfera de suspans se supradimensionează dintr-o clipă în alta, fiecare personaj apelând la diferite strategii de descoperire a criminalului pentru a pune mâna pe faimoasa și frumoasa avere de 200.000 de dolari a răposatului Westing. Deși una dintre condițiile ”jocului” e ca membrii echipelor să coopereze, aceștia își sapă groapa unul altuia, pentru că fiecare e mânat de ambiții mai mult sau mai puțin prostești. Fiecare crede că e îndreptățit să ia banii lui Westing, dar nimeni nu ia în calcul posibilitatea ca acest joc infantil să fie doar un test pentru ca ei să-și descopere defectele și vulnerabiitățile. Va trebui să descoperiți singuri ce este cu acest „joc”.

Situațiile neprevăzute vor scoate la iveală părți întunecate ale personajelor, dovedind astfel, încă o dată, că omul e capabil de orice atunci când se2 simte amenințat: paranoia, suspiciune dusă la extrem, groază, egoism desăvârșit, viclenie și în cele din urmă, crimă. Nu cred că există un personaj principal în acest roman, cred că e vorba mai degrabă despre întregul colectiv de personaje și modul în care reacționează acestea atunci când le sunt testate limitele. Ca o paranteză, titlul cărții mi-a adus aminte de Jocul lui Gerald, de Stephen King, care, firește, e altă mâncare de pește cu o notă mult mai înfiorătoare ca jocul bietului domn Westing.

Aș recomanda cartea adolescenților și nu copiilor, pentru că există lucruri în carte care nu pot fi judecate de către cei din urmă, ori acest roman e genul ăla de carte care trebuie ”secționată” în mii de fragmente pentru a fi înțeleasă mai bine.

Titlu: Jocul lui Westing
Autor: Ellen Raskin
Editura: Art
Număr pagini: 256
Anul apariției: 2014
Traducător: Andreea Caleman
Preț: 29.9 lei

Sursa foto: 1,

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.