Editura frACTalia – un pariu care trebuie câștigat

În peisajul editorial autohton, chiar în acestă perioadă de calmitate absurdă din punctul de vedere a cererii și ofertei de carte, Iulia Militaru prezintă editura frACTalia, un pariu cu literatura contemporană românească. urează succes grupului editorial din care fac parte imprinturi de carte pentru copii, literatură de calitate, debuturi în poezie și o varietate de „accesorii” culturale.

fractalia

SemneBune: Aud că există o nouă editură în industria de carte autohtonă. Cum de ai curaj să înființezi o editură când unii închid iar alții nu știu cum să supraviețuiască?

Iulia Militaru: Este aceeași întrebare pe care am primit-o atunci când am publicat prima carte de poezie: de ce poezie, când nimeni nu mai citește azi poezie? Nu se pune, cred, problema curajului, cum nu am ales să scriu poezie ca o provocare sau o sfidare a unor evidențe, un act de îndrăzneală, într-o lume ostilă în general poeziei și cărții, la fel nu m-am gândit să inițiez, alături de ceilalți membri fondatori, acest proiect pentru a arăta că noi putem, iar dacă n-o să meargă, vom da vina pe disprețul societății față de cultură, pe tehnologia care îndepărtează mințile tinere și vulnerabile de plăcerea lecturii etc. Faptul că s-au închis edituri, că foarte multe supraviețuiesc cu greu nu are nicio relevanță, așa se întâmplă în orice domeniu, cu atât mai mult, cu cât anul trecut, parcă, au fost edituri care au avut încasări uriașe, unele depășind chiar firmele de publicitate (dar asta este altă poveste). Există în contiunare în domeniul editorial câteva portițe rămase deschise, nișe unde mai este încă loc de mișcare pentru o editură nouă. Totul e să știi unde vrei să te plasezi și care este în cele din urmă scopul pe care vrei să-l atingi atunci când pornești pe această cale. Și să nu uităm că vorbim totuși de domeniul editorial, unde există o capcană în care multe edituri mici au alunecat – menținerea unui raport adecvat între partea economică și capitalul cultural propriu-zis. Bineînțeles, se pot face compromisuri și de o parte și de cealaltă, dar aceste compromisuri nu ar trebui să te facă să ignori complet obiectivele inițiale. Din punctul meu de vedere, o editură mică ar avea câteva avantaje pe care, dacă ar ști să le gestioneze, ar putea să se impună; la acest nivel, de începători (să-i spun așa) balanța aș vrea să încline spre capitalul cultural, aici să se dea bătălia noastră. Nicidecum de preluare a unui capital deja existent, format de alte edituri și care circulă apoi de la una la alta – asta înseamnă de fapt monopol, dar nu vreau să intru în amănunte, poate cu ocazia altui interviu. Încercăm deocamdată să ne definim propria imagine și să promovăm autori în conformitate cu această imagine. Nimeni nu spune că-i simplu sau că se poate face fără susținere financiară. Cu toate astea, cred că merită să încercăm.

SB: Ce vom găsi în portofoliul editorial? Ce procente va avea poezia din acest portofoliu, dat fiind faptul că scrii și iubești poezia?

I.M.: Uite că am ajuns și la poezie! Da, va fi foarte multă poezie și/ sau antipoezie și așa mai departe. Totuși, intenționăm să nu ne limităm doar la literatură. Vom avea colecții și de carte teoretică, eseistică, critică literară; unde alegerile poate că nu vor fi deloc „inocente”, dar necesare în câmpul cultural actual.

SB: Știu că există un imprint dedicat copiilor? Ce vei avea: cărți pentru colorat sau literatură pentru copii? Scriitori români sau literatură tradusă?

I.M.: Editura pentru copii va fi coordonată de colega noastră Adina Uzunu, care a început deja să pregătească primele titluri. Le vom lansa la începutul anului viitor. Cărțile pentru copii îți oferă un grad de libertate mai mare atât în ceea ce privește conținutul, cât și formatul sau tipul de carte. Vom publica, desigur, literatură pentru cei mici, dar nu vom lăsa deoparte cartea de activități. Dincolo de faptul că se vinde mai ușor, aparent, ea permite și o colaborare mai strânsă cu cei mici. Nu este ușor să creezi jocuri, iar poveștile însoțite de joc apropie foarte mult copilul de universul propriu-zis al poveștii. Este și o strategie de-a ne câștiga cititorii, nu?

sigla fractalia

SB: Când apar primele produse editoriale? Ne inviți la lansare?

I.M.: La Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, o să fim prezenți cu trei titluri, două debuturi: Octavian Perpelea – cu dricul pe contrasens, Răzvan Pricop – r e t r o v i z o r, și o reeditare: Andra Rotaru – Într-un pat, sub cearșaful alb. Lansările le vom face la standul Editurii Vellant, căreia îi mulțumim din nou, pentru găzduire pe perioada târgului. Săptămâna următoare, pe 27 noiembrie, vom organiza și un eveniment de lansare oficială a editurii, în Tramvaiul 26; cu o nouă ediție Nights in White Satin și un mic afterparty frACTalia. Vă așteptăm cu drag, bineînțeles!

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ciprian Burcovschi

este fondatorul AdLittera (Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera) și făurar de platforme culturale experimentale. Specialist în comunicare vizuală, Ciprian este implicat în mai multe programe edutainment. Îi plac oamenii care doresc să lase ceva bun în urma lor.