Debutul literar al celebrului regizor de film David Cronenberg: Mistuiți

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 6.11.2015 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , , , , , , , , , , , , .

„Un roman tulburător, înfricoşător, palpitant” (Stephen King)

Mistuiţi, fulminantul debut literar al celebrului regizor de film David Cronenberg, a apărut în această săptămînă în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Iulia Gorzo, şi în ediţie digitală.

Romanul va fi lansat la Tîrgul de Carte Gaudeamus 2015, vineri, 20 noiembrie, ora 17.00, la standul Editurii Polirom (parter, Romexpo). Invitați: Iulia Popovici, Mihai Fulger, Bogdan-Alexandru Stănescu. Programul nostru complet de evenimente, aici.

David_Cronenberg_Mistuiti

Mistuiţi îi aduce în prim-plan pe Nathan şi Naomi, un cuplu modern de jurnalişti, a căror viaţă este atît de haotică, încît se întîlnesc doar în hoteluri, cînd drumurile li se intersectează. Ea scrie despre crime, el – despre intervenţii medicale speciale. Viaţa de cuplu le este mediată de internet, smartphone-uri, laptopuri şi camere video. Cei doi au, de asemenea, în comun gustul pentru aventuri sexuale, în special cu subiecţii articolelor la care lucrează. În timp ce Naomi intervievează un celebru filosof francez suspectat că şi-ar fi ucis soţia şi ar fi mîncat părţi din trupul ei, Nathan face un reportaj despre un tratament medical obscur pentru cancerul de sîn, aplicat unei paciente superbe într-o clinică din Budapesta. Acolo descoperă îngrozit că a contractat o boală venerică numită boala lui Roiphe şi gîndul că trebuie să-i explice totul lui Naomi îl terorizează. Căutînd un tratament, în minte i se iveşte neîncetat întrebarea „Ce s-o fi întîmplat cu Roiphe?”, care deschide, aidoma unei chei, poarta spre o lume halucinantă, impregnată de erotism, în care virtualul pare să submineze constant realitatea, o lume extrem de plastică, amintind de filmele regizorului Cronenberg.

„Odată cu apariţia romanului Mistuiţi, Cronenberg intră în compania selectă a cineaştilor care au scris şi opere literare: cartea sa poate fi comparată cu memoriile luminoase ale lui Luis Buñuel, Ultimul meu suspin, cu confabulaţia hilară a lui Werner Herzog din Conquest of the Useless sau cu romanul burlesc al lui Bruce Robinson, The Peculiar Memories of Thomas Penman.” (Will Self)

„Această carte, originală pînă în cel mai mic amănunt, avînd anvergura şi acurateţea poetică ale capodoperelor lui Nabokov, are puterea să-l tulbure şi să-l dezarmeze pe cititor, dar şi să facă din el, în cele din urmă, un complice absolut.” (Viggo Mortensen)

„Proza densă, aristocratică a lui Cronenberg este plină de detalii hi-tech, erotice, medicale… fiecare bit de informaţie e încărcat de indecenţă şi ridicat la rangul de frumuseţe pervertită.” (Booklist)

David Cronenberg (n. 1943, Toronto) este unul dintre cei mai cunoscuţi regizori contemporani, mai ales pentru inventarea unui gen aparte, horrorul visceral, ce explorează temerile şi obsesiile legate de transformarea propriului corp. În filmele sale, psihologicul se împleteşte strîns cu fiziologicul. La începutul carierei, regizorul a explorat aceste teme mai ales prin filme horror şi SF, deşi opera lui s-a dezvoltat dincolo de aceste subiecte. Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără Videodrome, The Fly, Naked Lunch, ecranizarea romanului omonim al lui William Burroughs, Crash, care a obţinut premiul special al juriului la Festivalul de la Cannes în 1996, eXistenZ, pentru care i-a fost decernat Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin în 1999, Spider, A History of Violence, Cosmopolis, ecranizarea romanului omonim al lui Don DeLillo, Maps to the Stars.

Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

În pregătire:

Salman Rushdie, Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți

Harper Lee, Du-te și pune un străjer

Elif Shafak, Ucenicul arhitectului

Philippa Gregory, Blestemul regelui

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.