San Antonio – De la A la Z

de-la-a-la-z Editura Univers scoate seria de autor San Antonio, autor de care ați mai auzit, cu siguranță. Considerat de unii a fi un mediocru, slab, și de alții un tip carismatic, cu mult simț al umorului, San Antonio a vândut tiraje cu cifre exuberante în toată lumea. A ajuns celebru, atât de celebru, încât niște oameni diabolici i-au răpit fiica, cerând drept recompensă 2 milioane de franci elvețieni. Scriitorul a plătit-o, și nu vă faceți griji, și-a mai cumpărat apoi un castel în Elveția, de data asta mai bine securizat.

Frederic Dard, căci acesta este numele său adevărat, a luat drumul scrisului la 17 ani, când s-a angajat la o editură. Cu puțin noroc, și-a publicat primele romane tot în cadrul acestei edituri.  Nevoit să-și întrețină familia, a scris cărți pentru copii și diverse romane, fascinat fiind în mod special de romanul noir american. Astfel, îl întâlnește pe Georges Simenon (al cărui erou de poveste era comisarul Jules Maigret; minunat și Simenon!) care acceptă să-i scrie prefața unuia dintre romane.

Seria de romane polițiste San Antonio a făcut ravagii în toată lumea, dar puțini știu cum scriitorul, fiind la început și dorindu-și un pseudonim american, a închis ochii înaintea hărții S.U.A și a pus stiloul pe numele orașului San Antonio din Texas. Și așa i-a rămas numele.

Trecând peste această celebritate dorită printre dinți de unii, Frederic Dard are un stil halucinant. E imposibil să citești cu seriozitate. Nu te lasă replicile încărcate de sarcasm să nu râzi. San Antonio este genul de personaj creat când viața autorului se află la ananghie; atunci probabil Dard s-a gândit să-l creeze pe comisarul San Antonio ca acesta din urmă să-l salveze. Nu știu dacă Dard o fi fost la ananghie, dar cred că aș crea un astfel de personaj care n-are altceva decât replici inteligente și trântite pentru a te hlizi jumătate de oră, doar dacă m-aș simți singură. Poate că Dard și-a creat propriul divertisment, de ce nu ?

Pe vremea aceea, existau romane noir, dar erau serioase și sobre. Dard s-a gândit să facă din San Antonio un comisar șleampăt cu aere de narcisism, neserios,  arogant, zăpăcit, inteligent și șarmant, care nu ratează vreo ocazie să ”tăvălească” orice ”pițipoancă” apărută în peisaj.

Povestea romanului De la A la Z sună cam așa: buturuga mică răstoarnă carul mare. Hodoronc-tronc, minunatul comisar San Antonio se trezește vânat de cineva din umbră. Îi este dorită moartea, și i se plănuiesc tentative care eșuează. Puțin speriat, San Antonio hotărăște să-și însceneze moartea, pentru a încerca să gândească la rece întreaga situație. Mama comisarului,  Felicie, o bătrânică foarte drăguță, asistă la moartea cumnatei ei, în propria casă. Descoperind de fapt că mama sa era ținta lunetiștilor, San Antonio se înfurie la maxim și pornește pe urmele lunetiștilor.  Și de aici începe întreaga aventură plină de a comisarului. Situațiile încurcate și descâlcite apoi prin replici savuroase și concluzii demne de galinacee accentuează romanul de buzunar ca fiind ceva potrivit oricând, oriunde. Dard n-are pretenție mare de la cititori, și parcă ghicindu-ne surprinderea și confuzia vizavi de ceea ce se întâmplă în roman, ne numește ”capete seci, fără mulți neuroni” . Interesant de observat este partenerul în toate al comisarului, Berurier, o matahală fără creier, aproape. San Antonio și Berurier sunt două figuri grotești, dar conturate în lumina justiției și a dreptății, astfel că suntem nevoiți, volens-nolens, să-i vedem drept eroi. Noțiunea de ”oameni ai legii” își pierde orice substanță aici, se duce pe apa sâmbetei, căci cei doi sunt niște tipi complet ieșiți din orice tipar.

-Englezoii ăștia, spune, recunoaște că sunt niște suciți. O trimit pe Ioana d’Arc pe Sfânta Elena, îl ard pe rug pe Napoleon, refuză să accepte sistemul metronomic și nu sunt în stare să țină dreapta, deși au încă regalitate!
-Totuși au inventat penicilina, îi amintesc , pentru deplină obiectivitate. Grasul se gândește, ușor scos din mână de riposta mea.

N-are a face! mă asigură. Eu o țară care nu produce vin nu mă pot împiedica s-o disprețuiesc. […]
– Îți dai seama ce mai sfârșit! Să mori agățat așa, într-o pivniță, și încă în Anglia. A, îți jur… Se zbate la capătul frânghiilor, dar fiecare zvâcnitură nu face decât să-i zdrobească și mai mult biata carne de pe nu mai puțin bietele încheieturi.
– Nu te agita, Grasule! zic. Am un plan.
– Sper să fie unul cincinal, că e zor mare.
– Ascultă, o să încerc să-mi ridic picioarele astfel încât pantoful meu drept să ajungă la mâna ta stângă.
– Și ce să fac eu cu șalupa ta dreaptă?
– Placheul de la toc e slăbit. O să încerci să-l smulgi.
– Și după aia?
– Ce nesățios ești, Beru! Ei bine, după aia o să-mi împing mâna dreaptă de-a lungul țevii până la tine.

Autor: San Antonio
Editura: Univers
Titlu: De la A la Z
Colecția:  San Antonio
ISBN: 978-606-8543-50-5
Nr. pagini: 160
An apariție: 2014
Traducător: George Anania
Preț: 15, 99 lei

Lasă un semn

comentarii

Oferă și tu SemneBune: Asociația AdLittera

Redirecționază până la 3,5% din impozitul pe venit pentru ca Asociația pentru Educație și Cultură AdLittera să poată beneficia de sprijinul tău financiar! Redirecționarea este gratuită, adică nu duce la nicio cheltuială suplimentară pentru persoana care completează formularul respectiv. Formularul este opțional și poate fi completat de orice persoană fizică care obține venituri din salarii și asimilate acestora.
Revista SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.