Paul Johnson – Viața lui Isus povestită de un credincios

978-973-50-3155-8„1. Iar în ziua întâia a săptămânii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt.
2. Deci a alergat şi a venit la Simon-Petru şi la celălalt ucenic pe care-l iubea Iisus, şi le-a zis: Au luat pe Domnul din mormânt şi noi nu ştim unde L-au pus.
3. Deci a ieşit Petru şi celălalt ucenic şi veneau la mormânt.
4. Şi cei doi alergau împreună, dar celălalt ucenic, alergând înainte, mai repede decât Petru, a sosit cel dintâi la mormânt.
5. Şi, aplecându-se, a văzut giulgiurile puse jos, dar n-a intrat.
6. A sosit şi Simon-Petru, urmând după el, şi a intrat în mormânt şi a văzut giulgiurile puse jos,
7. Iar mahrama, care fusese pe capul Lui, nu era pusă împreună cu giulgiurile, ci înfăşurată, la o parte, într-un loc.
8. Atunci a intrat şi celălalt ucenic care sosise întâi la mormânt, şi a văzut şi a crezut.
9. Căci încă nu ştiau Scriptura, că Iisus trebuia să învieze din morţi. (Sfânta Evanghelie după Ioan, 20, 1-9)”

Fiind Săptămâna Mare m-am gândit să scriu despre o carte, Viața lui Isus povestită de un credincios, traducere de  Liliana Donose Samuelsson, Editura , 2011, care povestește viața lui Iisus, și nu este vorba despre una din acele cărți dogmatice ale vreunei religii vag asemănătoare cu creștinismul, ci despre cartea unui cunoscut și respectat istoric britanic, pe numele său Paul Johnson. Mulți i-au citit cartea Intelectualii sau studenții la istorie sigur măcar au auzit de O istorie a lumii moderne. În Viața lui Iisus povestită de un credincios, Paul Johnson merge pe firul biblic și pune laolaltă toate cele patru Evanghelii, care sunt bibliografia principală, dar și cronici ale vremii, spre a face o biografie a lui Iisus Hristos, de la naștere până la moarte și înviere. Istoricul ne asigură de la început că este un credincios și că cele patru Evanghelii sunt surse credibile, datate istoric, scrise la câteva decenii după întâmplări, dar nu de Apostoli, așa cum popular se crede, ci de oameni care i-au ascultat pe aceștia vorbind și care au fost într-un fel intervievați de către evangheliști. Maria, mama lui Iisus, este și ea una din sursele care au dus la redactarea Bibliei. În afară de Evanghelii și de Faptele Apostolilor, Paul Johnson citează și mărturii ale istoricilor vremii, oameni care l-au întâlnit pe Iisus și au fost martori ai vieții Sale.

Sunt mulți oameni care cred că sunt puțini cei care au fost martori ai vieții Lui și care au și scris despe El, însă Paul Johnson spune în Introducere: ”Când scrii despre viața lui Isus, problema nu e atât sărăcia surselor, cât abundența lor, precum și dificultatea de a pătrunde în spatele textului scris și de a tălmăci pe deplin spusele și episoadele care trebuie explicate din nou fiecărei generații. O altă problemă este cum să prezinți unor cititori aflați la două milenii distanță personalitatea unui om atât de extraordinar și de versatil, înflăcărat și chibzuit, clar și subtil, plin de autoritate, uneori chiar aspru, și totuși nemărginit de bun, înțelegător, iertător și iubitor, atât de strălucitor în desăvârșirea sa, încât cei din preajmă îi acceptau fără șovăire caracterul divin. Și totuși, una dintre splendorile creștinismului este că scriitori din toate timpurile au simțit că se pot încumeta să facă propriile portrete ale omului Isus.”

Cartea lui Johnsosn este foarte utilă pentru oricine, ateu sau credincios, curios sau erudit, fiindcă se referă la fapte, cu toate că pornește de la premiza că Iisus chiar a fost Fiul lui Dumnezeu. El nu face judecăți de valoare, nu îndeamnă pe nimeni la nimic, ci pur și simplu scrie despre Iisus așa cum ar scrie despre orice personaj al istoriei, axându-se pe existența Sa umană. Omul Iisus este pus în prim-plan și este urmărită biografia Sa, iar acolo unde Evangheliile nu spun prea multe, autorul folosește ale surse. S-a tot vorbit despre faptul că Evangheliile nu spun ce a făcut Iisus o are parte din viață, fiindcă se trece brusc de la vârsta copilăriei la treizeci de ani, și oamenii sunt curioși. Johnosn își pune și el aceeași întrebare, însă răspunsul lui este cât se poate de pragmatic: cel mai probabil a studiat, a umblat, a învățat meseria tatălui său lumesc, Iosif, și a trăit normal, fiindcă El nu știa că este Fiul lui Dumnezeu. Tatăl i-a oferit o viață normal, umană, l-a făcut să uite cine este, tocmai pentru a fi cât mai om, cât mai aproape de cei pe care avea să-I mântuiască. ( Vă recomand cu această ocazie să citiți superbul și amuzantul roman al lui Christopher Moore, Mielul: Evanghelia după Biff, tovarășul de joacă al lui Iisus, pentru a afla o teorie imaginară, dar super amuzantă, despre anii pierduți ai lui Iisus. Mulți au zis că e blasfemie, dar aceștia sunt habotnici fără simțul umoruui).

Importanți sunt ultimii ani din viață, perioadă în care acesta a devenit Iisus și a pus bazele uneia dintre cele mai importante religii, creștinismul. Se vor găsi mulți care să strâmbe din nas și să spună că Iisus nu a fost Fiul lui Dumnezeu, ci doar un personaj interesant, un filosof, un tip deștept care nu  înviat niciodată. Foarte bine, este și aceasta o față a problemei și cartea aceasta îi poate ajuta să afle care a fost viața acestui om. Chiar dacă, să presupunem, El nu a fost Fiul, rămâne totuși unul dintre cele mai puternice figuri ale istoriei, un personaj extrem de influent, de controversat și enigmatic. Pentru cineva care a scris doar câteva cuvinte, și acele pe nisip, Iisus este un om care a lăsat poate cea mai frumoasă filozofie de viață, fie că este viața de acum sau cea de apoi. Fie că ești sau nu creștin, nu are cum să nu te atingă cuvintele Sale.

Foarte bine punctează Johnson latura sa rebelă. Iisus a fost un răzvrătit, un oponent, un revoluționar, un reacționar care a întors cu susul în jos o religie aflată în derivă. _AC_1180.jpgNu puține sunt momentele în care s-a purtat aspru cu cei din jurul Său, dar a fost o asprime plină de iubire, la fel cum a fost și furia Sa. Un personaj incomod, cu slăbiciuni umane, Iisus este mai mult decât un om, dar totuși un om, fiindcă devendind om a putut deveni Mântuitor.  Cartea aceasta este o pură biografie, este cronologică, citează toate sursele importante și nu îndeamnă la nimic, este un demers istoric de un real interes și extrem de util. În plus, este scrisă bine, într-un stil literar plăcut și plin de vervă. O recomand, din nou, tuturor, credincioși sau atei, curioși sau erudiți. Închei tot cu un citat din Sfânta Evanghelie după Ioan, 12, 35: „Deci le-a zis Iisus: Încă puţină vreme Lumina este cu voi. Umblaţi cât aveţi Lumina ca să nu vă prindă întunericul. Căci cel ce umblă în întuneric nu ştie unde merge.”

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Ion-Valentin Ceaușescu
Co-fondator SB, Redactor-editor

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, este redactor-editor SB. Ion-Valentin Ceaușescu este coordonator „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv, în cadrul FILIT Iași). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.

Număr articole publicate : 233