Paul Johnson – Socrate. Un om pentru timpurile noastre

socrate1Una dintre figurile de cândva care mă fascinează este Socrate. Aşa se explică faptul că m-am grăbit să iau volumul semnat de britanicul Paul JohnsonSocrate. Un om pentru timpurile noastre. Nu mă aşteptam la ceva anume, nici nu îl mai citisem pe Paul Johnson, ştiam doar că are deja destui fani la noi, la fel cum ştiam că anumite idei conservatoare ale sale nu sunt tocmai pe placul meu.

S-a dovedit în primul rând o lectură utilă, pentru că bibliografia folosită de autor este una stufoasă şi interesantă, am aflat astfel detalii peste care nu cred că aş fi dat în căutările mele „nepricepute” despre Socrate şi despre vremurile în care a trăit. În al doilea rând, este o carte care se parcurge uşor, chiar foarte, pentru că avem de-a face cu o biografie a lui Socrate construită în stilul unui… curs, un fel de monolog susţinut de autor în faţa publicului (cititor). Un monolog detaşat, pe un ton uşor ironic, pe alocuri, o ironie britanică, discretă, cum altfel?! Iar acest stil uşurează foarte mult lectura şi te face să nu laşi cartea din mână, curios să vezi cum se desfăşoară în faţa ta o lume care încă îi fascinează (mă repet) pe atâţia oameni, o lume în care avem posibilitatea să intrăm doar prin intermediul unor astfel de cărţi.

Pentru că Socrate nu a scris nimic, figura lui este reconstruită din bucăţi de viaţă lăsate mărturie de alţii (Platon, Xenofon, Aristotel), ca nişte vitralii care apoi compun imaginea completă a unui spirit care a călăuzit foarte multe minţi şi încă o mai face. Parcurgem, cumva, textele celor amintiţi, avându-l ca ghid pe Paul Johnson, care oferă detalii şi interpretări personale, într-o manieră atrăgătoare, astfel că ai senzaţia că citeşti o poveste, nu un eseu.

Nu o să ofer citate din carte şi nici nu o să detaliez, vă las să (re)descoperiţi singuri cine a fost Socrate. Mai spun doar că este o carte pe care o recomand cu drag. O plăcută evadare din cotidian, o interesantă călătorie în timp şi spre timpuri în care au prins viaţă unele concepte de care încă ne folosim cu toţii.
Autor: Paul Johnson

Editura:

Traducător: Liliana Donose Samuelsson

Anul apariţiei: 2013

Număr de pagini: 160

ISBN: 978-973-50-4044-4

Preţ: 23 lei

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.