FNT – exploring in weekend

2014-10-24 21.19.39

Vineri, 24 octombrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti, Sala Multimedia a găzduit deschiderea celei de a 24-a ediţii a Festivalului Naţional de şi, totodată, vernisajul “Doina Levintza: Costumul de – de la schiţă la miracol”.

În cadrul evenimentului, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Naţional de Teatru, a spus că şi-a dorit ca festivalul să se deschidă cu un eveniment major şi de aceea a ales munca de o viaţă a Doinei Levinţa ca scenograf.

Expoziţia porneşte de la schiţă. La intrare poate fi văzut un colţ din atelierul Doinei Levinţa, care deschide drumul către costumele fabulase, din cele mai importante spectacole la care a lucrat aceasta, alături de unii dintre cei mai mari regizori ai teatrului românesc.

Pe lângă publicul obişnuit, jurnalişti şi oameni de teatru, o surpriză a fost apariţia actriţei Jacqueline Bisset, care se află la Bucureşti în această perioadă pentru promova filmul “Welcome to New York”, în care joacă alături de Gérard Depardieu, în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest. Aceasta s-a arătat foarte încântată de costumele Doinei Levinţa, declarând: “„E fabulos ceea ce văd. Am o senzaţie stranie când mă uit la aceste costume frumoase, dar imateriale, ca nişte stafii care bântuie teatrul. Am citit multe basme când eram mică şi probabil că magia costumelor a rămas cu mine de atunci. Sunt foarte fericită să fiu aici!” Se pare că actriţa nu a fost impresionată numai de expoziţie, ci şi de festival în sine, în ziua următoare asistând la repetiţiile spectacolului “West Side Story”.

Şi că tot am ajuns la spectacole, a început în forţă, la Teatrul Naţional, cu “Furtuna”, în regia lui Alexander Morfov (spectacol despre care voi scrie mai multe într-un alt articol). Tot vineri, la Teatrul Odeon s-a jucat “Viaţa-I mai frumoasă după ce mori”, regia Mihai Mănuţiu, “Fă-mi loc!”, în regia lui Radu Beligan, la Godot Café-Teatru şi “Noul Locatar”, în regia Mihaelei Popa, la .

Nici weekend-ul nu a fost cu nimic mai prejos, aducând, pe lângă expoziţia Doinei Levinţa, care va putea fi vizitată până pe 30 noiembrie, lansări de carte şi spectacolele “De vânzare” de Gianina Cărbunariu, “Şase din 49”, în regia lui Alexandru Maftei, “Lecţia de violoncel” – Felix Alexa, “Trilogia Belgrădeană” – Cristi Juncu, “Victor sau copiii la putere” în regia lui Silviu Purcărete şi, în premieră, spectacolul produs de , “West Side Story”, de Răzvan Mazilu, cu participarea extraordinară a Orchestrei Naţionale de Tineret.

După un asemenea început, nu ne putem aştepta decât la o continuare pe măsură, pentru că FNT a pregătit pentru săptămâna aceasta multe alte expozitii, lansări de carte, conferinţe şi, bineînţeles, spectacole unul şi unul.

Această prezentare necesită JavaScript.

Sursa foto: Arhiva

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Alexandra Mihalcea

Alexandra Mihalcea
Din 1991 a publicat poezie, proză scurtă şi articole în diverse reviste literare din ţară şi din străinătate. A debutat în anul 2006, cu volumul de poezie „Eva, Anno Domini 2005” (Curtea Veche Publishing) şi este prezentă în antologiile „Ultima generaţie. Primul val” (Editura Muzeul Literaturii Române, 2005) și „6 de inimă neagră” (Ed. Singur, 2015). Scrie despre teatru cu plăcere chirurgicală, iubește chitara și pictează.