Creșterea și descreșterea unui activist: Philip Roth – ”M-am măritat cu un comunist”

Acest articol a fost publicat de Ion-Valentin Ceaușescu pe 22.01.2014 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

m-am-maritat-cu-un-comunist_1_fullsizeM-am măritat cu un comunist este cartea în care Philip Roth reușește să cuprindă laolaltă o epocă, mai multe vieți și o răzbunare personală. Parte a seriei de romane care îl au în centru pe  Nathan Zuckerman, acest roman al autorului american, adorat în toată lumea, mereu aflat pe listele de favoriți la Premiul Nobel, este o mostră de scriitură prin care se reface o lume, doar pentru a se destrăma din nou. Gurile rele spun că personajul feminin principal al cărții, Eve Frame, este inspirat de fosta lui soție, Claire Bloom, care publicase cu ceva vreme în urmă o carte devastatoare despre viața ei cu Philip Roth,  Leaving a Doll’s House. A memoir. În aceasta carte, scriitorul este prezentat ca un vanitos, obsedat doar de propria viață, de creație, egoist și multe alte atribute deloc măgulitoare. Roth s-a răzbunat, creând unul din cele mai antipatice personaje feminine din opera sa, o femeie care te cucerește inițial, dar după ce înaintezi în lectură începe să te dezamăgească, îți pare rău de ea, suferi, apoi ajungi s-o disprețuiești, doar pentru ca la sfârșit să îți provoace doar milă. Acest gen de răzbunare nu este deloc singular în literatura americană. Îmi mai vine în minte cartea Siriei Hustvelt, O vară fără bărbați, unde bărbații sunt cei mai prezenți în absența lor și toți poartă chipul lui Paul Auster, soțul ei.

Am fost reticent când am început lectura acestui roman, nu datoriră faptului că mă așteptam să fie o carte proastă, nici vorbă, experiența mea cu Roth a fost mereu una foarte bună, începând cu prima carte pe care am citit-o de el, Pata umană, parte tot a seriei Zuckerman, ecranizată cu Anthony Hopkins în rol principal și eram convins că stilul său mă va cuceri din nou. Grija mea era în privința subiectului. Niciodată nu am fost un fan al comunismului și al stângii de orice fel și cum știam orientările stângiste ale lui Roth, mă temeam să nu dau de o elogiere a acestui sistem terifiant. Mi-am dat seama la sfârșitul romanului de greșeala mea și am răsuflat ușurat. Întotdeauna am fost, însă, fascinat de comuniști, o fascinație negativă, pornită mai degrabă din dorința de a-i înțelege. Și cât de bine am înțeles multe lucruri din această carte. Roth este un scriitor exemplar.

Înainte să scrie o carte el studiază toate problemele despre care va scrie, se documentează, înțelege, își formează păreri și apoi combină totul cu o subtilă psihologie a vieții, cu observații și explicații, toate într-un stil ușor tragic, parte umoristic, mereu egal cu sine. Cred sincer că nici un cuvânt nu este pus la întâmplare și nicio remarcă nu este pusă fără un scop precis. În plus, Roth se distanțează și oferă toate perspectivele. De exemplu, în acest roman aflăm multe lucruri despre pericolul comunismului în America de sub McCarthy, dar aflăm ambele variante, și cea bună, pro, și cealaltă. Privim vânătoarea de roșii din ambele variante. Înțelegem de ce un om ca Ira, personajul principal al cărții, om fără școală, sărac, fugit de acasă, educat singur, ar alege să se înroleze, înțelegem de ce nu are cum să aibă succes un astfel de sistem în America sau oriunde altundeva, dar înțelegem și faptul că activiștii adevărați au fost sută la sută, trup și suflet crezului. Mai înțelegem că cei mai mulți erau oameni care voiau o lume mai bună, incapabili să înțeleagă termenul de utopie sau din contră, atât de șmecheri și de violenți prin natură, încât au realizat ce oportunitate li se oferă. Personajele lui Roth sunt analizate progresiv și ni se dezvăluie pe parcurs, pas cu pas, acțiune cu acțiune. Și sunt personaje complexe, exact ca oamenii reali.

Ira este cel mai grozav dintre toți, o adevărată capodoperă a naturii, un vulcan gata să înghită totul. Evreu sărac, crescut la marginea societății, alături de oameni săraci, roth1_2512877bde muncitori, dar și de mafioți italieni sau oameni de culoare. Violent, limitat și credul, Ira este totuși un tip de om plin de intenții bune. Îi rup inima oropsiții, marginalii, săracii, neadaptații și într-o încercare de a scăpa de natura sa agresivă, de vina sa tragică, el colindă lumea, își face zeu personal învățătura marxistă primită de la alt zeu personal, prietenul și mentorul său, comunistul de origine irlandeză, Johnny O’Day. Traseul său este plin de obstacole dar ajunge, în mod paradoxal, să trăiască o viață care nu are nimic de-a face cu materialismul didactic, ci mai degrabă cu burghezia. Ajunge actor de radio, o adevărată personalitate și se căsătorește cu cea mai iubită fiică a show-bizzului, actrița Eve Frame.

Acțiunea e destul de complicată, se extinde pe mulți ani, apar multe personaje și principalii naratori sunt Nathanel Zuckerman, unul din protejații din tinerețe ai lui Ira și fratele acestuia, profesorul de literatură engleză, Murray, aflat acum în pragul morții, la cei 90 de ani ai săi. Nimic nu e simplu, nimic nu se dezvăluie imediat, uneori acțiunea pare greoaie, unele personaje par că nu au nici un rost în desfășurarea narațiunii, sunt multe ocolișuri, dar ultimele pagini ale cărții încheagă totul în mod minunat și spectaculos. Și trist. Asistăm la apusul unei lumi din care nu a mai rămas nimic și vedem cum trece prin fața noastră o galerie de personaje pe care viața le-a învins. Este un roman cât o ideologie, cât o idee, cât un vis, cât o speranță, cât o viață pierdută. O carte puternică, uneori poetică, deseori greu de suportat, dar în final uimitoare prin însăși puterea sa și prin talentul nemăsurat al lui Philip Roth, care se face văzut şi în alte forme, diferit de diversele sale romane care tratează prea mult sexualitatea, pe Philip Roth sau problema evreiască. Nu că aici n-ar apărea şi aceste teme, însă altul este cadrul, alta este ideea, alta este abordarea.

M-am maritat cu un comunist

AUTOR:Philip Roth

TRADUCERE DE: Fraga Cusin

COLECTIE:BIBLIOTECA POLIROM.Proza XX

PRET: 9.99 RON (Pret Promotional)

ANUL APARITIEI:2004

NUMAR PAGINI:464

FORMAT:106×180

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Valentin este editor la SB și coordonatorul proiectului „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Semnează o povestire scurtă în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, ed. Humanitas, iar în 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Este pasionat de rock, fotografie și poezie.

Comments are closed.