Şase din 49

cover-eveniment-6_49_FNTÎn seara aceasta se joacă în cadrul Festivalului Naţional de Teatru piesa Şase din 49 în regia lui Alexandru Maftei. Mergeţi să vedeţi acest spectacol astăzi, la ! Urmează să vă explic şi de ce.

Numele Alexandru Maftei sigur vă sună cunoscut. Până la spectacolul Şase din 49, cu care debutează pe o scenă de teatru, Alexandru Maftei a regizat filmele Domnişoara Christina şi Bună, ce faci? Iată că piesa lui Spiró Győrgy, în traducerea excelentă a lui Zeno Fodor, i-a atras atenţia şi l-a inspirat pe regizor să încerce şi teatru. Şi a fost o încercare reuşită.

De fapt, pe scenă este un amalgam de reuşite: textul lui Győrgy este foarte bun; traducerea lui Fodor este mult mai mult decat o traducere, este o adaptare a piesei la realitatea românească cu care spectatorul poate relaţiona foarte uşor; decorul este foarte reuşit, deşi complex, minuţios şi functional în acelaşi timp; actorii sunt bine aleşi şi completează atmosfera piesei, mai ales prin chimia dintre ei. Toate acestea se reunesc pentru a bucura spectatorul cu o poveste plauzibilă, când tragică, când comică dar mereu actuală.

La periferia unui orăşel obscur găsim o casă sărăcăcioasă în care soţia (Dana Voicu) curăţă cartofi aşteptându-şi copiii adolescenţi de la şcoală şi soţul (Liviu Cheloiu) de la serviciu. Cadrul în care se desfăşoară acţiunea este extrem de bine alcătuit, captând inconfundabila cameră de zi a unei familii modeste de la ţară. O masă în mijlocul camerei (care serveşte şi ca bucătărie), un bufet demodat cu pahare şi căni în vitrină, o icoană cu candelă aprinsă într-un colţ, un cuier încărcat care stă într-o rână, un covor oltenesc pe perete, şi emblematica găleată cu apă din fântână din care toată familia bea folosind aceeaşi cană.

În acest decor intră Liviu Cheloiu despre care ştim imediat că este nedumerit, speriat, paranoic chiar şi, mai presus de toate, se simte cu musca pe căciulă. Ştim toate acestea pentru că Liviu Cheloiu nu îşi joacă personajul, ci este personajul. Expresia feţei lui, postura, mişcările, acţiunile şi atitudinea ne spun totul despre personaj înainte să auzim prima replică de la el.

Aflăm apoi că, fără ştirea şi aprobarea soţiei, el juca de mult la Loto. Acum venise acasă mai devreme ca să îi dea vestea că a câştigat zece milioane. De Euro. Această veste este primită cu neîncredere de soţie. După ce câştigul este verificat de mai multe ori şi soţia este convinsă că într-adevăr vor fi bogaţi, biletul câştigător devine un artefact preţios pe care soţii decid să îl ascundă într-o cutie ponosită, astfel încât eventualii hoţi să nu fie atraşi de ea. Dar necazurile abia acum încep. Biletul din cutie le atrage celor doi privirile şi gândurile, iar apoi le ia minţile. Reproşuri şi frustrări mai vechi ies la suprafaţă şi provoacă violenţă, apoi împăcare, apoi resemnare. Soţul este calm şi vrea doar să sărbătorească, însă soţia, sub influenţa telenovelelor şi a ştirilor de la ora cinci, îşi imaginează tot felul de scenarii care le provoacă ambilor soţi paranoia. Dacă vor fi urmăriţi şi li se vor fura banii? Dacă proprii lor copii angajează ucigaşi plătiţi pentru a-i omorî şi a pune mâna pe avere? Pe de altă parte, ambii visează la insule, vile, maşini, elicoptere şi… drezine.

Piesa trece alternativ prin stări euforice, prin paranoia, prin scene de violenţă domestică şi de amor. Replicile sunt excelente, stârnind de cele mai multe ori hohote de râs în sală, chiar dacă pe alocuri cu urme de amărăciune pentru cât de adevărate şi cât de aproape sunt de noi toate situaţiile descrise pe scenă.

Despre Liviu Cheloiu v-am spus deja că şi-a jucat rolul impecabil, ca şi cum pentru el a fost scrisă piesa. Pe Dana Voicu o prinde postura de gospodină, aşa cum am văzut-o şi în  Moartea pentru patrie, tot la . Alţi actori nu sunt în Şase din 49, dar cei doi au umplut scena cu efervescenţă şi, bonus pentru spectatori, dar în ton cu tema câştigului la loterie din piesă, la aplauze s-au extras dintr-o pălărie şase bilete cu numărul locurilor din sală. Câştigătorii au primit invitaţii gratuite la alte spectacole ale Teatrului de Artă.

Eu am văzut spectacolul în data de 27 octombrie, dar, cum vă spuneam la început, el se joacă şi astăzi, 6 noiembrie, tot pe scena Teatrului de Artă. Mergeţi să vă bucuraţi!

sase din 49

 

Foto: cu permisiunea Teatrului de Artă

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.