SB-2412-RPC

Cronica unui roman din literatura noastră contemporană, o premieră cinematografică anunţată pentru săptămâna viitoare, încă o recomandare de lectură, Nymphomaniac, pe care românii îl vor vedea înaintea americanilor, şi o carte despre muzică scrisă de Mircea Tiberian – iată recomandările culturale din Ajunul Crăciunului.

 

De pe suplimentuldecultura.ro reţinem astăzi cronica unei cărţi, care poate fi o recomandare de lectură chiar pentru zilele libere care urmează. Este vorba despre romanul Aleargă, de Ana Maria Sandu, apărut anul acesta la Editura Polirom. „Corpul e singurul meu animal de companie“, se confeseaza naratoarea in primul rind din ultimul roman al Anei Maria Sandu, o meditatie elegiaca pe marginea trecerii timpului, a pierderilor pe care le suferim (a inocentei, a exuberantei, a entuziasmului, a celor care ne-au influentat cumva viata), a transformarilor surprinzatoare, dar inevitabile care se produc in fiintele noastre pe masura ce din copii devenim adolescenti, apoi tineri, apoi nu foarte tineri si asa mai departe”, scrie Florin Irimia în deschiderea cronicii de pe suplimentuldecultura.ro.

**

Prezentarea unui film care va avea premiera în România în 27 decembrie se poate citi pe 4arte.roRonin: 47 pentru răzbunare. „Foarte frumos din punct de vedere vizual, cu minunate peisaje japoneze, cu scene de lupta bune de pus in rama, filmului pare ca ii lipseste totusi emotia. E adevarat, conform codului lor, Bushido, samuraii sunt oameni cu o conduita teapana, militaroasa, curajoasa, care nu lasa prea mult loc pentru efuziuni sentimentale. Seriozitatea lor educata, felul de a vorbi taios si figurile dure pe care de multe ori nu se citeste nicio emotie sunt elemente caracteristice acestei caste, insa nu stiu de ce asteptam ca filmul sa transmita ceva mai mult decat aceasta rigurozitate perfecta, speram sa ma simt cumva atinsa de povestea lor tragica, dar n-am fost. Lasand la o parte emotia, filmul beneficiaza de o serie de efecte speciale deosebite, care incanta ochiul, iar florile de cires care populeaza scena sinuciderii in masa transmit atata candoare, incat acestei scene de durere si moarte i se confera o aura de firesc care te surprinde tocmai prin paradox: in timp ce omul moare, natura isi vede de mersul ei si este atat de senina si de luminoasa incat face ca tristetea mortii sa fie estompata si acceptata mai usor”, citim de pe 4arte.ro.

**

Încă o recomandare de lectură – în fond, sărbătorile de iarnă pot fi pretextul perfect pentru a lenevi cu o carte în braţe – o găsiţi pe semnebune.ro. Un roman de F. Scott Fitzgerald, de data aceasta. Mai exact, Blândeţea nopţii. „F. Scott Fitzgerald este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori americani, un cronicar al Americii anilor ’20. Epoca jazzului, cu extravaganțele și luxul reprezentative, cu romantismul ce ducea deseori la aventuri sau dueluri, cu aerul permanent de spectacol, a fost perioada în care a trăit, a scris și pe care a scris-o. Romanul său, , apărut anul acesta, în traducerea lui Mircea Ivănescu, la Humanitas Fiction, este o poveste de dragoste parțial autobiografică. Dick și Nicole Diver, personajele principale, sunt bazate pe Gerald și Sara Murphy, un cuplu sofisticat alături de care Fitzgerald și soția sa, Zelda, au petrecut un timp pe țărmul Rivierei franceze. Viața extravagantă, călătoriile prin Europa, grupul de prieteni bogați și nechibzuiți, frământările sociale, clinicile elvețiene, problemele mentale, declinul financiar, dar și cel moral, toate fac parte atât din viața autorului, cât și din povestea soților Diver”, citim din recenzia de pe semnebune.ro, care se prea poate să vă convingă să luaţi cartea.

**

De pe ziarulmetropolis.ro aflăm că cel mai recent film al lui Lars von Trier va avea premiera în cinematrografele din România în ianuarie, înainte de SUA şi UK. „România este una dintre primele ţări în care Nymphomaniac, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 – din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2). (…) Săptămâna trecută, la Copenhaga, Nymphomaniac Vol. 1 & Vol. 2 a fost proiectat exclusiv pentru presa internaţională. Proiecţia a fost urmată de o conferință de presă restrânsă, în prezenţa actorilor Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgard şi Stacy Martin. Marele absent: regizorul însuşi, Lars von Trier. Ca de obicei, cineastul danez a ales să nu facă nicio declaraţie de presă în campania legată de Nymphomaniac. Singura apariţie de până acum fiind prin intermediul unei afiş în care apare legat la gură cu un plasture. Decizia se pare că a fost cauzată de efectele declaraţiilor sale legate de nazişti şi Hitler de la conferinţă de presă de la Cannes cu ocazia filmului Melancholia, din 2011”, citim de pe ziarulmetropolis.ro.

**

Încheiem recomandările culturale dinaintea Crăciunului cu încă o carte, despre care aflăm de pe jazzcompas.com: Sunetul de referinţă, de Mircea Tiberian. „Despre acest proiect început aproximativ acum 10 ani, dar care  înglobează câteva decenii de practicǎ şi meditaţie asupra naturii fenomenului şi verificate prin numeroase experienţe, Mircea Tiberian ne spune ” […] volumul conţine  în formă concentrată aproape tot ce ştiu despre muzică.” În cuprinsul cărţii sunt tratate viziuni personale asupra domeniului muzical, structura aritmeticǎ a timpului muzical şi cea de tip geometric din armonie şi multe alte idei prezentate pentru prima oară publicului din România, ca de pildă un studiu comparativ dintre muzică şi jocul de şah, armonia şi peştii exotici, intervalele muzicale şi legătura lor cu fiinţa umană etc. “M-am străduit în mod deosebit ca textul să fie inteligibil şi pentru neiniţiaţi, să-l fac accesibil celor care iubesc muzica dar n-au putut beneficia de educatie specială în domeniu” ne mai spune autorul, un argument în plus să căutăm acest volum în librariile Cărtureşti şi Nemira”, citim de pe jazzcompas.com.

 

se încheie aici şi ia o pauză de câteva zile, timp în care vă dorim să aveţi parte de sărbători frumoase!

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.