SB-2409-RPC

Momentul de respiro cultural al zilei începe pe SemneBune.ro, cu o invitație la teatru, în spațiul intim și primitor al Cafe Godot, la spectacolul de coregrafie Zic Zac, semnat de Andrea Gavriliu și câștigător al premiului  UNATC 2013 pentru cea mai bună creație coregrafică și pentru cel mai bun interpret într-un spectacol de coregrafie. Recomandarea mizează pe spiritul de aventură al spectatorilor-cititori: ”Zic Zac e o provocare. Esențialmente, nu este un spectacol pentru gusturi conservatoare, apelând la dorința de experiment a publicului și a participanților. […] Când prindeți un moment liber și aveți chef de ceva mai mult ori diferit de entertainment-ul obișnuit, de mainstream¸ vă invit la Cafe Godot.” Detalii despre următoarele reprezentații sunt disponibile pe www.godotcafeteatru.ro.

*

În aceeași notă, în cadrul Festivalului Internațional ”George Enescu”, la Opera Națională București, publicul meloman se poate bucura de un spectacol inedit, și anume”Oedipe”, de George Enescu. Reprezentația va avea loc joi 26 septembrie și are o valoare sentimentală deosebită pentru acest festival. ”Prezentat în premieră în ediţia trecută a aceluiaşi Festival, spectacolul „Oedipe” în regia Andei Tabacaru-Hogea, scenografia Vioricăi Petrovici şi coregrafia lui Răzvan Mazilu, aduce pe scenă, pe muzica lui George Enescu, întreaga viaţă a lui Oedipe, de la naştere până la tragicul sfârşit”, aflăm de pe Hotnews.ro.

*

Evenimente interesante se petrec și la Iași, unde Sala Mare a Teatrului Național își întâmpină publicul cu ”Pălăria florentină”, în regia lui Silviu Purcărete, un spectacol care a cucerit publicul ieşean și care este programat la cererea acestuia pe 28 septembrie, ora 19.00. Tot de pe teatrulnationaliasi.ro aflăm că stagiunea se va deschide oficial pe 5 octombrie, cu spectacolul lui Alexander Hausvater, Golem, al cărui trailer este disponibil pe site, pentru curioși și turiști cu planuri în Iași.

*

Agențiadecarte.ro vine cu vestea bună că, în această toamnă, literatura română este musafir de vază la Târgul de Carte de la Göteborg, în perioada 26-29 septembrie 2013. Evenimentul se anunță interesant, dat fiind faptul că scriitorii prezenți la standul român de carte, vor oferi o mostră de eleganță literară și, fără doar și poate, șarm scriitoricesc. Despre unul dintre seminariile organizate în cadrul evenimentului, cu titlul ”De ce este unică literatura română?”, aflăm următoarele: ”Mircea Cărtărescu are puţin în comun cu Norman Manea, iar Norman Manea cu Gabriela Adameşteanu. Şi aşa este normal să fie, vocile marilor artişti sunt întotdeauna unice. Dar pentru cine vrea să aibă o vedere de ansamblu asupra literaturii române de-a lungul timpurilor, obişnuiesc să apară anumite concepte care se repetă: avangardă, umor negru, exil. De aceea este relevant să-i întrebăm, totuşi, pe aceşti scriitori, fiecare unic în felul său, dacă există elemente de fond care aparţin literaturii, istoriei şi societăţii româneşti şi care fac ca operele lui Cărtărescu, Manea şi Adameşteanu să sune exact aşa cum sună.”

*

Revista presei culturale SemneBune de astăzi se încheie cu stil, în ritmuri senzuale și tonuri calde:  Jazz Compass Live Sessions inaugurează stagiunea 2013-2014, cu vocea memorabilă,  plină de subtilități a Luizei Zan. Jazzcompas.com anunță deschiderea stagiunii cu un jazz party-fenomen: ”Luiza Zan – Fairy tales şi apoi Romanian Jazz Collective vor deschide  una din cele mai antrenante serii de concerte numită JAZZ COMPAS LIVE SESSIONS. Cele 2 concerte inaugurale vor  avea loc pe 24 octombrie 2013, orele 20:30 şi 21:30 la Palatul GHIKA din București.”

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Banciu

Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.