SB-1911-RPC

Acest articol a fost publicat de Dorina Tătăran pe 19.11.2013 în rubrica Mondolit și are asociate următoarele etichete: .

Programul Târgului de Carte Gaudeamus, o platformă online cu filme româneşti, o carte despre Hitler, un concert de gală şi o nouă întâlnire cu trupa KUMM – recomandările culturale de astăzi.

 

Ca în fiecare toamnă, în 20 noiembrie începe a XX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus. Până duminică, 24 noiembrie, inclusiv, iubitorii de cărţi de toate felurile vor avea parte de noutăţi, lansări de carte, reduceri, întâlniri cu scriitori şi diverse alte evenimente culturale. Târgul va avea loc în cadrul Complexului Romexpo Bucureşti. Dacă vreţi să ştiţi din timp la ce să vă aşteptaţi, pe semnebune.ro găsiţi detaliat noutăţile şi ofertele speciale pregătite de către fiecare editură în parte. De exemplu, „Editurile Polirom şi Cartea Românească vor participa la cea de-a XX-a ediţie a Tîrgului Internaţional de Carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2013) cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei), dar şi cu pachete promoţionale accesibile publicului larg (30-40% reducere)”, citim pe semnebune.ro, unde puteţi citi, după cum spuneam, programul editurilor pe zile şi pe ore, astfel încât să vă programaţi din timp participarea la evenimentele dorite.

**

De pe liternet.ro aflăm că există o platformă online unde pot fi vizionate gratuit filme de referinţă din cinematografia românească. „Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc în parteneriat cu Administraţia Fondului Cultural Naţional anunţă lansarea unei platforme online de Video On Demand, prin intermediul căreia vor putea fi vizualizate exclusiv producţii româneşti. Platforma este disponibilă pe site ul www.romfilmpromotion.ro şi conţine o serie de titluri recent lansate pe marile ecrane, dar şi filme de referinţă ale cinemaului românesc. (…) Printre titlurile deja disponibile pe platforma de VOD se află: Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu), Afacerea Tănase (r. Ionuţ Teianu), Caravana cinematografică (r. Titus Muntean),Cealaltă Irina (r. Andrei Gruzsniczki), Ursul (r. Dan Chişu). Trei lecţii de cinema susţinute de Lucian Pintilie sunt disponibile de asemenea pe platformă: După-amiaza unui torţionar, Niki Ardelean, colonel în rezervă şi Terminus Paradis”, citim pe liternet.ro.

**

Tot de pe semnebune.ro reţinem astăzi recenzia volumului În buncăr cu Hitler. Ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich, de Joachim Fest. E drept că s-au scris foarte multe cărţi despre Hitler, însă, şi aceasta merită citită, ne spune Sowilo în recenzia amintită. „Stilul în care Fest își expune gândurile și trăirile este atât de captivant încât nu te face să dai ochii peste cap și să spui ”Iar Hitler…”. Scriitorul pare să aibă o abordare diferită a celui care a dărâmat Berlinul, biografia lui Hitler este ruptă în bucăți și cusută ca fiind o poveste, o scenă din teatrul unui coșmar care a bântuit o lume întreagă, făcând din extrem de puținii supraviețuitori niște învinși și din oameniii care au trăit cândva niște mormane de cadavre aruncate în gropi comunale ce serveau drept loc de veci. Fest reușește să descrie intruziunea lui Hitler în pulsul Germaniei cu o acuretețe demnă de un jurnalist de mare prestigiu; nu degeaba a fost considerat un jurnalist de succes, fiind extrem de scurt și la obiect în împărțirea ideilor sale.”

**

Dacă vreţi să experimentaţi un fel de întoarcere în timp, să vedeţi cum era să asculţi muzică în saloanele de cândva, aveţi posibilitatea să participaţi la un concert de gală cu arii din opere celebre, într-un salon cu istorie, din Bucureşti, aflăm de pe hotnews.ro. „ Dirijorul Tiberiu Soare şi Silvestri Orchestra vor susţine un concert de gală cu arii din opere celebre, la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, pe 28 noiembrie, informează Fundaţia Calea Victoriei. Acest concert, ce va începe la ora 19,00, susţine primul proiect editorial al Fundaţiei Calea Victoriei, care va transforma, cu ajutorul publicului, conferinţele din seria ‘Pentru ce mergem la Operă?’ într-o frumoasă carte adresată melomanilor, dar şi tinerilor curioşi să descopere un univers vibrant. Cartea cuprinde poveştile fascinante dezvăluite de Tiberiu Soare despre opere, spectacole de balet celebre şi compozitorii acestora”, citim pe hotnews.ro, de unde puteşi afla ce surprize se mai pregătesc pentru seara respectivă şi care sunt preţurile biletelor.

**

Rămânem la muzică, doar că trecem la un alt stil şi îi anunţăm pe fanii trupei Kumm că o pot revedea şi asculta live vineri, 22 noiembrie, într-un club de pe Calea Victoriei, aflăm de pe letsrock.ro. „Puzzle Cafe-Bistro & Live Events prezinta concertul KUMM – Sa nu spui nimanui. Concertul se va desfasura in cadrul noptilor “Playlist de Logout” cu Irina&Alex de la Guerrilla Logout si incepe la ora 22:00. (…) Infiintata la Cluj cu 15 ani in urma, trupa Kumm este una din prezentele cele mai longevive si inventive din peisajul muzicii alternative din Romania. Kumm este o trupa in vesnica miscare dar cu elemente clar distinctive, cum ar fi atmosfera melancolic-visatoare, intrerupta pe alocuri de explozii pure de rock cu nuante de punk sau noise, care se regaseste pe toate albumele trupei”, citim pe letsrock.ro.

 

Aceasta a fost revista presei culturale, pe care o vom continua mâine, ca de obicei, online şi pe calea undelor.

 

banner-revista-presei-SPT

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Dorina Tătăran

Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă, dar (încă) se ferește să publice. Iubește cafeaua și florile.