Radu Aldulescu, „la cald” despre câștigarea premiului ”Augustin Frățilă”

Acest articol a fost publicat de Ion-Valentin Ceaușescu pe 10.11.2013 în rubrica Repere culturale | Evenimente și are asociate următoarele etichete: , .

OLYMPUS DIGITAL CAMERADupă cum deja știți, prozatorul Radu Aldulescu este câștigătorul de anul acesta al premiului ”Augustin Frățilă”, în valoare de 10.000 de euro. Romanul său, Cronicile genocidului este, așadar, romanul anului 2012. Romanele înscrise în concurs au fost numeroase, mai exact 56, dar în marea finală au ajuns, ca și anul trecut, doar cinci. Ele au fost alese de un juriu format din criticii literari Alex Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache:

1. “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012
2. “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012
3. “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012
4. “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012
5. “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

Din cele cinci romane înscrise, un alt juriu, format din 23 de bloggeri, a ales câștigător romanul lui Radu Aldulescu, despre care am scris într-una dintre filele dosarului dedicat lui Aldulescu. L-am contactat pe autor și după ce l-am felicitat, așa cum se cuvine, l-am rugat să ne spună câteva cuvinte despre ce înseamnă câștigarea acestui premiu, ce planuri are în continuare și dacă a avut vreun favorit dintre ceilalți autori. El ne-a răspuns:

„În privinţa premiului, cu riscul de a mă repeta, pot spune că sunt mai mult decât emoţionat. Sincer, sînt aproape înspăimântat. Aş fi tras nădejde să nu mi se întâmple tocmai mie şi tocmai acum, la o vârstă când deja mă socoteam ferit. Poate părea ciudată spaima mea, dar, vă mărturisesc că ultima dată când am fost posesorul unei sume importante de bani, am ajuns direct pe masa de operaţie, cu mari şanse de a încheia socotelile cu lumea asta. Nu am tras însă linie atunci și trag nădejde că Dumnezeu mă va îngădui şi de această dată, din nici un alt motiv decât acela că sunt în plin avânt creator și n-aş vrea să las neterminat romanul început. Aşadar, planurile mele de viitor tot pe-aici se învârt pe se-nvârteau şi-n urmă cu nişte zeci de ani: scrisul meu cel de toate zilele. Da, recunosc că am avut un mare favorit pentru câştigarea acestui premiu: Dan Stanca – Craii şi morţii. Am tras nădejde până-n ultima clipă să câştige el. Cam astea ar fi gândurile mele <<la cald>>.

Anul trecut câștigător a fost Lucian Dan Teodorovici cu romanul Matei Brunul.

Despre Radu Aldulescu:

El însuși spune despre el: „M-am născut pe 29 iunie 1954, în Bucureşti. Gimnaziul l-am făcut la «C.A. Rosetti», iar liceul la «Dante Alighieri», adolescenţa fiindu-mi marcată Cronicile_genociduluiînsă de sport: box, canotaj şi haltere. Anul 1973 îmi aduce debutul literar, în revista «Amfiteatru», cu povestirea Săracul Sfîntul Ilie. După liceu, am rupt însă legătura cu scrisul, calificându-mă în diverse meserii la Policolor, Uzinele 23 August, Şantierul Centrului Civic şi Rotativa Tipografiei Informaţia Bucureşti.” Între timp s-a reapucat de scris și cariera lui se întinde pe mai bine de 20 de ani.

Editura Cartea Românească i-a dedicat o serie de autor, republicând toate cărțile sale și publicând în continuare romanele acestuia:  Amantul Colivăresei (ediția I, Editura Nemira, 1996; editia a II-a, Editura Cartea Românească, 2006); Îngerul încălecat (ediția I, Editura Phoenix, 1997; ediția a II-a, Editura Cartea Românească, 2011); Istoria eroilor unui ținut de verdeață și răcoare (ediția I, Editura Nemira, 1998; ediția a II-a, Editura Cartea Românească, 2007); Proorocii Ierusalimului (editia I, Editura Publicațiilor pentru Străinatate, 2004; ediția a II-a, Editura Corint, 2006; ediția a III-a, Editura Cartea Românească, 2009; editia a IV-a, Editura Polirom, 2012); Mirii nemuririi (Editura Cartea Românească, 2006); Ana Maria si ingerii (Editura Cartea Romaneasca, 2010), Cronicile Genocidului (Editura Cartea Românească, 2012).

Despre Augustin Frăţilă:

Augustin Frăţilă (1953-2010), scriitor şi cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu şi membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 şi 2010 a fost redactor-şef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

(foto din arhiva autorului)

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Valentin este editor la SB și coordonatorul proiectului „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Semnează o povestire scurtă în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, ed. Humanitas, iar în 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Este pasionat de rock, fotografie și poezie.