Dr. Joseph Goebbels prezent la Bookfest 2013

Presa scrisă, radioul, cinematografia sau megafonul, extraordinarele demonstrații de masă au fost mânuite uluitor de propagandistul de geniu Joseph Goebbels. Fără el, mișcarea nazistă nu ar fi dobândit niciodată influența pe care a avut-o în Germania în perioada crucială a anilor 1932-1933. Fără el, dictaturile ce au urmat celui de-al Doilea Război Mondial nu ar fi durat decenii.

Editura Meteor Press lansează sâmbătă, 1 iunie 2013 la ora 12.30 în cadrul Bookfest (stand propriu) pentru prima dată în limba română biografia maestrului propagandei naziste, Dr. Joseph Goebbels.

Prezintă:

Adrian Cioroianu, decanul Facultății de Istorie din cadrul Universității București

Ion M. Ioniță, Redactor-șef revista Historia

Bedros Horasangian, Scriitor

 

Autorii, Roger Arnold Manvell și Heinrich Fraenkel, cunoscuți drept cei mai buni biografi ai capilor celui de-al Treilea Reich, Göring, Goebbels și Himmler, au strâns documente și mărturii de-a lungul mai multor ani pentru a le compila într-un volum uluitor pe care Meteor Press îl prezintă astăzi publicului român în traducerea domnului Dan Criste.

Joseph Goebbels a fost poate cel mai periculos şi cel mai inteligent membru al ierarhiei naziste, chiar prin comparaţie cu Hitler însuşi. Fără simţul pentru propagandă şi organizare al lui Goebbels, nu se ştie dacă Führerul ar mai fi ajuns vreodată la putere.

Înţelegerea practică, intuitivă de către Goebbels a instrumentelor „instrucţiei publice” l-a ajutat pe Hitler să-şi făurească şi să-şi păstreze puterea dictatorială. În calitate de fondator al Camerei de Cultură a Reichului, gauleiter al Berlinului şi arhitect al complexei maşinării de propagandă totalitară modernă, Goebbels poate fi considerat unul dintre personajele cele mai diabolice şi mai sinistre ale secolului al XX-lea.

Doctor Goebbels urmăreşte traiectoria întregii sale cariere, înfăţişându-l la apogeul puterii, ca maestru al oratoriei, creator strălucit şi cinic al unor spectacole grandioase şi administrator lipsit de scrupule. Ne este arătat de asemenea omul aflat la capătul vieţii, în buncărul din Berlin, cel mai devotat dintre acoliţii Führerului, săvârşind ultimul gest propagandistic de care era în stare: sacrificiul vieţii sale, a soţiei şi a celor şase copii ai săi.

 

Roger Arnold Manvell (10 oct. 1909 – 30 nov. 1987) a fost primul director al Academiei Britanice de Film (post ocupat timp de un deceniu), autor şi coautor de cărţi (împreună cu Heinrich Fraenkel) despre Germania nazistă, printre care biografiile lui Adolf Hitler, Rudolf Hess, Heinrich Himmler, Joseph Goebbels şi Hermann Göring. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a lucrat în Ministerul Informaţiilor, creând filme de propagandă pentru Guvernul Marii Britanii. În cariera sa a susţinut conferinţe în 40 de ţări de pe 3 continente (America, Europa şi Orientul Mijlociu), devenind bine cunoscut şi ca scenograf şi realizator de emisiuni de televiziune. În 1982 a fost numit profesor universitar.

Heinrich Fraenkel (28 sept. 1897 – mai 1986) s-a născut în Lissa, Polonia, pe atunci aparţinând provinciei Posen din Germania (actualmente Leszno). A emigrat din Germania nazistă şi a trăit în Marea Britanie. A fost un autor de cărţi şi scenarii, cel mai bine cunoscut pentru biografiile unor personalităţi naziste.

Dintre cărţile scrise împreună de Roger Manvell şi Heinrich Fraenkel, la editura Meditații a apărut Heinrich Himmler şi este în pregătire Göring.

În colecția ISTORIE a editurii Meteor Press a mai apărut „Hitler. Biografia” de Ian Kershaw

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.