De caniculă: lucruri bune de văzut aici şi aiurea

400 şi ceva de grade la umbră şi productivitatea se duce la vale. Nu aveţi chef de nimic, ştiu. Nici eu, cu siguranţă. Toată lumea tânjeşte după vacanţă şi evenimentele bune se întâmplă oriunde altundeva, numai în Bucureşti nu. Vine Folk you, deci Vama se va umple de lume colorată, ca şi până acum. Nu intru în detalii pentru că online-ul e deja plin de legende urbane, sudalme afectuoase şi mârâieli la adresa Vamei (tot mi-e dragă, e tot fierbinte, cu mare bună şi amintiri pentru când o să îmi pun dinţii în pahar, înainte de culcare).  Vine Padina Fest, cu promisiuni măreţe de zbânţuială, sport şi experienţe, tată! Lene cu zen, cu o carte în braţe, balon cu aer cald, mişcare pe afară şi dezlănţuiri pe ritmuri balcanice şi revărsări de old school rock şi trance şi ce mai vrea sufletul vostru, sus, la munte (cu durere în suflet spun Urma, Alternosfera, Al Jawala, Şuie Paparude şi-s ca un adolescent care ar fugi de acasă, numai să le facă pe toate în acelaşi timp, să le respire, să le audă şi să se bucure de toate).  Ca să nu mai zic că vine Szigetul (5-12 august 2013), cu Regina Spektor, Parov Stelar , Skunk Anasie şi deja mă zgârii pe faţă de ciudă că nu ajung şi aici (dar mă consolează gândul că mă aşteaptă System of a Down la Paris, pe 25 august şi mă repliez rapid).

Ei bine, pentru cei care nu mai au zile de concediu sau au ghinionul de a pendula prin capitală robin-and-the-backstabbers.metalheadsăptămâna asta, am fost fată de comitet şi am pregătit un program de voie, în mod organizat, evident, ca să nu vă plictisiţi. Lejer, de vară. Începeţi de joi, 1 august, la Grădina Verona (limonade făcute cu orice altceva, numai lămâi nu, servire acceptabilă, răcoare în buricul târgului), la concert Robin and the Backstabbers (daţi cuminte din cap, acustic, pe ritmuri de Aţi observat că s-a cam dus vopseaua de pe cioară/ Aveţi spânzurători, aveţi destulă sfoară – apropo de ce vă povesteam în articolul despre versuri, poezie şi muzică).

După ce l-am văzut în Sinucigaşul de Nikolai Erdman, pe scena Teatrului  Naţional, am rămas cu gândul la şi interpretarea lui colorată. Aşa că vă trimit vineri seară, în atmosfera decadentă a Godot Cafe, la „Marea iubire a lui Sebastian”, pornind de la recomandarea îmbietoare: “Având la bază fragmente din însemnările lui Leny Caler, jurnalul lui Mihail Sebastian şi piesa “Jocul de-a vacanţa”, spectacolul are în centru povestea de iubire dintre scriitor şi Caler, mare actriţă a perioadei interbelice. Decor minimalist, pagini de jurnal intim, dialoguri imaginare între ea – acum, în vârstă – şi el, încă tânăr, şi muzica epocii. Un recital actoricesc deosebit.”

dansatoarea lui degasŞi, dacă vreţi să treacă weekendul cu stil, luaţi cu asalt Bd. Kiseleff, aruncaţi cât colo laptopuri, telefoane, tablete (bine, fie, îi iert pe cei care citesc literatură în format electronic) şi lăsaţi să treacă vremea în voie, fără ritm şi fără timp, sfârşiţi în iarbă de lene şi de nimic, citind Dansatoarea lui Degas (Humanitas, 2013) – am eu ceva cu decorurile decadente şi lascivele stări de bine, săptămâna asta. Canicula e cel mai bun catalizator pentru apatia senzuală a fluturării leneşe de braţ. Sau, şi mai bine, lenea de vară se consumă în ceainăria Ceai la Metoc, unde miroase a verde, a răcoare şi a salcâm.

 

Doar degetele mici mai sunt vii. Şi lor le e lene şi le e cald.

 

 

A.

 

Surse foto: jurnalul.ro, humanitas.ro

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Banciu

Andreea Banciu
Vice-președinte și Director de Programe al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine (2007), Andreea este traducător de text literar (Master pentru TTLC, 2010) și editor experimentat. Manager al proiectului cultural „Scrie-ți povestea” (#FILIT Iași). Îi plac înotul și chitara clasică. Scrie, vorbește și râde mult.

Comentarii