Constantin Abaluta in dialog cu Daniel Cristea-Enache la Carturesti Verona

Vineri, 28 iunie, la ora 18.30, la Libraria Carturesti Verona (Ceainarie) din Bucuresti, Constantin Abaluta va dialoga cu criticul literar Daniel Cristea-Enache pornind de la cel mai nou volum al sau, Tot atit de liber, aparut de curind la Editura Cartea Romaneasca, si in editie digitala.

In continuarea dialogului, actrita Silvia Codreanu va citi citeva poeme din volum, iar poetul si muzicianul Wladimir Pesantez va sustine un recital de chitara clasica.

tot_atat_de_liberTot atit de liber este un volum de texte lirico-epice. Prima parte sub forma de jurnal. A doua parte, mimind obiectivarea, foloseste persoana a treia. In fapt, toate sint ipostaze ale unei alerte biologice si spirituale. Niste fise clinice ale unei sensibilitati violentate de o societate tot mai abuziva. Si, desigur, inchipuiri si prevestiri ale unui suflu de dincolo. Un umanism blind invaluie versurile si contraponderea cinica le puncteaza uneori.

„Libertatea despre care e vorba in acest volum este o libertate pe cale sa-si piarda obiectul; constiinta unui sfirsit iminent, pe de-o parte, si sentimentul unei zadarnicii cosmice, pe de alta parte, reprezinta starile de spirit dominante. Constantin Abaluta scrie aici capitole dintr-o Balada a mortii in care tragismul este anume atenuat de umilinta, dar in care gesturile marunte ameninta sa devina patetice pentru ca oricare dintre ele poate fi ultimul. Tot atit de liber e o carte simpla si emotionanta a unui poet care a tinut, inca de la inceputuri, sa fie autentic si a ramas astfel pina astazi, cind e indreptatit sa arunce asupra operei sale o privire increzatoare.” (Mircea Martin)

„Libertatea celui care nu mai are nimic de pierdut… Oare ce o intrece in intensitate? Poate melancolia aceluiasi om. Dar nu trebuie sa uitam nici ca efigia melancoliei, ingerul lui Dürer, este un inger al exactitatii: marii artisti manieristi au fost distrusi de credinta lor intr-o perfectiune de neatins. In cartea lui Constantin Abaluta, bila neagra, atrabila, este imbracata in hainele strimte ale notatiei riguroase. Ce noteaza vocea aceasta a melancolicului? Ce inregistreaza ea? Miscarile unei lumi care devine pe zi ce trece mai mica, mai lipsita de importanta si mai indepartata.” (Bogdan-Alexandru Stanescu)

Constantin Abaluta s-a nascut in 1938 la Bucuresti. Diplomat in arhitectura. Scriitor liber-profesionist: poet, prozator, dramaturg, traducator si critic literar. Membru al Uniunii Scriitorilor din Romania si vicepresedinte al PEN Clubului Roman. A obtinut diverse premii in tara si in strainatate.
A publicat peste patruzeci de volume originale: poezie, proza, teatru, critica si istorie literara. Traduceri din poezia autorului: O lentila pe masa/A lens on the table (editie bilingva, 1996), La route des fourmis (1997), Celui qui sonne a ma porte (coffret gravures-poemes, Alain Regnier, Ecaussinnes, Belgia, 1998), Les chambres les parois (Editions l’Harmattan, Paris, 2002), Poeme primitive/Poemes primitifs (editie bilingva, 2003), De Indringer/Intrusul (Uitgeverij P, Leuven, 2008), Peripeties quasi-imaginaires dans les rues de Paris (Editions du Cygne, Paris, 2012), Bazinul cu 9000 de pestisori invizibili/Le bassin aux 9000 petits poissons invisibles (editie bilingva, 2012).

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Avatar
Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.