Nahg al-balaga

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 17.11.2012 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Calea vorbirii alese (Nahg al-balaga) este considerata una dintre capodo­perele literaturii clasice arabe care, de aproape un mileniu, starneste admiratia tuturor celor care se apleaca asupra sa. Atat originalul arab, cat si traducerea in limbi precum persana sau urdu, au jucat un rol de seama in cristalizarea unor genuri literare in Orientul islamic.

Aceasta opera este o culegere constituita din 241 de predici, 79 de epistole si 489 de maxime atribuite lui ‘Ali bin Abi Talib, primul imam siit si cel de-al patrulea calif bine-calauzit. In textul original, de cele mai multe ori, in titlurile si subtitlurile adaugate de editor fiecarei predici, ‘Ali bin Abi Talib este desemnat prin supranumele „Emirul drept-credinciosilor” si „Imamul ‘Ali”, supranume pastrate si in traducerea de fata.

Culegerea a fost intocmita de catre bagdadianul Radi bin Abi Ahmad an-Naqib (970-1015), mai cunoscut in araba ca As-Sarif Radi. El a adunat aceste spuse ale Imamului ‘Ali din alte opere in care au fost mentionate precum Kitab al-gamal de al-Waqidi, Kitab al-bayan wa t-tabyin de al-Gahiz, Ta’rih ar-rusul wa l-muluk de at-Tabari s.a. Majoritatea covarsitoare a fragmentelor din Nahg al-balaga au fost identificate in diverse lucrari ale caror autori – precum cei amintiti deja – sunt autentificati intr-un lant de transmitatori ai acestor spuse. Referindu-se la Imamul Ali, As-Sarif Radi spune ca acesta:

(citeste mai mult)

Titlu: „Calea vorbirii alese – NAHG AL-BALAGA „
Autor: ALI BIN ABI TALIB
Traducator: GEORGE GRIGORE
Format: 13 x 22 cm
Numar de pagini: 304
Tipul tiparirii: Policromie, carton laminat
ISBN: 978-973-111-343-2
Colectie: PRINCEPS
An aparitie: 2012

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.