Şi se scrie acum, în timp ce vă povestesc vouă. Este ora 13:15, stau cuminte în prima bancă a Amfiteatrului Spiru Haret, la Facultatea de Matematică (UniBuc), şi casc gura la ecranul din faţă, pe care creşte uşor-uşor un capitol al celui mai rapid roman din lumee! Să se mai spună că literatura nu este palpitantă! (în timp ce vă scriu, într-una dintre bănci, sună isterizat un telefon mobil „on the telephone phone phone phonee..”)
Gabriel H. Decuble, preşedintele Asociaţiei Culturale AEDIFICATIO şi iniţiatorul acestui experiment literar, scrie netulburat şi nu îmi pot lua privirile de pe ecran. As we speak, cel mai rapid roman din lume continuă să crească. Principiul e simplu: 50 de scriitori români s-au adunat la Facultatea de Matematică şi îşi petrec ziua de sâmbătă scriind. Rezultatul va fi un roman colectiv, care ar putea intra în Cartea Recordurilor (experimentul a fost înscris la Guinness Book şi se aşteaptă răspuns). Volumul va fi trimis imediat la tipar şi se va lansa miercuri, 19 decembrie 2012, la librăria Bastilia (18:30), mulţumită editurii Art.
Autorii lucrează febril în laboratoarele facultăţii. Pe lângă urechile mele au trecut razant un „a picat un calculator în laboratorul de mate, să fugă cineva acolo” şi un „moralul e bun în laboratorul de info”. Platforma de lucru în comun scârţâie din când în când, dar scriitorii rămân pe poziţii şi umorul păstrează starea de spirit la înălţime („Internetul nu face faţă celor 50 de scriitori”, Gabriel H. Decuble). Se scrie, se scrie, se scrie.
Încă nu am lista completă a autorilor care au avut curajul să scrie roman la foc continuu, dar am aruncat un ochi pe ici, pe colo şi pot promite că aici sunt Răzvan Ţupa, Florin Iaru şi Marius Chivu.
Revin la 14:00 cu info şi impresii.
Se scrie cel mai rapid roman din lume şi eu sunt de faţă!
SemneBune, ai legătura!
A.
Update: L-am prins pe Gabriel H. Decuble într-o pauză de cafea şi nu m-am putut abţine să-l iscodesc. Era plăcut surprins de reacţia pozitivă a celor 53 (am aflat acum) de scriitori, la propunerea de a participa la un astfel de experiment literar. Lăsând la o parte presiunea momentului (la 15:00, romanul ar trebui să fie finalizat, iar la 18:00, ar trebui să aibă în mână primul exemplar tipărit), mi-a transmis exaltarea pe care doar un astfel de fenomen o poate genera.
Final update (15:23). Romanul este aproape gata. Scriitorul Marius Chivu povesteşte cu încântare cum, odată porniţi, scriitorii nu se mai puteau opri din lucru. Va fi foarte interesant pentru ei să citească forma finală, după ce se vor lipi toate fragmentele.
Florin Iaru declară că acest roman tratează „realitatea românească şi personaje româneşti”, iar completarea sa, „fiecare personaj aşteaptă o minune şi se mulţumeşte cu ceea ce vine” mă determină să cred că va fi vorba de un roman-simbol pentru societatea stângace şi ghinionistă în care trăim. Strict din perspectiva redactării, cu excepţia corecturii şi a aşezării în pagină, nu se va interveni deloc asupra volumului.
Diseară, romanul Moş Crăciun & Co. va intra la tipografie (Coresi), în prezenţa arbitrului venit din partea Guinness Book. Prima ediţie va fi disponibilă pe piaţă, începând de marţi şi va cuprinde 500 de exemplare. Dacă lucrurile merg bine, sper să asist la cea mai rapidă publicare a ediţiei a doua. Între timp, ne vedem miercuri, cu ocazia lansării.
SemneBune, ai legătura! Banciu out!
A.
P.s. Poate nu ar trebui să dau din casă, dar trebuie să vă spun că scriitorul Florin Iaru flutura din mâini şi striga de bucurie: „Ce final are! Ce final!” 🙂 Aşa-i că vă roade măcar niţel curiozitatea?
3 thoughts on “Lumeee, lumeee, se scrie cel mai rapid roman din lume!”
Andrei
(16.12.2012 - 13:41)Suna interesant. Felicitari autorilor. Abia astept sa citesc romanul
Greuceanu
(15.12.2012 - 14:29)Foarte interesanta combinatia: literatura la matematica;)
Andreea Banciu
(15.12.2012 - 14:39)Nu-i aşa? Să mai spună cineva că ştiinţele exacte şi cele umaniste nu se împacă! 😀 😀
Comments are closed.