Dacă acest premiu se impune, pentru autorii câştigători ai acestui premiu ar trebui să însemne că ei pot trăi numai din scris. (Mario De Mezzo)
SemneBune: Cum explicați existența un asemenea concurs într-o perioadă atât de dificilă din punct de vedere economic și social?
Mario De Mezzo: Noi nu ne-am dorit sau propus să dăm un premiu în funcţie de perioada economică. Am vrut să dăm un premiu care să răsune, care să îi motiveze pe toţi autorii să se înscrie în concurs, să fim siguri că romanul câştigător este cel mai bun. Am vrut să dăm un premiu care să nu fie numai simbolic, dar să şi însemne ceva, să îl ajute pe autor într-un fel. Un astfel de premiu ar putea să asigure liniştea unui autor cel puţin nouă luni de zile, timp în care el ar putea să mai scrie un roman.
SemneBune: Cum s-a născut acest proiect și care credeți că ar fi beneficiile lui pe termen scurt și mediu?
Mario De Mezzo: Proiectul s-a născut din dorinţa de a ridica nivelul de conştientizare cu privire la lectura în România. Oamenii citesc din ce în ce mai puţin, intră din ce în ce mai puţin în librării. Preocupările se schimbă şi din diferite motive, unele foarte cunoscute de noi toţi, cititul nu mai este o prioritate. Teoria noastră este că dacă literatura română s-ar ridica şi am avea modele din nou, autori români valoroşi promovaţi aşa cum trebuie, oamenii s-ar reîntoarce spre citit. Ştiu că timpurile erau altele, dar energia nu cred că e alta. Nichita Stănescu, de exemplu, electriza oamenii. El dăruia o energie care îi împingea pe oameni în poezie. Nichita mai avea un avantaj mare: ajungea la toţi oamenii, de la intelectuali la oameni simpli. De acest lucru avem nevoie: de un autor român care să fie electrizant şi care, prin scriitura lui, să ajungă la toţi oamenii, elitişti sau obişnuiţi.
SemneBune: Au apărut o serie de păreri pe facebook care contestă legimitatea acestui concurs. Majoritatea se referă la faptul că bloggerii nu sunt în temă cu literatura românească contemporană. Cum răspundeți acestor opinii?
Mario De Mezzo: Ştiu! Unii oameni nu pot să facă nimic iar când altcineva încearcă să facă se va găsi întotdeauna unul mai deştept care va şti să facă mai bine şi mai frumos care va contesta „legitimitatea” proiectului. De la maestrul Arghezi: „Zice unul: Dragul meu/ Aşa cui făceam şi eu/ Poate chiar mai dichisit/ Însă, vezi, nu m-am gândit”. În general, într-un proiect bun, indiferent despre ce domeniu vorbim, se vor găsi mereu opozanţi care vor sta şi aştepta cu sufletul la gură să eşuezi ca să poată apoi să se laude că ei au anticipat primii eşecul. În plus, cu cât proiectul este mai bun, cu atât opoziţia va fi mai absurdă.
Pe mine mă bucură foarte tare că acesta este punctul cel mai „exploatat” de opozanţi. Dacă aceasta este singura „breşă” pe care au găsit-o, înseamnă că proiectul nostru este foarte bun. Astfel răspund acestor opinii.
Dacă aş fi întrebat la modul legitim de ce bloggerii sunt cei care decid un premiu atât de valoros, atunci aş răspunde astfel: în concurs sunt două jurii, primul este cel de specialişti, format din Alex Ştefănescu, preşedintele juriului, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache. Ei vor citi toate cărţile care vor fi înscrise în competiţie şi vor alege cinci finaliste. În felul acesta ne asigurăm că trei prestigioşi, integri şi buni critici literari din România fac lista de finalişti. În acea listă vor fi numai romane valoroase. Rolul bloggerilor este altul: acela de a veni cu reprezentarea miilor de oameni. Ei nu vor juriza numai cu ochii lor, vor citi şi acorda note cu ochii miilor de oameni cu care comunică în fiecare zi, oameni care intră pe blogul lor pentru că le plac ideile, gândurile pe care le găsesc acolo. Ei sunt exponenţii a mii de oameni şi, în felul acesta romanul câştigător va fi unul cu două calităţi esenţiale pentru succes: foarte bine scris şi popular. Avem mulţi autori foarte buni care se adresează unei “nişe nişate într-o nişă” de aproape 15 oameni. Noi nu asta vrem de la romanul anului 2011. Vrem să fie un roman pe buzele tuturor, în bibliotecile tuturor, un roman care după ce va fi anunţat câştigător să se vândă în 10.000 de exemplare în primele două săptămâni.
În plus, juriul format, în felul acesta, în două etape, elimină orice suspiciune de aranjament. Niciunul dintre membrii juriului nu este remunerat în acest proiect. Eu cred că este imposibil ca măcar o persoană să gândească vreodată că cineva a ajuns la 20 dintre cei mai mari bloggeri din România, voluntari într-un proiect, şi i-a convins să facă un mişmaş să X, nu Y 10.000 de euro.
SemneBune: Pentru publicul larg, cine este Augustin Frățilă?
Mario De Mezzo: Augustin Frăţilă este un om care a iubit cartea şi a trăit pentru ea. Este un om de o integritate extraordinară, un om care a iubit literatura. A fost un optzecist, crescut şi hrănit din energia lui Nichita, marcat pe viaţă de prietenia cu acesta. Augustin Frăţilă este un exemplu, un model. Nu de autor faimos şi inegalabil, ci de om care prin dăruire, prin pasiune, prin constanţă poate avea un impact în viaţa culturală din România.
SemneBune: Cum situați acest concurs vizavi de concursurile literare existente în momentul de față pe piața românească?
Mario De Mezzo: Concursul nostru nu îşi propune să intre în competiţie cu nici un alt concurs literar din România. Nici nu ar fi corect faţă de celelalte concursuri literare. Sunt lucruri diferite. Noi am avut o idee, o viziune, o dorinţă: un roman românesc contemporan în bibliotecile tuturor. Desigur e utopic şi nu se poate în fiecare bibliotecă, dar putem să visăm, şi dacă tot alegem să facem acest lucru, să visăm mare.
SemneBune: Credeți că acest concurs va fi un impuls pentru principalii actori din zona literaturii românești contemporane? (scriitori, editori, agenți literari, public)
Mario De Mezzo: Această întrebare atinge direct sufletul proiectului nostru. Pentru că exact asta ne dorim. Să fie un impuls, o resuscitare a literaturii româneşti contemporane. Acesta este motivul pentru care sunt contrariat de contestaţiile despre care tot aud. În contextul în care majoritatea este de acord că piaţa de carte este la pământ în România, că literatura românească este într-un impas mare, că oamenii nu mai citesc şi multe altele, orice proiect care vine să ajute literatura ar trebui sprijinit de absolut toată lumea.
SemneBune: Cum vedeți la momentul actual proza contemporană românească? Se poate trăi din scris în România anului 2012?
Mario De Mezzo: Nu! Acesta este un alt motiv pentru care noi încercăm să acordăm acest premiu consistent. Încercăm să îi oferim autorului o perioadă în care să creeze în linişte ca “scriitor full time” şi să îi oferim şi o rampă de lansare, dacă este cazul. Dacă acest premiu se impune, pentru autorii câştigători ai acestui premiu ar trebui să însemne că ei pot trăi numai din scris.
SemneBune: Teoria conspirației este la ordinea zilei și în lumea literară? Cum veți convinge că acest premiu nu se acordă după considerente pur subiective?
Mario De Mezzo: Ca să măsluim acest premiu, pentru că despre asta e vorba de fapt în întrebare, dar mai delicat spus, ar trebui să ajungem la 23 de oameni (3 critici literari şi 20 de bloggeri) care sunt printre cei mai cunoscuţi în România pentru ceea ce fac şi care au venit din convingere în acest proiect. Trebuie să fii nebun să te gândeşti că cineva ar încerca să influenţeze în vreun fel măcar unul dintre aceşti oameni. Sunt convins că niciuna dintre aceste 23 de persoane nu s-ar lăsa influenţată şi că ar demasca o eventuală propunere. Iar pentru noi, pentru acest proiect, credibilitatea este lucrul cel mai important. Dacă nu mai avem credibilitate acest proiect este distrus. De ce am vrea să facem asta?
SemneBune: În juriul de specialitate se regăsesc critici literari importanți (Alex Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea Enache). Cum ați reușit să îi convingeți să se alăture proiectului?
Mario De Mezzo: Nu a fost nevoie să îi conving. Au fost extrem de încântaţi de acest premiu. Au dovedit că reputaţia şi prestigiul lor sunt câstigate pe drept în mod autentic. Toţi trei au acceptat imediat înţelegând însemnătatea şi impactul acestui premiu. Si cred că mai este nevoie de o precizare: cei trei membri ai juriului sunt primii şi singurii trei pe care i-am abordat. Acelasi lucru s-a întâmplat şi cu bloggerii, cu toţi cei 20. Acolo am avut unul sau două refuzuri dar nu din cauza proiectului, ci din motive personale (plecaţi din ţară, implicaţi în alte proiecte).
SemneBune: Aveți de gând să mediatizați proiectul și în sursele media audio-vizuale?
Mario De Mezzo: Încercăm să mediatizam cât mai bine acest premiu, oriunde putem. Nu am vrea să fie vreun autor care să nu participe pentru că nu a ştiut. Mediatizarea este una dintre cheile succesului acestui proiect şi le mulţumim partenerilor media şi bloggerilor care ne sprijină.
SemneBune: Cum credeți că va arăta a doua ediție a acestui concurs?
Mario De Mezzo: Sper din suflet să reflecte succesul primei ediţii!
–
sursa foto: editura All
4 thoughts on “Interviu cu Mario De Mezzo despre concursul Augustin Fratila”
Cecilia Badea
(29.10.2012 - 19:46)Ma bucur mult ca avem un astfel de concurs in Romania. Avem scriitori talentati, care merita sa fie recompensati astfel.
Cartile nominalizate se vor vinde foarte bine.
Felicitari!
Dorina
(31.08.2012 - 12:51)E CEL MAI IMPORTANT PREMIU LITERAR. SA SALUTAM INITIATIVA! NU CRED INSA CA PREMIUL ASTA VA SCOATE LA IVEALA UN GENIU LATENT. NICI MACAR DEBUTANTI MAGNIFICI. CINE ESTE BENEFICIARUL REAL TOTUSI?
Arnoux
(31.08.2012 - 12:52)never say never
Comments are closed.