Europa, calea romană de Rémi Brague

 

Rémi Brague, filosof francez, profesor de filosofie medievală arabă și ebraică,  specialist în filosofie greacă, predă la Universitatea Paris 1 ca director al centrului de cercetare “Tradition de la pensée classique” şi istoria creştinismului european la Universitatea  Ludwig-Maximilian din Münchenh.

Brague ne propune în cartea sa: Europa, calea Romană, o analiză arătând care este conținutul culturii europene, în ce constă originalitatea europeană, care este sensul conceptului de identitate culturală europeană  cât și  forma acestei culturi.

Traducerea românească a acestei cărți (de Gabriel Chindea) vine exact la zece ani de la apariția primei ediții a originalului, publicat în 1992 (Editura Criterion, Paris) şi reeditat în 1993 şi 1999.

 

„În cartea de faţă, am încercat să arăt cum cheia dinamismului cultural european trebuia căutată în afirmarea unei anumite secundarităţi în raport cu alte culturi percepute ca surse: în materie de religie, Vechiul Testament, în cultura profană, Grecia antică. Acest sentiment de secundaritate faţă de „Atena” şi ”Ierusalim” nu avea nimic plăcut, dar producea o puternică emulaţie. Toate acestea presupuneau acceptarea unei dependenţe : era nevoie să se ştie că izvorul este situat altundeva şi cu mult mai sus pentru a porni la cucerirea lui.”

Cartea intră-n categoria: lectură obligatorie.

 

 

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Editor SB

Studiază filosofia, scrie poezie, este efervescentă și o cititoare împătimită. A fost premiată la Concursul IDC în 2011 este și activistă culturală. A debutat cu poezie la Ed. Grinta în volumul „Toamna asta citim Kafka” (2012). Face jurnalism economic și cultural. Nu-i plac mușchii și lichelele.

Număr articole publicate : 90

Comentarii

  1. Vacitim spune:

    Există o întreagă școală de gândire franceză cu privire la felul în care s-a format cultura europeană a vechiului continent. Da, printre cei cinci piloni culturali care pot fundamenta actuala constructie europeană așa cum îi analizează Phillippe Nemo, moștenirea romană și creștinismul- cel catolic, în special, sunt cele mai relevante.