Corespondenţă, de James Augustine Aloysius Joyce

Acest articol a fost publicat de Semnu' Bun pe 5.05.2012 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

Un nou produs editorial publicat de Editura Art: un volum care pătrunde în intimitatea lui James Joyce, „cel mai închis dintre oameni” (după cum spune Henri Michaux), derulând o confesiune când candidă şi plină de afecţiune, când reticentă şi sinuoasă sau rece şi ceremonioasă.

Scrisori emoţionante despre cum s-a chinuit Joyce să-şi scrie cărţile pentru „acel cititor ideal suferind de o insomnie ideală”.

„Aşa că mă întreb: cine dracu’ mai e şi Joyce ăsta care-mi cere atât de multe ore de veghe din cele câteva mii pe care le mai am de trăit, ca să-i apreciez cum se cuvine glumele şi închipuirile şi expresiile fulgurante?”

„Am început Ulise în 1914 şi cred că îl voi termina în 1921. Această locuinţă este, cred, a douăsprezecea în care l-am scris – şi cea mai friguroasă. Toate notele umplu o mică valiză…”

„Am făcut un calcul şi probabil că am cheltuit aproape 20 000 de ore cu Ulise.”

„Ieri am scris două pagini – primele de la Da-ul final al lui Ulise.”

„Fratele meu spune că, după ce am creat cea mai lungă zi a literaturii, acum trezesc la viaţă cea mai întunecată noapte.”

 

Antologie, traducere, prefaţă, tabel cronologic şi note de Radu Lupan

paperback, 360 p., 130×200

ISBN: 978-973-124-632-1

 

James Augustine Aloysius Joyce (1882 – 1941) a fost unul dintre cei mai importanţi poeţi şi scriitori irlandezi ai secolului al XX-lea. Acesta a devenit celebru în întreaga lume îndeosebi datorită romanelor UliseVeghea lui Finnegan şi Portret al artistului la tinereţe.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Comments are closed.