Automate de carti la metrou

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 28.09.2012 în rubrica Repere culturale | Evenimente.

Acum vreo săptămână, aşteptând metroul de la Piaţa Victoriei spre Ştefan cel Mare, mă tot învârteam prin staţie. Voiam şi nu voiam să mănânc un Snickers, ţinând seama că era 6:30 a.m. Priveam prin oameni şi spre oameni. La un moment dat, pe la jumătatea peronului am observat un automat de cărţi. Ulterior, am aflat că mai există unul similar în staţia Piaţa Unirii 1.

Primul gând m-a dus la vorbele lui Borges, care vedea paradisul sub forma unei biblioteci. Idealismul meu s-a oprit aici, pentru că în acel automat, care funcţionează la fel ca un automat de răcoritoare nu erau titluri care să mă încânte. Câteva romane siropoase de dragoste, două-trei cărţi despre o abordare personală a nazismului şi, dacă îmi amintesc, și ceva cărți despre sănătate.

Dar nu asta este esenţial în această discuţie. La fel ca şi aducerea poeziei pe ecranele de la metrou, şi acest demers se încadrează în promovarea alternativă a cărţii. Faptul că librăria vine lângă tine când mergi sau te întorci de la serviciu, mi se pare o abordare foarte curajoasă şi care e posibil să prindă în viitorul apropiat, ţinând cont că, în fiecare zi, aproape un milion de oameni folosesc metroul.

Diversitatea unei astfel de populaţii este imensă, iar beneficiile culturale pe care le-ar putea obţine iniţiatorii automatului de cărţi sunt fantastice. E nevoie totuşi de o reţea de automate care să cuprindă măcar alte cinci-şase staţii. Mă gândesc aici la staţii precum Piaţa Unirii 2, Universitate, Piaţa Romană, Eroilor, Politehnica şi altele. De asemenea, un proiect de genul acesta are nevoie de mediatizare, dar şi de parametri care să îi măsoare eficienţa.

În partea de jos a automatului apare un slogan, uşor neinspirat, care denotă un oarecare amatorism al celor ce au iniţiat acest proiect. O carte citită, / Încă o viață trăită. Pe lângă faptul că este foarte apropiat de unul dintre sloganurile Humanitas (Ai atâtea vieți câte cărți citești), acest îndemn este asociat unor cărți destul de lejere pentru mintea călătorului cu metroul. Cum să trăiești încă o viață cu o carte precum Rețete pentru fericire?

Să nu credeți că sunt atât de naiv încât să afirm că un automat cu Saramago, Borges sau Kafka ar putea schimba pe termen scurt reperele culturale ale călătorului cu metroul. Noi nici măcar nu avem un portret al acestui individ, iar un studiu sociologic în acest sens ar fi extrem de dificil de realizat. Dar, mi-ar plăcea să cred că printre cărțile lui Danielle Steel și cărțile de slăbit, am putea găsi și titluri mai grele în drumul către muncă. De ce nu, chiar autori români contemporani.

Tu ce carte ai vrea să cumperi de la un automat de la metrou?

sursa foto aici

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

2 thoughts on “Automate de carti la metrou

    Cristina

    (04.10.2012 - 13:44)

    Cred ca mi ar plăcea sa găsesc Vintilă Corbul. Deși putina lume am observat ca ii cunoaște operele

      Semnu' de carte

      (04.10.2012 - 13:52)

      ai dreptate, dar e doar vina editurii pentru lipsa de comunicare publica 🙁

Comments are closed.