Teatrul Naţional Iaşi: o premieră cu dragoste şi Joc de pisici

Stagiunea Teatrului Naţional Iaşi se îmbogăţeşte cu premiera spectacolului

JOC DE PISICI

 de Örkény István(câştigător al premiului Kossuth pentru literatură)

9 şi 10 aprilie, ora 18.00, Sala Studio

Regia: Irina Popescu-Boieru

Scenografia: Axenti Marfa

Asistent regie: Irina Creţu

Recent, odată cu anunţarea premierei, am participat şi la o reîntâlnire cu actori ieşeni ai Naţionalului, la care s-a vorbit frumos despre iubire, despre la toate vârstele. Naţionalul ieşean îşi propune, prin Joc de pisici, să repună în valoare şi în scenă texte pline de sevă dramatică, texte care pot pune actorul în dificultate, dar care-l pot duce pe culmile interpretării. În plus, este un spectacol plin de aniversări frumoase, aniversări ce aduc în atenţie valori, zeci de ani petrecuţi pe scena teatrului, dăruiţi emoţiilor.

Spectacolul este unul foarte greu, actorii trec dintr-o stare în alta foarte repede, iar Mihaela Arsenescu – Werner este personajul-locomotivă, care duce greul greului, pentru că trebuie să fie mereu în scenă, nelipsind din acţiune. Partiturile actoriceşti sunt foarte diferite, în care delicateţea subiectului principal este specială. Este vorba despre dragoste, desigur!

Sala Studio Teofil Vâlcu, dincolo de faptul că incomodează jocul actoricesc prin lipsa distanţei dintre public şi actor, ajută foarte mult pentru că emoţia este puternică de ambele părţi.

 Poveste de… dragoste!

O frumoasă poveste de dragoste, cu o distribuţie pe măsură: Mihaela Arsenescu-Werner, Monica Bordeianu, Deleanu, Catinca Tudose, Constantin Avădanei, Haruna Condurache, Brânduşa Aciobăniţei, Cosmin Panaite, Bianca Ioan, Irina Creţu.

     În această stagiune, trei actori din distribuţia spectacolului Joc de pisici împlinesc frumoşi ani  dedicaţi teatrului: Mihaela Arsenescu-Werner(45 de ani de la absolvirea Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale”), Monica Bordeianu şi Constantin Avădanei(35 de ani pe scena Teatrului Naţional Iaşi).

Irina Popescu-Boieru:

„Toţi avem câte ceva de împărţit. Numai cu bătrânii nu mai are nimeni nimic de împărţit. Iar atunci când bătrânii au ceva de împărţit între ei, noi râdem”. Cuvintele autorului Örkény István constituie cel mai nimerit motto al acestui spectacol, care nu încearcă să demonstreze nimic nou, ci doar să constate un adevăr vechi de când lumea: acela că dragostea nu are vârstă. Chiar şi atunci când protagoniştii sunt trecuţi şi de cea de a doua tinereţe, dragostea poate fi la fel de pătimaşă, romantică, dureroasă şi efervescentă ca în adolescenţă. Atâta doar că expresia ei, care nu mai constă în serenade şi buchete de flori, plimbări poetice şi dedicaţii în versuri, întâlniri păcătoase şi secrete, ci în mese cu felul preferat al subiectului adorat – supa de gaina cu zarzavatul alături –  poate deveni ridicolă pentru cei ce, străini de blestemul binecuvântat al iubirii în toiul ei, se distrează privind la vârsta biologică a eroilor, nu la vârsta veşnic tânără a sufletului lor. Celor care au trăit vreodată asemeni acestor personaje, spectacolul le va stârni duioase şi amuzante aduceri aminte. Celor prea tineri pentru a întelege, le va stârni doar hohote de ras. Abia târziu, peste multe zeci de ani, îsi vor aminti tot cu duioşie de această piesă şi vor lua aminte.

 

Lasă un semn

Comentariu

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 4.983 de abonați.

Autor articol: Corina Giurgia

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/