„Oamenii muntelui” la Cinemateca Eforie

  • Joi, 26 mai, ora 19.00, la

  • Această peliculă este una dintre cele mai prețioase din colecția Arhivei Naţionale și Institutul de Film din Ungaria (MaNDA)

  • În anul 1942, filmul a obţinut premiul artistic în cadrul Festivalului de la Veneţia

  • Criticii maghiari de filme au ales acest film, prim vot secret, în anul 2000, în rândul celor mai bune 12 filme maghiare ale secolului

  • Cea de a V-a proiecție din cadrul proiectului „120 de ani de istorie a filmului maghiar” (1896-2016)

Săptămâna acesta are loc o nouă proiecție în cadrul proiectului „120 de ani de istorie a filmului maghiar”: este vorba despre pelicula Oamenii muntelui / Emberek a havason, în regia lui Szőts István, film recompensat în 1942 cu premiul artistic la Veneţia și ales de către criticii maghiari, prim vot secret, în anul 2000, în rândul celor mai bune 12 filme maghiare ale secolului.

Oamenii muntelui, bazat pe o nuvelă de Nyírő József prezintă lumea inegalităţilor sociale, a celor aserviţi, umiliţi şi întristaţi. Aduce pe ecran cu o sinceritate şi compasiune profundă eroii muntelui, în această sferă puritană regăsind idealuri precum abnegaţia, cinstea, onoarea şi solidaritatea. Regizorul comunică prin limbaj vizual ceea ce alţii reuşesc să spună prin vorbe.

Pelicula este una dintre cele mai prețioase din colecția Arhivei Naţionale și Institutul de Film din Ungaria (MaNDA), negativul original fiind o nitrocopie cu degradări grave, iar sunetul, care a fost înregistrat cu tehnica epocii respective, era foarte distorsionat şi din cauza zgomotelor nefiltrate. În 2014, la inițiativa MaNDA și cu sprijinul Academiei Maghiare de Artă s-a efectuat restaurarea digitală completă a filmului. Lucrările au fost realizate de Studioul Focus Fox, cu implicarea operatorului de imagine Sára Sándor, studentul și ucenicul de odinioară al lui Szőts István. Lucrările de digitalizare au durat șase luni, iar suportul digital va permite păstrarea filmului pe termen lung.

oamenii muntelui

Szőts István (1912–1998) a studiat pictura la școala de pictură a celor doi maeștri, Aba-Novák Vilmos și Iványi-Grünwald Béla, iar înainte să-și elaboreze noul stil vizual, în anul 1939 a lucrat la Casa de Filme Hunnia, unde a fost asistentul regizorului Zilahy Lajos. Deși a fost apreciat la Veneția, filmul Oamenii muntelui a fost atacat și înainte și după 1945, iar o altă capodoperă a sa, filmul Ének a búzamezőkről (Cântec despre lanurile de grâu), turnat în anul 1947, a fost interzis. Planurile sale au rămas nerealizate, în 1956 a participat la înregistrarea revoluției pe film, după care a ales calea emigrației și s-a stabilit la Viena.

În anii 60-70 a făcut filme de artă în Austria, a prelucrat agonia Monahiei, arta de la începutul secolului XX, art nouveau și cel expresionist, prezentând viața artistică a lui Gustav Klimt și Egon Schiele. Între 1964 și 1969 a predat regie la Academia de Film din Austria. În documentarele sale de artă făcute în Austria a reînviat tradițiile culturii europene.

Premii pentru Szőts István: Premiul pentru Arta Maghiară în 1990, Premiul Kossuth în 1992, Premiul pentru întreaga activitate la Gala Filmului Maghiar în 1994, Premiul pentru în 1996.

Oamenii muntelui / Emberek a havason

1942, dramă, 89 min., subtitrat în limba română

Regia: Szőts István

Scenariul: Szőts István după nuvela lui Nyírő József

Imaginea: Fekete Ferenc

Editor: Kerényi Zoltán

Muzica: Farkas Ferenc

Distribuţia: Görbe János, Szellay Alice, Ferenczi Péterke, Bihari József, Makláry János

Lasă un semn

Comentariu

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.