John Verdon – Gândește-te la un număr

 Recenzie de: Marian Cristian Butnaru

bookpic-gandeste-te-la-un-numar-87070„Mereu în căutare de acel ceva anume şi fugind de prezent, uneori chiar şi de propria persoană” – cu aceste cuvinte îşi incepe autobiografia.

Călătoria permanentă către un orizont utopic,  insatisfacția produsă de viaţa cotidiană au reuşit să modeleze din această persoană un veritabil autor al genului thriller. Motivaţiile pentru această afirmaţie sunt numeroase, desigur, dar cred că aş putea să mă exprim mai concis parafrazând autorul: “trăind descoperi”, prin urmare esenţa, “misterul romanelor oglindeşte complexitatea relațiilor interumane”.

Debutul lui Verdon are loc la o vârstă destul de înaintată (68 ani), generat de sugestia soţiei sale de a scrie un roman poliţist, preocupare care va fi întreţinută prin curiozitatea şi meticulozitatea sa în a crea intrigi derutante. Astfel, Gândește-te la un număr, publicată în 2010 de către editura Crown/Random House, deschide şirul unei saga de succes, urmată de Ţine ochii strâns închişi (2011), Lasă diavolul să doarmă (2012), Peter Pan trebuie să moară (2014), totodată consacrându-l în sfera beletristicii poliţiste.

Autorul captivează cititorul încă din titlu, (), pe care l-aş interpreta drept un “haiku” reuşit, menit să invite cititorul în sfera misterului, a formelor care par lipsite de fond, în care cititorul trăieşte efectiv procesul de deslușire al sensului, zădărnicit totodată de întrebările “Cât de mare sau mic să fie numărul?”, “Dar de ce un număr?” “Cu ce scop?”, “M-am gândit la un număr, şi acum?”… Este prea târziu.  Ești captivat. Şi nu mai poţi renunţa.  Acţiunea romanului îl prezintă pe detectivul acum pensionat, Dave Gurney, retras în provincia Catskills împreună cu soţia sa, Madelaine. Linistea conjugală este perturbată de către Mark Mellery, fost coleg de facultate al detectivului şi în prezent guru spiritual, care primeşte un şir de scrisori ciudate:

“Crezi în Destin? Eu cred, pentru că mi-am inchipuit că n-o să te mai văd niciodată, şi uite că într-o zi am dat de tine. Mi-am adus aminte totul: vocea ta, felul în care te mişti- şi mai ales cum gândeşti. Dacă cineva ţi-ar spune să te gândeşti la un număr, ştiu la ce număr te-ai gândi. Nu mă crezi! O să-ţi demonstrez. Gândeşte-te la orice număr până la o mie – primul număr care îţi vine în minte. Imaginează-ţi-l. Şi acum observă cât de bine îţi cunosc secretele. Deschide plicul mic.”

Intrigat de şirul de scrisori în versuri primite de-a lungul săptămânilor de către Mark, Gurney, deşi la început reticent, se lasă atras în desluşirea mesajelor cu speranţa că poate intui cine joacă acest joc bizar:

Cât de mulți îngeri de lumină

Poți aduna-ntr-un vârf de ac

Câte speranțe se îneacă

Doar într-o sticlă de coniac?

Și ți-a venit vreodată-n minte

Că sticla aia e o armă

Și că o să te întrebi cândva

O,Doamne ce am făcut cu ea!

O să dai ce-ai luat

Când o să primești ce-ai dat

Știu ce gândești

Știu când clipești

Știu unde ai fost

Și unde vei fi.

Tu și cu mine avem întâlnire

Dom’le 658.

Cazul ia amploare şi devine în scurt timp un labirint care ii rezervă multe surprize,  în care aleile spre eliberare duc tot mai adânc spre altele izolate 111atunci când Mellery şi alte 3 persoane sunt ucise în acelaşi stil. Astfel, Dave se trezeşte prins în rolul lui Tezeu urmărit de minotaur, joc pe care Verdon îl creează cu măiestrie. Scriitorul reuseşte destul de bine să alterneze şi să evidenţieze neliniştea interioară şi problemele în căsnicie ale lui Dave Gurney cu modul de a ancheta, investiga şi  soluţiona un caz. Personajele par cât se poate de verosimile, fiecare fiind înzestrat cu personalitate puternică, caracter dar şi inteligenţă. Personajul negativ, voalat până spre sfârşitul cărţii, este caracterul contrastant dotat cu o inteligenta aparte, umor macabru (mesajele ascunse lăsate pentru politişti), lipsit de conştiinţă şi cu veleităţile unui magician (dispare fără urmă în zăpadă, citeşte gândurile).

Dacă Verdon reuşeşte să menţină nivelul intrigii printr-un suspans continuu prin prezentarea şi analizarea detaliată a dovezilor colectate şi locul crimei, în punctul culminant face apel la toată imaginaţia şi logica cititorului pentru prinderea criminalului. Astfel, suspansul, adrenalina, intuitia, experienţa dar şi psihologia sunt împletite într-un ritm din ce in ce mai alert, şi după cum “all the numbers add up” la ghicitoarea “gândeşte-te la un număr”, deznodământul imprevizibil devine cât se poate de clar.

Închei cu speranţa că v-am starnit interesul şi, cum sunt ferm covins că în mod sigur,  curioşii îşi caută singuri răspunsul, mă retrag lăsându-vă să reflectaţi introspectiv la următoarea întrebare: “Suntem oare rezultatul a ceea ce am trăit sau experimentat ori reuşim să devenim ceea ce dorim să fim?”

Titlu: Gândește-te la un număr
Autor:
Editura:
An: 2015
Număr pagini: 344
Preț: 25 lei

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Content Manager

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.

Număr articole publicate : 3027