Giselle și feluritele-i iubiri

Opera Națională Română din Iași (ONRI) și-a propus un proiect cu adevărat important pentru a uni sufletul cultural al Basarabiei cu cel al României. În acest sens, primul eveniment al proiectului s-a materializat în spectocolul de balet „”, realizat în coproducție cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Vineri, 15 ianuarie, am putut vedea artiști ai operelor din cele două țări cu aceeași simțire românească. Cu riscul de a părea desuete aceste considerații, consider că ONRI face un pas important și aduce un extraordinar aport în ceea ce privește Unirea culturală cu Basarabia. Ceea ce nu reușesc autoritățile, reușesc arta, literatura și întâlnirile dintre ele. Maestrul Cristian Teoderașcu a dat suflul muzical al reprezentației, iar rolurile principale au fost aduse la viață de români de pe ambele maluri ale Prutului. Ca o predilecție artistică (nimic nu e întâmplător – mai ales în artă!), adaptarea coregrafiei clasice ruse este adaptată în „” de maestrul Mihail Motovilov.

g

Giselle n-ar fi Giselle dacă în emoțiile pe care le transmite, n-ar avea ceva din diafanul cel mai diafan al acestei lumi. De fapt, în spectacolul dirijat de maestrul Ciprian Teoderașcu sânt transpuse lumi delicate, lumi pe care le începem aici și continuăm să le trăim în celelalte lumi. Giselle își încheie socotelile cu dragostea într-un moment simplu de decepție or, putem spune că exprimă feluritele iubiri ale inimilor aprinse, tinere.

Singurătatea, acest sentiment greoi, dar necesar, este cel mai greu de transpus în balet.  Scenografia nici nu debordează, dar nici nu duce lipsă de culoare, astfel încât pastelul cuprinde scena și transformă mesajul într-unul imaculat de orice Rău. Răul este plăcut tocmai pentru că se produce paaradoxul: Răul este un Rău bun. Cred că problema Răului în Dragoste este principala cauză pentru care apare Speranța. Ei bine, ca să ai puterea scenografică, regizorală, dirijorală, tehnică, muzicală și de dans pentru a reprezenta cele mai puternice sentimente umane, trebuie, cu siguranță, să fi simțit, studiat și empatizat cu mari povești de dragoste, cu mari scriitori și muzicieni. Înțelegeți, dansul este marea binecuvântare a poveștilor. Mă întreba nepoțica mea, de opt ani, care este ideea unui spectacol de balet și ce exprimă? Am putut să îi dau un răspuns sărac: poate că avem nevoie de înlocuirea cuvintelor și să vedem doar dans, doar corp care ne exprimă viața cuvintelor.

Prim-soliști basarabeni pe scena Operei din Iași

Este știut faptul că basarabenii se apropie foarte mult de felul de a fi al rușilor, iar asta o spun în cel mai bun sens posibil. Un fel cehovian de a transmite viața lui Giselle, un fel dostoievskian de a proceda și de a intra în situații: în mare parte făcute să se întâmple de Cristina și Alexei Terentiev, soții și partenerii de artă, invitați de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Ambii au primit Premiul pentru cel mai bun solist/solistă de balet clasic în cadrul Galei Operei Naționale Române Iași, pentru stagiunea 2014-2015.

Alături de cei doi prim-soliști basarabeni, au evoluat soliștii ONRI, ansamblul de balet și elevii secției de coregrafie a Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iași.

giselle-premiera-1-036

sursa foto: ONRI

giselle-premiera-1-046

sursa foto: ONRI

***GISELLE – Adolphe Charles Adam

Balet romantic în două acte. Muzica de Adolphe Charles Adam. Libretul de Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges și Théophile Gautier.
Maeștri balet: Mihail Motovilov, Dorina Cotorobai și Sergiu Cotorobai.
Costume: Maria Rodica Eșanu.
Decor: Cătălin Târziu.
Detalii despre spectacol pe site-ul ONRI.

Lasă un semn

comentarii

Despre autor

Corina Giurgia
Ambasador & Editor SB @ Iași

Licențiată în Jurnalism şi Ştiințe ale Comunicării, cu un masterat în Filosofie Aplicată şi Management Cultural, continua căutările în lumea oamenilor frumoși. Iubește Iaşul, cu întâmplările şi străzile pe care se plimbă încă scriitori şi poeți adevărați. Dependentă de ploaie, cu o obsesie pentru umbrele. Ambasadoare SemneBune la Iași. O găsiți și pe blogul personal: http://jurnalistacum.blogspot.ro/

Număr articole publicate : 62