Un bărbat şi mai multe femei

Am fost din nou la Teatrul de Artă Bucureşti. Dacă urmăriţi secţiunea dedicată teatrului pe SemneBune.ro, aţi observat că merg des la Teatrul de Artă şi vă povestesc tot atât de des despre piesele lor, despre atmosfera teatrului, despre entuziasmul actorilor şi chiar al personalului auxiliar al acestui mic aşezământ cultural independent.

Un bărbat şi mai multe femei este chiar spectacolul cu care s-a lansat Teatrul de Artă, fondat de actorul George Constantinescu, care este şi unul dintre cele două personaje din piesă. El este bărbatul, desigur. Iar multele femei care îl înconjoară, îl irită, îl iubesc, îl năucesc, îl folosesc, îl urăsc şi iar îl iubesc, sunt jucate de aceeaşi actriţă: Paula Chirilă. Şi sunt jucate excelent!

E foarte adevărat că mă entuziasmez des la spectacolele Teatrului de Artă, însă Un bărbat şi mai multe femei este o comedie care merită în totalitate atenţia şi râsul vostru necondiţionate. Am văzut spectacolul în seara de joi, 30 aprilie 2015, împreună cu două prietene bune. Trebuie să mă credeţi că încă râdem, la aproape o lună după, când ne amintim replici din piesă! Am recomandat spectacolul tuturor cunoştinţelor mele, iar cei care au văzut piesa s-au distrat copios şi au recunoscut că n-au mai râs de mult aşa.

Dar de ce este Un bărbat şi mai multe femei o comedie atât de savuroasă? Pentru că bărbatul, Gavrunski, porneşte ca victimă timidă a sistemului birocratic, atunci când i se cere o adeverinţă absurdă şi greu de obţinut, şi, după ce este persecutat, ameninţat, ameţit, cucerit, năucit, sucit, învârtit, umilit, apoi ridicat în slăvi de mai multe femei, la final ajunge de unde a pornit, realizând că femeia este mereu plină de resurse şi mereu de neînţeles pentru bărbat. Gavrunski cunoaşte pe parcursul evoluţiei sale ca personaj şi femeia resemnată (soţia), femeia isterică şi acuzatoare (medicul psihiatru), femeia ipohondră (angajata de la resurse umane), femeia bărbat (călătoarea din tren), femeia poet (colega de sanatoriu) şi aşa mai departe. Toate aceste personaje feminine sunt interpretate de Paula Chirilă fără cusur, deşi ajutorul dat de costumele şi coafura schimbate este minim.

Am mai văzut-o pe Paula Chirilă evoluând pe scena Teatrului de Artă în Moartea pentru Patrie, în rolul amantei, unde nu mi s-a părut că a excelat. Este foarte adevărat că nici rolul nu i-a dat ocazia să se evidenţieze. Tocmai de aceea surpriza a fost cu atât mai mare când am văzut cu câtă uşurinţă trece de la un personaj la altul, cu câtă precizie redă stările femeilor interpretate şi cât de naturală este, fie că interpretează un personaj schizofrenic sau unul puternic feminin, care flirtează cu dezinvoltură.

George Constantinescu a fost la el acasă pe scena Teatrului de Artă, şi la propriu, şi la figurat. Ca şi în celelalte spectacole în care joacă, fondatorul TAB a fost dezinvolt şi a jucat cu uşurinţă şi naturaleţe rolul lui Gavrunski. S-a lăsat pasat cu plăcere între personajele feminine şi a dezvoltat personajul pe parcursul spectacolului într-un mod absolut excepţional. A trecut de la soţul surmenat la pacientul docil, apoi la Cassanova într-o succesiune firească a stărilor emoţionale.

Cei doi actori, luaţi separat, au umor şi prezenţă scenică, însă împreună, fuzionează minunat într-o comedie explozivă, în care reacţia publicului a fost pe măsură. Vă recomand să mergeţi la acest spectacol cu prima ocazie, pentru că stagiunea se apropie de final şi vă garantez că Un bărbat şi mai multe femei vă va da energie şi zâmbete cât să treceţi vara cu ele.

Titlu: Un bărbat şi mai multe femei
Autor: Leonid Zorin
Distribuţia: Paula Chirilă şi George Constantinescu
Regia: Bogdan Huşanu
Durata: 1h20min

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.