Pălăria albastră şi alte povestiri – Andrei Crăciun

Acest articol a fost publicat de Semn Bun pe 8.09.2015 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , , , , , .

Coperta_Palaria_albastra-Andrei_Craciun-424x652 modVechi ziarist și scriitor începător, Andrei Crăciun a lucrat aproape un deceniu la „Evenimentul zilei” și „Adevărul”, iar din martie 2013 este freelancer. Colaborează cu numeroase publicații și site-uri, printre care „Gazeta sporturilor”, „Weekend Adevărul”, ziarul „Metropolis”, www.viitorulromaniei.ro, revista „FHM”, revista „Historia” etc.. Scrie cronici de teatru, carte şi film şi realizează interviuri cu personalităţi din lumea culturală, dar e și autor de poezie și proză scurtă, semnând texte de ficțiune în mai multe volume colective. Pe 1 iunie 2014, la Bookfest, editura „Humanitas” îl strânge într-o antologie de publicistică aparținând colecției „Eseu”.

Lansată în mai 2015, Pălăria albastră şi alte povestiri e o colecție de fragmente de proză foarte scurtă (multe dintre ele de-abia dacă depășesc o pagină), aparent fără nicio legătură, care prezintă frânturi din viața unor personaje care mai de care mai diverse și mai neașteptate. Crăciun povestește despre prostituate, adolescenți, poeți, bătrâni, îndrăgostiți, vagabonzi și mulți alții într-un mod firesc și sincer, nonșalant și aproape nerușinat. O alternativă la realitatea de multe ori plată și searbădă, proza lui e bogată și pestriță, plină de imagini și de impresii.

Majoritatea povestirilor încep cu o scurtă descriere a protagonistului și ilustrează un episod mai mult sau mai puțin important din viața acestuia, finalul fiind când deschis și ambiguu, când surprinzător de banal și de brusc. Un lucru e sigur – e o carte care nu-ți dă timp să te plictisești. Paginile sunt pline de asocieri inedite, care te fac să ridici din sprânceană sau să zâmbești neîncrezător, alăturări despre care nu știi niciodată dacă sunt anume gândite ca să frapeze sau reprezintă rodul spontan al imaginației autorului.

Deși per total e o lectură ușoară, fără mari pretenții, există totuși o frază care mi s-a părut frumoasă și demnă de reținut:

„Există uși în viața oamenilor pe care dacă intră cineva la momentul potrivit totul se schimbă, totul se vindecă sau totul se sfârșește.” (pag. 160).

Pălăria albastră şi alte povestiri nu e o carte pentru pudici sau pudibonzi, nici pentru savanți sau elitiști, ci o proză francă și asumată, care nu încearcă să pară altceva decât este. Nu-și cere scuze și nu așteaptă aprobări. Nu e un volum care schimbă vieți, dă lecții de neuitat sau îndeamnă la meditație profundă și nici nu cred că-și propune asta. E mai degrabă o carte care pare scrisă în aceeași măsură pentru cititor și pentru autorul însuși, așa cum afirmă chiar acesta în prefață: „[…] am scris în fiecare zi, ca să-mi rezist” (pag. 9), „Toate aceste texte m-au vindecat atât cât puteam fi vindecat de mine însumi.” (pag. 10). Iar acesta nu-i nicidecum un reproș. Poate că, „vindecându-se” pe sine, Crăciun îi ajută și pe alții.

TitluPălăria albastră şi alte povestiri
Autor: Andrei Crăciun
Editura: Herg Benet
An apariție: 2015
Număr pagini: 184
Format: 13 x 20 cm
ISBN: 978-606-763-000-8
Preț orientativ: 25 RON

Sursa foto: aici

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Semn Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.