Astă seară: Lola Blau

Sâmbătă, 21 martie, s-a jucat pe scena Teatrului de Artă spectacolul „Astă-seară: Lola Blau”, în regia lui Alexandru Dabija. Piesa austriacului Georg Kreisler a avut premiera absolută în anul 1971, la Viena, iar de atunci a continuat să se joace, cu un succes răsunător, atât pe marile scene europene, cât şi la New York. Publicul românesc făcea cunoștință cu Lola Blau abia în anul 1993, când  interpreta acest rol complex și inedit la  de Stat. Ca urmare a prestației sale impresionante, marea artistă primea la acea vreme Premiul UNITER pentru „Cea mai bună actriţă”. Spectacolul se joacă în idiș, germană și engleză, însă are subtitrare în limba română.

O tragicomedie plină de umor negru, piesa prezintă povestea Lolei, alter-ego-ul autorului, care își părăseşte ţara din pricina persecuţiei naziste. Prin destinul acesteia, care nu e nici pe departe un caz singular printre artiştii de expresie germană din acea perioadă, autorul ne arată viaţa din spatele culiselor, amărăciunea și deziluziile de dincolo de strălucirea aparentă. Născută în Austria, actriţa interpretează primul ei rol la Teatrul Naţional din Linz, în 1938. Îşi începe apoi cariera de cântăreaţă de cabaret la Viena, chiar în perioada anexării Austriei la Germania lui Hitler, dar ajunge la apogeul carierei în America, după ce este expulzată din Elveţia, unde emigrase pentru a scăpa de nazişti. Peste ocean cunoaște adevăratul succes, însă descoperă cu tristețe că celebritatea – îmbătătoare, dar efemeră și capricioasă – nu poate nicidecum înlocui nici iubirea, nici prietenia. După război, la fel ca însuși autorul piesei, Lola se întoarce la Viena, sperând că va putea relua povestea vieții sale de-acolo de unde a lăsat-o. Însă orașul nu mai e nici pe departe cel pe care și-l imaginase, ci doar refugiul unei societăți încremenite în imposibilitatea de a evolua și incapabile să depășească drama nazistă.

 „Astă seară: Lola Blau” este o piesă remarcabilă, în care prestația impresionantă a Maiei Morgenstern, cu replicile ei de cele mai multe ori caustice și marcante, precum și coregrafia expresivă și solicitantă, se îmbină armonios cu muzica inteligent aleasă și impecabil interpretată de Tatiana Moroşanu la pian. Acordurile ei melancolice și pline de sentiment îmbogățesc simțitor actul artistic și îi oferă un cadru elocvent și izbutit. Muzica nu doar acompaniază, ci întregește momentul, fiind un indicator fidel și permanent al stărilor interioare ale eroinei.

Deși trist în esență, spectacolul îți va aduce de multe ori zâmbetul pe buze, ba chiar te va face să râzi în hohote, întrucât, cu o sensiblitate cu totul aparte, reușește să redea atât deznădejdea, cât și bucuria și entuziasmul Lolei, care trăiește pe scenă mai intens ca oriunde altundeva. Maia Morgenstern povestește, cântă, dansează, cade, se ridică, se arată puternică și exuberantă sau vulnerabilă și vlăguită, trecând printr-o paletă impresionantă de stări cu o naturalețe admirabilă și demnă de invidiat. Nu o dată s-a întâmplat ca interpretarea intensă și vie a actriței să smulgă ropote de aplauze chiar în mijlocul piesei. Timp de o oră și jumătate, publicul a fost hipnotizat, țintuit în scaun fără ca măcar să-și dea seama.  

Pe scurt, piesa vorbește despre un destin artistic spulberat, despre felul în care un regim politic absurd și necruțător poate să reteze aripi și să înăbușe spirite. Un adevărat regal prin care marea doamnă a teatrului românesc își dovedește încă o dată talentul indiscutabil, „Astă-seară: Lola Blau” este un one-woman show cu totul original, care te poate lăsa oricum, numai nu indiferent.

Următoarea reprezentaţie va putea fi urmărită sâmbătă, 18 aprilie la Ateneul Tătăraşi din Iaşi, de la ora 19.00. Dacă sunteţi în Iaşi în acel sfârşit de săptămână, vă recomand să nu rataţi întâlnirea cu Maia Morgenstern şi Lola Blau.

 

Autor: Georg Kreisler

Regia: Alexandru Dabija

Scenografia: Puiu Antemir

Coregrafia: Adina Cezar

Costume: Doina Levintza şi Puiu Antemir

Distribuția: Maia Morgenstern

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ana Dumitrache

Avatar
Absolventă a Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității din București, Ana adoră cărțile, pisicile, ceaiul și ciocolata (nu neapărat în această ordine). Nu-și poate închipui viața fără muzică. Îi place să inventeze cuvinte și să se joace cu ele. E optimistă, râde și iubește mult.