Un detectiv cu uşoare dureri de cap – Iulian Sîrbu

-un-detectiv-cu-usoare-batai-de-cap

Iulian Sîrbu propune o incursiune în universul delicvenţilor şi a faptelor reprobabile, supravegheat de o Poliţie coruptă şi ineficientă, alături de „Un detectiv cu uşoare dureri de cap” pe nume Papa Goldon, un individ energic şi, evident, intuitiv până la paroxism, care face din cititori nişte fini observatori ai activităţilor sale, oferindu-le ca bonus mirosul de cafea, gustul de whisky sau de Coca Cola, aşa cum îi stă bine unui detectiv manierat.

Obsesia scriitorului de a rezolva cazurile este trecută uneori pe plan secund, acesta preferând o descriere amănunţită  a unor gesturi fireşti, cum ar fi acelea de a umple frigiderul, de a urca şi coborî din maşină, de a demara în trombă sau de a ateriza „urlând de durere” pe un cactus, transformând naraţiunea într-o cursă contracronometru, presărată cu obstacole repetitive care-i dau o notă de liniaritate.

Acţiunea este dinamizată pe alocuri de problemele pe care trebuie să le rezolve, fie că e vorba de un asasinat sau de un furt, este flancată de o dinamică reconfortantă, de un umor discutabil şi interpretabil, dar şi de o promisiune care rămâne nesatisfăcută: aceea de a lămuri cum a ajuns ţuica românească în barul personal al americanului. Autorul caută nu doar să dezvăluie metodele ingenioase folosite de personajul principal, ci să ne facă părtaşi, adresându-ni-se  în mod direct, neconvenţional şi aproape familiar, ceea ce-i conferă o notă pozitivă, menită să treacă în umbră puterile supraomenşeti cu care este înzestrat eroul:

„Când ajung la maşină. o găsesc blocată între alte două. Automobile, desigur… doar n-aţi vrea între două gagici. Sau poate că aţi vrea voi, dar mai puneţi-vă pofta-n cui! Problema e cum dracu` ies de aici?Ei, dar trebuie să mă descurc eu cumva. Şi chiar mă descurc. Pornesc motorul, bag în viteză şi împing maşina din faţă cu botul, după care o împing şi pe cea din spate. Apoi plec.”

Detectivul, deşi împuşcat în cap, trece cu brio peste toate dificultăţile întâmpinate pe teren; trăieşte aventurile pe repede-înainte; concluzionează că femeia de la capătul celălalt al firului  are „o voce deosebit de feminină”; găseşte la timp cărămida din perete care deschide un compartiment secret sau risipeşte zâmbete trândave, ducându-ne cu gândul la siguranţa, dezinvoltura şi umorul lui Jhonny Bravo:

Hey Foxy Mama, You smell kinda pretty. Wanna smell me? Hoohah!”


sursa foto: http://www.adenium.ro/ro/

 

Colecția: Action
Tip copertă: broșată
Format: 130 x 180
Data apariției: octombrie 2013
Domeniu: acțiune, ficțiune
Nr. pagini: 184
Preţ: 21 Lei

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Marius Gabor

Avatar
Desemnat câştigător al concursului de debut literar "Incubatorul de Condeie", ediţia 2013 - secţiunea "Proză scurtă" - organizat de Agenţia Culturală AdLittera, Marius colaborează din 2014 cu Revista "Semne Bune", unde scrie poveşti despre cărţi şi scriitori. Când nu scrie, desenează, când nu desenează, aleargă cu bicicleta, iar în timpul care a mai rămas ia pulsul librăriilor în care, din iunie 2014, se poate găsi şi volumul său de debut "Amor de dragul ploii"- Editura Karth.