Spectacolele Teatrului Evreiesc de Stat 26-30 Noiembrie 2014

Acest articol a fost publicat de Andreea Tănase pe 24.11.2014 în rubrica Repere culturale | Evenimente, Teatru și are asociate următoarele etichete: , .

Teatrul Evreiesc de Stat vă invită să îi treceţi pragul în această săptămână, două dintre spectacole chiar având intrarea liberă. Iată mai jos opţiunile:

 

Cu cartile deschiseCU CĂRȚILE DESCHISE – Miercuri, 26 noiembrie, ora 17.00 – Spectacol-lectură cu intrare liberă

Distribuția: Natalie Ester, Cristina Cîrcei, Nicolae Călugărița, Mihai Prejban

Regia: Andrei Munteanu

Sinopsis: În martie 2000, un geamantan a sosit la un centru educațional despre Holocaust, pentru copiii din Tokio. Pe exteriorul lui, scria cu vopsea albă: Hana Brady, 16 mai 1931 și Waisenkind – cuvântul german pentru „orfan”. Copiii care au văzut geamantanul au pus o mulțime de întrebări. Cine fusese Hana Brady? Ce se întâmplase cu ea? Ei au dorit ca Fumiko Ishioka, custodele centrului, să afle răspunsurile. Într-o călătorie plină de suspans, Fumiko a căutat indicii în Europa și America de Nord. Misterul geamantanului a purtat-o cu 70 de ani în trecut, iar ea a descoperit cu oroare tragedia unei familii a cărei viață fericită într-un orășel cehoslovac a fost distrusă de invazia naziştilor. Aceasta este povestea care a declanşat succesul uimitor al Geamantanului Hanei. De la prima sa ediție, în 2002, cartea a obtinut mai multe premii decât orice alta carte canadiană pentru copii din ultimii 30 de ani. A fost tradusă în zeci de limbi și a schimbat mii de vieți.

 

 

BlazonulBLAZONUL – Miercuri, 26 octombrie, ora 19.00 (puteţi citi cronica acestui spectacol aici)

Distribuția: Nicolae Călugăriţa, Arabela Neazi, Veaceslav Grosu, Mihai Ciucă, Luana Stoica, Mirela Nicolau, Ecaterina Ţugulea, Anka Levana, Viorica Bantaş, Viorel Manole, Mircea Dragoman

Regia: Andrei Munteanu

Sinopsis: Cei din urmă membri ai clanului Groislik, prinşi într-un trecut de care, în fapt, au fost deposedaţi, se văd aruncaţi în groapa de gunoi a Istoriei, triesc din amintiri şi sunt cuprinşi de o melancolie întunecată. Instinctul de supravieţuire şi dorinţa de revenire în lumea din care au fost înlăturaţi determină un conflict acut şi dezumanizant între vechii şi mai noii membri ai familiei. Spectacolul este un elogiu adus sensibilităţii umane  şi demonstraţia subtilă a unui paradox: alegeri ce par bune, dar se dovedesc apoi erori fatale. O piesă evreiască, în esenţă, de factură cehoviană…

 

 

 

Jocul regilorJOCUL REGILOR – Joi, 27 noiembrie, ora 19.00

Distribuția: Maia Morgenstern, Andrei Finți, Mircea Rusu

Regia: Felix Alexa

Sinopsis: Ce ar trebui să facă o femeie când este asaltată de doi nebuni? Primul îi salvează trupul, cel de-al doilea îi deschide sufletul. Primul este generos, bogat, mărinimos, iar cel de-al doilea este spiritual și plin de farmec. Primul este isteric; în schimb, cel de-al doilea este coleric. Primul te amenință că se va sinucide, cel de-al doilea că se va lăsa ucis de naziști. Ce poate face o femeie care ține, în egală masură, la amândoi? Piesa lui Kohout este scrisă cu ironie, subtilitate și umor negru. Există o anumită nebunie tragi-comică în reacţiile tuturor personajelor din acest spectacol. Dramele reale se amestecă cu ridicolul situațiilor, minciunile cu adevărul, şi numai astfel ”jocul vieții” devine complet.

 

 

Parcheaza masina la HarvardPARCHEAZĂ MAȘINA LA HARVARD – Vineri, 28 noiembrie, ora 19.00

Distribuția: Maia Morgenstern, Constantin Dinulescu

Regia: Horea Popescu

Sinopsis: Spectacolul reprezintă o dramă psihologică despre un bătrân şi o femeie în floarea vârstei, între care nu există, aparent, nicio legătură, și care se dovedesc a fi uniţi de meandrele trecutului. Jacob Brackish a fost cândva un exigent profesor de muzică şi de literatură engleză. Este bolnav când angajează pe una dintre fostele sale eleve, ca menajeră. Deşi timida Kathleen vine iniţial pentru a se răzbuna pentru eşecurile trecutului, va ajunge să aprecieze muzica şi pe bătrânul supărăcios de care se îngrijeşte.

 

 

 

Chirita in provincieCHIRIȚA ÎN PROVINCIE –  Sâmbătă, 29 noiembrie, ora 11.30 – Intrare liberă

Spectacolul îi are ca protagoniști pe elevii Colegiului Național ”Tudor Vianu”.

Distribuția: Alexandra Vameșu / Denisa Dumitru / Ecaterina Aluas, Teodora Ciocan, Ana Ilinca Călin / Bianca Neagoe, Rabonia Avram / Cristina Rosu, Robert Muntean, Andrei Miercure, Alin Aronovici, Andrei Angelescu

Cor: Marina Teianu, Andreea Stoica, Maria Andreea Mocica, Davia Stoenescu, Veronica Hera

Dans: Livia Podea, Andreea Dragu, Andreea Ologeanu, Andreea Baniceru, Ioana Maioschi, Sabina Achinca, Irina Andras, Ana Savastre, Irina Iosif, Alexandra Georgescu, Teodora Ninu, Sofia Nitoi, Stefan Garbur, Cristian Sufragiu, Filip Duțescu, Bogdan Mihai, Andrei Baicu, Toader Mihai, Răzvan Ciobanu

Profesor coordonator: Marcel Homorodean

 

Azilul amantilorAZILUL AMANȚILOR – Sâmbătă, 29 noiembrie, ora 19.00

Distribuția: Mihai Ciucă, Viorica Bantaș, Cornel Ciupercescu, Geni Brenda, Nicolae Botezatu, Roxana Guttman, Cristina Cîrcei

Regia: Dan Tudor

Sinopsis: Spectacolul ne spune povestea lui Harriet, care joacă pe degete doi bărbați, până când entorsa suferită de unul dintre ei riscă să-i dea peste cap delicata echilibristică. O mulțime de complicații care te scot din minți: ”Sunt iubita a doi bărbaţi”, spune Harriet. ”A fost un an tare greu pentru femeile întreținute“. O comedie turbulentă despre o femeie cu doi amanţi căsătoriţi şi despre aiuritoarele tribulații ale unui triunghi amoros ilicit, cu tendințe pentagonale. Atenție: în caz de râs, adresați-vă medicului sau farmacistului!

 

 

 

f9bbdeb62248e2fc4418a6935e64cf4c_XSMIC ȘI-AL DRACU’ – Duminică, 30 noiembrie, ora 11.30

Distribuția: Maia Morgenstern, Valentin Roșca

Regia: Maia Morgenstern

Sinopsis: O comedie apetisantă cu bancuri, poezii și anecdote, poante, calambururi și rime vesele  scrise de Ion Pribeagu. Această formidabilă mașină de creat umor, care a fost Ion Pribeagu, ne-a înveselit viața, fiind mereu proaspăt, aducând în lumea noastră cotidiană, standardizată, plină de plictis, banalitate, ipocrizie și aburi de benzină, bucuriile zâmbetului. Un dublu recital al celor doi protagonişti – actriță și balerin – construit în jurul versurilor jucăușe și obraznice, care atacă moravurile de acum 70 ani. Adică aceleași de acum, şi la fel de criticabile!

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te altor mii (13) de abonați

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Andreea Tănase

Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.