Mazl tov… and Justice for All

Mazl2Joi, 2 octombrie, a avut loc la de Stat spectacolul … and Justice for All, o comedie muzicală în regia lui Andrei Munteanu (care este, de asemenea, autorul şi scenograful piesei).

M-am aşteptat, desigur, să regăsesc măcar frânturi din muzica celor de la Metallica, formaţie care a consacrat sintagma …and Justice for All prin lansarea albumului omonim în 1988. Nu a fost aşa, însă nici nu am fost dezamăgită de ce am auzit pe scenă. Muzica a fost live, cu patru muzicieni care au interacţionat cu actorii şi au făcut parte din spectacol într-un mod excepţional. Din păcate, nu vă pot spune cine sunt cei patru, deoarece nu sunt menţionaţi nicăieri în prezentarea piesei pe pagina Teatrului Evreiesc, şi nici nu am avut succes în găsirea informaţiei prin motoare de căutare online.

Am fost la câteva spectacole ale Teatrului Evreiesc de Stat în stagiunea trecută şi, deşi Yentl va rămâne piesa mea preferată, … and Justice for All m-a încântat şi m-a bucurat neaşteptat de mult. Ca să puteţi înţelege de ce, trebuie să vă povestesc totul de la intrarea în teatru. În foaier, spectatorii au fost aşteptaţi cu o gustare şi pahare cu vin (ceea ce a fost apreciat din plin de toţi, majoritatea venind către teatru direct de la serviciu). Tot înainte de spectacol, senzaţia era că eşti invitat la o reuniune de familie, cu oameni care se salutau, se sărutau, se prezentau unii altora şi vorbeau animat despre ultimul spectacol la care se întâlniseră tot acolo, la de Stat.

Deşi în foaier părea să fie multă lume, când am fost poftiţi în sală, am observat cu îngrijorare că erau spectatori doar în primele cinci rânduri. M-am gândit cu groză la cât de dezamăgiţi vor fi actorii sa joace pentru o sală aproape goală. Însă nu a fost aşa. Muzicienii şi actorii au cântat şi au jucat pentru noi, cei din sală, făcând să pară că nu contează dacă suntem 5 sau 50 sau 500. Entuziasmul şi dedicaţia lor s-au revărsat de pe scenă şi ne-au cuprins pe toţi, făcându-ne să fredonăm şi să aplaudăm în ritmul muzicii. Actorii au coborât de pe scenă de două ori, pentru a invita publicul la dans, a doua oară fiind chiar o horă românească în ritmul căreia s-a înconjurat sala de mai multe ori.

Mazl3 mazl4

Pe rând, actorii pe care îi văzusem jucând în piese mai convenţionale până acum, au dovedit că pot susţine un spectacol muzical de excepţie. Deşi întreaga distribuţie a avut şi cântece de interpretat, s-au remarcat în mod special Leonie Waldman Eliad, Mihai Ciucă, Cabiria Morgenstern şi Roxana Guttman. Doamna Leonie Waldman Eliad a surprins publicul prin vocea puternică şi prin participarea activă la scenele de dans, Roxana Guttman ne-a antrenat pe toţi cu energia sa debordantă, iar Cabiria Morgenstern ne-a încântat pur şi simplu cu o voce limpede şi melodică, deşi în postura de actriţă şi-a trădat lipsa de experienţă pe scenă.

Din distribuţie au mai făcut parte şi , Geni Brenda, Nicolae Călugăriţa, Nicolae Botezatu, Arabela Neazi, Dorina Păunescu şi Cătălin Stelian. De asemenea, trebuie să îl menţionez în mod special pe Veaceslav Grosu, pe care l-am mai văzut în Stele Rătăcitoare, în Blazonul şi, bineînţeles, în Yentl, şi care joacă cu o pasiune şi o dezinvoltură admirabile, făcându-te să crezi că scena este a lui şi că totul este o joacă pentru el.

Vă îndemn să vizionaţi spectacolul Mazl Tov… and Justice for All fără să aşteptaţi de la el să fie o piesă legată, cu un subiect şi cu o poveste închegată. Mergeţi să vă bucuraţi de o colecţie de glume şi cântece evreieşti, să râdeţi, să dansaţi şi să ieşiti din teatru veseli şi optimişti.

 

Sursa foto aici

Mzl1.

 

 

 

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andreea Tănase

Andreea Tănase
Vice-președinte și Director de Programe sociale al Asociației pentru Educație și Cultură AdLittera, Andreea a fost premiată la ediția a IV-a (2013) a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie” (IDC, Proză scurtă) și a câștigat Premiul Revistei SemneBune în acelaşi an. Călătoreşte excesiv, citește cu pasiune, scrie proză scurtă când are timp și își divinizează cele două pisici Sphynx.