Lansare Autoimun – Cronica de eveniment

1531764_778961598785342_165771319_o

Sâmbătă, 25 ianuarie (a.c.), poeta și-a lansat cel mai recent volum de versuri, intitulat (Cartea Românească, 2013) la Librăria Humanitas Cișmigiu. Cartea a fost prezentată de scriitorii Cezar Paul Bădescu, Bogdan O. Popescu și Cecilia Ștefănescu. De asemenea, a fost un bun prilej de întâlnire pentru foștii membri ai cenaclului Litere, condus de scriitorul și profesorul în anii ‘90.
Întâlnirea a fost una colocvială, relaxa(n)tă, Cezar Paul Bădescu fiind acela care și-a asumat rolul de moderator. Acesta a afirmat că experiența clinică este convertită în literatură în cazul acestui volum. Pe de altă parte, Cecilia Ștefănescu a remarcat faptul că nu scrie o poezie biografistă în modul în care se scrie astăzi în literatura română.

966505_778961092118726_906486278_o

Cezar Paul Bădescu a mers mai departe, provocându-l pe Bogdan O. Popescu la un exercițiu de imaginație. Acesta din urmă a trebuit să se poziționeze la granița dintre poezie și medicină (Bogdan O. Popescu este un remarcabil neurolog), pornind de la ipoteza de lucru că medicii nu trebuie sau nu este indicat să fie foarte sensibilizați de suferințele prin care trec pacienții pe care îi au în grijă. Bogdan O. Popescu a contrazis ideea moderatorului și a afirmat că încearcă de fiecare dată să empatizeze cu celălalt (în speță cu pacientul). Medicul a citit și un text pe care l-a scris despre cartea Ioanei Nicolaie, mărturisind că este prima sa cronică după zece ani. El consideră o caligrafie literară perfectă, dar și o carte care descrie boala cu seninătate.
În completarea celor spuse de Bogdan O. Popescu, Ioana Nicolaie afirmă că volumul său de poeme este unul despre timp, memorie, teme mici și teme mari, dar și o carte a emoțiilor și despre emoții. De asemenea, poeta a mărturisit că a scris această carte într-un război cu literatura de azi, văzând în poezie un gen mult mai potrivit pentru tema volumului Autoimun.

1500966_778961322118703_919982899_o

Spre finalul discuției, Cecilia Ștefănescu a comparat întreaga literatură a Ioanei Nicolaie cu o carcasă zornăitoare, scoțând în față ideea de combinare a trupului cu timpului. Seara s-a încheiat cu autografe, povești despre Cenaclul Litere, dar și cu multă poezie bună.


Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe grupul SemneBune


foto Valentin Ceaușescu

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.