Sâmbătă, 25 ianuarie (a.c.), poeta Ioana Nicolaie și-a lansat cel mai recent volum de versuri, intitulat Autoimun (Cartea Românească, 2013) la Librăria Humanitas Cișmigiu. Cartea a fost prezentată de scriitorii Cezar Paul Bădescu, Bogdan O. Popescu și Cecilia Ștefănescu. De asemenea, a fost un bun prilej de întâlnire pentru foștii membri ai cenaclului Litere, condus de scriitorul și profesorul Mircea Cărtărescu în anii ‘90.
Întâlnirea a fost una colocvială, relaxa(n)tă, Cezar Paul Bădescu fiind acela care și-a asumat rolul de moderator. Acesta a afirmat că experiența clinică este convertită în literatură în cazul acestui volum. Pe de altă parte, Cecilia Ștefănescu a remarcat faptul că Ioana Nicolaie nu scrie o poezie biografistă în modul în care se scrie astăzi în literatura română.
Cezar Paul Bădescu a mers mai departe, provocându-l pe Bogdan O. Popescu la un exercițiu de imaginație. Acesta din urmă a trebuit să se poziționeze la granița dintre poezie și medicină (Bogdan O. Popescu este un remarcabil neurolog), pornind de la ipoteza de lucru că medicii nu trebuie sau nu este indicat să fie foarte sensibilizați de suferințele prin care trec pacienții pe care îi au în grijă. Bogdan O. Popescu a contrazis ideea moderatorului și a afirmat că încearcă de fiecare dată să empatizeze cu celălalt (în speță cu pacientul). Medicul a citit și un text pe care l-a scris despre cartea Ioanei Nicolaie, mărturisind că este prima sa cronică după zece ani. El consideră Autoimun o caligrafie literară perfectă, dar și o carte care descrie boala cu seninătate.
În completarea celor spuse de Bogdan O. Popescu, Ioana Nicolaie afirmă că volumul său de poeme este unul despre timp, memorie, teme mici și teme mari, dar și o carte a emoțiilor și despre emoții. De asemenea, poeta a mărturisit că a scris această carte într-un război cu literatura de azi, văzând în poezie un gen mult mai potrivit pentru tema volumului Autoimun.
Spre finalul discuției, Cecilia Ștefănescu a comparat întreaga literatură a Ioanei Nicolaie cu o carcasă zornăitoare, scoțând în față ideea de combinare a trupului cu timpului. Seara s-a încheiat cu autografe, povești despre Cenaclul Litere, dar și cu multă poezie bună.
–
Mai multe fotografii de la eveniment găsiți pe grupul SemneBune
–
foto Valentin Ceaușescu