La vânătoare de mistreți cu Guillermo Arriaga și alte povești de la FILIT

IMG_6641Dimineața

După o noapte agitată ne-am trezit tot noi, tot în Iași și tot la FILIT, și după câteva aventuri cu micul dejun și după vreo câteva cafele ne-am întors la treabă, la scris povești, la luat interviuri, la făcut poze, la vorbit cu o mulțime de oameni de la care avem ce învăța. Voluntarii care ne ajută la stand sunt cei mai tari, sunt plini de energie și ne bucurăm să vedem atâta entuziasm pentru literatură și pentru povești. S-au scris multe, multe povești la atelierul nostru și o să se adune un volum de toată frumusețea. Au fost ceva mai mulți oameni în această a doua zi a festivalului și discuțiile din Casa FILIT, în cadrul evenimentului „Scriitori în centru”, au fost și mai pline de public decât în prima zi. De data aceasta au fost trei evenimente, trei întâlniri cu scriitorii, începând cu ora 14.00.

Casa FILIT

Primul eveniment i-a avut ca invitați pe Radu Aldulescu, Marius Daniel Popescu, iar Dumitru Țepeneag, care ar fi trebuit să ajungă, nu a mai putut din motive de sănătate. Moderator: Roxana Patraș. A fost o discuție destul de aprinsă între moderatoare și Aldulescu, fiindcă acesta își dorește mai multă implicare socială din partea oamenilor, lucru pe care l-au aprobat și ceilalți.

A doua întâlnire i-a avut ca invitați pe Romain Puertolas, Ana Maria Sandu, Corina Sabău. Moderator: Ion Bogdan Lefter. Puertolas este un autor carismatic și a vrăjit publicul precum fachirul din romanul său și s-a descurcat în a răspunde întrebărilor pe care i le-a adresat moderatorul, povestind despre slujba sa în poliție, despre călătorii, lecturi și traduceri. La fel, Ana Maria Sandu și Corina Sabău, au discutat despre noile lor cărți și despre meseria de jurnalism, care este sau nu asemănătoare cu cea de scriitor.

Invitații celui de-al treila eveniment au fost Jens Christian Grøndahl, Gabriel Chifu, Alexandru Vlad. Moderatoare: Luminița Corneanu. Invitații au povestit despre cărți, despre literatura în secolul 21 și seara a fost un mare succes.

IMG_6655Despre poezie să vorbim

Între timp am dat și o tură la Casa Dosoftei unde se citește în fiecare zi poezie. Am ajuns când citeau Mariana Codruț și Emilian Galaicu-Păun, moderați cu tact și eleganță de poetul Radu Vancu. Un spectacol poetic ne-a oferit Galaicu-Păun și ne-a citit atât din volumele sale deja cunoscute și citite, cât și un poem nou. La fel și Mariana Codruț a citit, într-un alt registru, dar plină de farmec, poeme care m-au făcut să visez. Toată ziua alergasem, făcusem poze, scrisesem articole și pentru câteva minute poezia ei m-a transpus într-o stare de liniște și beatitudine.

Cu Arriaga la vânătoare literară

Seara l-am văzut pe Guillermo Arriaga, invitatul lui Marius Chivu în a doua seară a Întâlnirilor FILIT de la Teatru „Vasile Alecsandri”. Despre Arriaga trebuie să știți câteva lucruri: vânează porci mistreți cu cuțitul fiindcă își dorește să participe activ la procesul de hrănire, el nu se ascunde, merge până la capăt, închide cercul, așa cum el singur mărturisește.

IMG_6714Mai trebuie să știți că a crescut într-un cartier violent și că povestea filmului Ammores Perros i-a fost inspirată de câinele pe care îl avea la 8 ani și care era folosit în lupte cu alți câini. Ilegale, bineînțeles. Mai trebuie să știți că este plin de cicatrice, pe care le poartă cu mândrie și că nu este chel, doar „l-a lins moartea pe cap”, pentru a-i reaminti de faptul că viața se termină și că trebuie să profie de fiecare moment pe care îl are. Motiv pentru care își îndeamnă fiica și fiul să trăiască tot ce li se oferă și să nu se teamă de dragoste, de suferință, fiindcă suferința te face să te simți viu, la fel ca în melodia lui Johnny Cash. De asemenea a fost comparat cu Tarantino, dar mărturisește că nu văzuse filmele lui până să afle că este comparat cu Tarantino, iar după ce l-a cunoscut au devenit buni prieteni. Am mai aflat în această seară, datorită întrebărilor foarte bune ale lui Marius Chivu care și-a îndeplinit cu mare succes rolul de moderator, că a supraviețuit și unui groaznic accident de mașină, care i-a inspirat scenariul filmului 21 de grame, unul din cele mai bune filme pe care le-am văzut vreodată, iar o poveste din adolescență i-a inspirat scenariul filmului Babel.

Arriaga se consideră scriitor chiar și atunci când scrie scenarii. I se pare nedrept să fie numit altfel, de exemplu scenarist, fiindcă pune la fel de mult din el, din viața lui, și când scrie romane și când scrie scenarii și este la fel de atent, scrie, rescrie de nenumărate ori fiecare text, până când devine perfect. Poate să scrie oriunde: în tren, în avion, în camere de hotel, în berării, oriunde poate avea un moment în care să se concentreze și să se gândească la poveștile sale. Este foarte leneș, după cum tot el mărturisea zâmbind, și nu se pregătește foarte mult pentru cărțile sale, nu cercetează, nu se documentează. El consideră că experiența sa de viață este de ajuns, scrie doar despre ce cunoaște și cunoaște foarte multe lucruri. Și în plus, știe și niște bancuri deocheate care nu te fac să râzi decât dacă ești cumva o stâncă.

Celelalte lucruri vă învităm să le aflați din cărțile lui și din filme. Acum lucrează la un proiect de 8 scurtmetraje pe care le regizează diferiți oameni din întreaga lume, regizori cunoscuți, ce au ca temă comună religia și viziunea despre Dumnezeu în diferite culturi. Să vă trezesc și mai mult interesul, acest proiect este supervizat de Mario Vargas Llosa. A fost o seară pe care nu o vom uita curând.

Lasă un semn

comentarii

Semne bune de la Persoane juridice

Descarcă, completează și semnează Contractul de sponsorizare prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Dacă firma este plătitoare de impozit pe profit: 20%;
Dacă firma este plătitoare de impozit pe venit: 20% trimestrial;
Dacă ești PFA, sponsorizarea este deductibilă la calculul impozitului pe venit în limita a 5% din venitul net.
ASOCIAȚIA PENTRU EDUCAȚIE ȘI CULTURĂ ADLITTERA (A.E.C.A.) este înscrisă în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ion-Valentin Ceaușescu

Absolvent al Facultății de Litere (secția L.U.C.) și al masterului T.L.-L.C. (2014), ambele la Universitatea București, prof de limbă și literatură română la un liceu în București. Ion-Valentin Ceaușescu este redactor-editor la SB și coordonator la proiectul „Scrie-ți Povestea” (happening interactiv). Prezent cu o povestire în volumul colectiv „Ficțiuni reale”, coordonat de Florin Piersic Jr., ed. Humanitas. În 2015 debutează cu volumul de versuri „La o țigară cu umbrele” (Ed. Karth). Valentin este pasionat de rock, fotografie și poezie.