Jan Guillou – Drumul spre Ierusalim

drumul-spre-ierusalim-trilogia-cruciadelor-vol-1_1_produs Drumul spre Ierusalim al lui Jan Guillou este prima carte dintr-o trilogie care înfățișează începutul epocii cruciadelor. Cartea a fost destul de apreciată prin aproape toate colțurile lumii, dar ceea ce m-a surprins în mod plăcut a fost documentarea foarte bine pusă la punct a lui Guillou despre acel colț de timp. Adică, nu poți scorni povești fără să te documentezi în prealabil, mai ales dacă vorbim despre cruciade și despre impactul lor asupra istoriei. Guillou însă a reușit să strecoare ițele ficțiunii într-o manieră extrem de dibace: ai senzația că personajele sunt protagonistele unor izvoare istorice.

Dacă ești un fan al serialului Game of  Thrones, ai putea să-ți dai seama că și aici este vorba despre hegemonie, despre personaje care pot vărsa sânge pentru a-și atinge scopurile. Arn Magnusson mi s-a părut a fi un soi de Jon Snow închis într-o mănăstire, și nu în Turnul Negru. El este personajul principal, eroul care, deși un adevărat mânuitor de sabie, nu este inițiat în arta vieții, nu este pregătit să ducă un război psihologic cu lumea de afară.

Este un roman de aventuri, dar nu la acel gen de aventuri cu care ne-a obișnuit R.L.Stevenson în Săgeata neagră, ci un soi de Ivanhoe  care a făcut greșeala să se îndrăgostească. În ceea ce-l privește pe Guillou, dragostea îl aruncă pe Arn în brațele cruciadelor, așa cum vom descoperi în următoarele două cărți ale trilogiei.

Jan_Guillou_-_2006Un proverb spune că nu contează destinația, ci drumul, iar drumul către Ierusalim, Țara Sfântă, va fi, probabil, unul anevoios din toate punctele de vedere pentru tânărul Arn, a cărui iubire este închisă într-o mănăstire de maici. Arn trebuie să-și ispășească pedeapsa prin faptul că se înrolează într-un război care nu-i aparține și, deși a fost crescut cu Dumnezeu în suflet, i se pare inutil să ucidă oameni în numele Atotputernicului. Prin acest război, Arn se va purifica total prin mânjirea cu sângele sarazinilor, poporul amenințător al creștinătății. Romanul lui Guillou poate deschide veșnicele dezbateri cu și despre Biblie cu care ne-am obișnuit cu toții; cumva, cred că asta a fost ”momeala” servită cititorului.

Autor: Jan Guillou
Editura:
ISBN: 978-99931-13-59-1
Nr. pagini: 352
An apariție: 2012
Traducător: Dan Ciobanu
Preț: 31,94 lei

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Ruxandra A.

Ruxandra A.
A absolvit Facultatea de Litere din București. E pozar amator și scrie fie poezie, fie proză. N-a publicat nimic deocamdată. Muzica rock e a doua lume în care se refugiază. Prima o reprezintă cărțile.