Jan Guillou – Drumul spre Ierusalim

Acest articol a fost publicat de Ruxandra A. pe 10.08.2014 în rubrica Recomandare de lectură și are asociate următoarele etichete: , .

drumul-spre-ierusalim-trilogia-cruciadelor-vol-1_1_produs Drumul spre Ierusalim al lui Jan Guillou este prima carte dintr-o trilogie care înfățișează începutul epocii cruciadelor. Cartea a fost destul de apreciată prin aproape toate colțurile lumii, dar ceea ce m-a surprins în mod plăcut a fost documentarea foarte bine pusă la punct a lui Guillou despre acel colț de timp. Adică, nu poți scorni povești fără să te documentezi în prealabil, mai ales dacă vorbim despre cruciade și despre impactul lor asupra istoriei. Guillou însă a reușit să strecoare ițele ficțiunii într-o manieră extrem de dibace: ai senzația că personajele sunt protagonistele unor izvoare istorice.

Dacă ești un fan al serialului Game of  Thrones, ai putea să-ți dai seama că și aici este vorba despre hegemonie, despre personaje care pot vărsa sânge pentru a-și atinge scopurile. Arn Magnusson mi s-a părut a fi un soi de Jon Snow închis într-o mănăstire, și nu în Turnul Negru. El este personajul principal, eroul care, deși un adevărat mânuitor de sabie, nu este inițiat în arta vieții, nu este pregătit să ducă un război psihologic cu lumea de afară.

Este un roman de aventuri, dar nu la acel gen de aventuri cu care ne-a obișnuit R.L.Stevenson în Săgeata neagră, ci un soi de Ivanhoe  care a făcut greșeala să se îndrăgostească. În ceea ce-l privește pe Guillou, dragostea îl aruncă pe Arn în brațele cruciadelor, așa cum vom descoperi în următoarele două cărți ale trilogiei.

Jan_Guillou_-_2006Un proverb spune că nu contează destinația, ci drumul, iar drumul către Ierusalim, Țara Sfântă, va fi, probabil, unul anevoios din toate punctele de vedere pentru tânărul Arn, a cărui iubire este închisă într-o mănăstire de maici. Arn trebuie să-și ispășească pedeapsa prin faptul că se înrolează într-un război care nu-i aparține și, deși a fost crescut cu Dumnezeu în suflet, i se pare inutil să ucidă oameni în numele Atotputernicului. Prin acest război, Arn se va purifica total prin mânjirea cu sângele sarazinilor, poporul amenințător al creștinătății. Romanul lui Guillou poate deschide veșnicele dezbateri cu și despre Biblie cu care ne-am obișnuit cu toții; cumva, cred că asta a fost ”momeala” servită cititorului.

Autor: Jan Guillou
Editura: Univers
ISBN: 978-99931-13-59-1
Nr. pagini: 352
An apariție: 2012
Traducător: Dan Ciobanu
Preț: 31,94 lei

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Direcționează 20% din impozit

Donează dacă vrei să susții financiar educația culturală. Decide ce faci cu 20% din impozitul afacerii tale. Poți contribui la dezvoltarea revistei, ca aceasta să aibă mai multă consistență, coerență și consecvență în plan editorial. Îți mulțumim în avans! Revista digitală SemneBune este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Ruxandra A.

A absolvit Facultatea de Litere din București. Este masterandă la Universitatea Transilvania din Brașov, tot la Litere. Fotografiază și scrie pentru sine. Ascultă tot ceea ce-i pune spiritul în mișcare: post-rock, metalcore, progressive, doom-metal, psychedelic rock.