Fratele canadian al lui Woody

COPERTACANAPEA_zpsdfad1830

Vă mai amintiţi Radio Days (1987)? Acel film de Woody Allen, în care viaţa de familie gravita în jurul emisiunilor de divertisment şi în care oamenii deveneau irascibili dacă ratau aceste momente de relaxare. Dialoguri spumoase construite cu sarcasm, o multitudine de personaje episodice, dar şi conflicte pe teme, pe care numai regizorul filmului Annie Hall (1977) le-ar fi putut imagina.

Narrator: Then there were my father and mother, two people who could find an argument in any subject.
Father: Wait, you think the Atlantic is a greater ocean than the Pacific?
Mother: No. Have it your way. The Pacific is greater.
Narrator: I mean, how many people argue over oceans.

woody-allen-2

De ce l-am invocat pe Woody Allen? Din simplul motiv că Seymour Mayne, autorul canadian care a vizitat de curând România cu ocazia Bookfest-ului, îmi aminteşte, în textele din volumul Bătrâna canapea albastră şi alte povestiri (Adenium, 2014), de cineastul american. Şi acest lucru se vede mai ales prin ironizarea propriei condiţii de evreu nord-american (La Vaz del Interior).

Înainte de a lua contact cu cărţile lui Seymour Mayne, am avut deosebita plăcerea de a-l cunoaşte pe autor. Prima impresie a fost că am în faţă un texan, a cărui principală ocupaţie este extracţia petrolului şi care, în liber, se ocupă de literatură la modul cel mai serios cu putinţă. Deşi ştiam că Seymour Mayne este profesor de Literatură canadiană la Universitatea din Otttawa, nu am putut să îmi reprim acest gând. Întâlnirea cu autorul a fost prilejuită de lansarea celei de-a doua cărţi în limba română semnată de Seymour Mayne, Auspicious Calligraphy – word sonnets – /Caligrafomanţie – sonete într-un cuvânt – (Tracus Arte, 2014, MARGENTO). Despre autor, , poet şi traducător, a spus că este un foarte mare poet nord-american. Şi nu a zis-o doar o dată, ci de trei ori. Despre Seymour Mayne au mai vorbit criticii literari Ion Bogdan Lefter şi Felix Nicolau.
Fie că vorbeşte despre o canapea veche furată şi apoi regăsită, sau se referă la o plapumă şi mai veche, căreia i se dă o întrebuinţare nouă, autorul canadian o face cu mult umor, reuşind să aducă în prim plan universuri aparent lipsite de importanţă & substanţă. Iată cum arată relaţia dintre protagonist şi totemul albastru.

Cu patru perne mari, plate şi cu o spetează de nădejde, era destul de încăpătoare chiar şi pentru doi convalescenţi ce se văicăreau. Dar eram şi gelos. Nu dădeam voie nimănui să se suie, să stea sau să se sprijine de ceea ce devenise canapeaua convalescenţei mele. Dacă tot trebuie să plătesc un preţ, păi aveam de gând să mă bucur de ea şi să nu o împart cu nimeni. Asta era dezlegarea mea . Această legătură de durere ne-a unit într-o nouă prietenie. Omul şi canapeaua – cel mai bun viitor prieten al lui. (p.11-12, Bătrâna canapea albastră)

De altfel, nici iniţiativele inedite sau aberante nu lipsesc din prozele lui Seymour Mayne. Cum arată, de exemplu, o organizaţie a tuturor celor care poartă prenumele Seymour sau cum se manifestă o pasiune patologică pentru fotografiat sinagogi şi mai apoi biserici? Totul este integrat într-un spaţiu citadin nord-american beneficiind de câteva popasuri în Israel. Şi dacă e să ne luăm după spusele celor de la The Bull Calf (revistă canadiană de recenzii şi critică literară), Mayne atinge apogeul comediei atunci când se joacă la limita ireverenţei.

SeymourMayneIL_01

La scurt timp după ce prietenul lui, Morty, s-a stins pe neaşteptate şi a fost îngropat cu alai de numai câteva persoane, Seymour Levine şi-a adus aminte de una din ideile trăsnite ale dragului său prieten. De ce să nu urmeze iniţiativa lui Morty şi să nu înfiinţeze Seymour International, o organizaţie mondială a tuturor celor care purtau acest nume englezesc de familie ca prenume. (p.51, Seymour International)

Povestirile din volumul Bătrâna canapea albastră şi alte povestiri, excelent tradus de Raluca Tănăsescu, se pot urmări pe un flux extrem de interesant. Obiectele posedate devin personaje, mai ales atunci când sunt pierdute (Bătrâna canapea albastră) sau când există posibilitatea să fi fost rătăcite (Talitul lui Goldberg). De aici se naşte de multe ori umorul lui Seymour Mayne şi tot ce aici apar situaţii neprevăzute.

Autor: Seymour Mayne

Titlu: Bătrâna canapea albastră şi alte povestiri

Editura: Adenium

ISBN: 978-606-8622-31-6

Nr. pagini: 118

An apariție: 2014

Traducător: Raluca Tănăsescu

Preț: 19 RON

surse foto: poetrywriting.orgwww.thatsawrapshow.com, http://blog.egophobia.ro/


Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Andrei Zbîrnea

Avatar
Arnoux MAZ este pseudonimul sub care a semnat articolele de pe SB. Andrei este poet și activist cultural, premiat și antologat în volume de poezie, din 2010.