Atinge pământul și respiră aerul

Din Seria „When you feel the earth you can breathe the air/ Infinite space absolute time –  Atinge pământul și respiră aerul / Iubirea ca formă de existență / în afara timpului și a spațiului”, Duminică, 3 august 2014, începând cu ora 17:00, la va avea loc vernisajul expoziției de pictură semnată de Andreea Costenco. Evenimentul se va desfășura sub forma unei instalații de artă contemporană prin implicarea lui Cătălin Crețu, compozitor și artist multimedia.

Vernisajul continuă seria ambițioasă a lucrărilor reunite sub titlul When you can feel the earth you can breath the air prin tema iubirii ca formă de existență în afara timpului și a spațiului.

Expoziția „Atinge pământul și respiră aerul” poate fi vizitată în perioada 3 – 11 august la , Sala Irina Nicolau, între orele 10:00 – 18:00.

Andreea Costenco, prin noua serie de lucrări Atinge pământul și respiră aerul, invită la o neașteptată escapadă „în afara timpului”, prin termenii lui Eliade, pentru descoperirea unui nou tip de libertate.

Cele 20 de tablouri, lucrate prin mijloacele tradiționale ale picturii, expun noi perspective asupra libertății, ca monedă de schimb în valorificarea timpului, a libertății în gândire și conștientizare, susținute metatextual printr-un efort de cercetare considerabil, investit în mii de pagini de lectură.

Lucrările Andreei Costenco redau în această serie, dincolo de intenția metafizică descrisă mai devreme, și o lumină nouă și interesantă asupra actului creației în sine, argumente pentru care această expoziție merită toată atenția publicului.

Despre Andreea Costenco

Andreea Costenco și-a început parcursul în cariera artistică în București, a absolvit Liceul de Arte „Nicolae Tonitza” și a continuat studiile universitare cu o diplomă în Arte Plastice la Universitatea Natională de Arte București. A urmat un master în scenografie – MA Scenography la Central Saint Martins Colege of Art and Design din Londra.

Cea mai recentă expoziție de pictură a avut vernisajul la Cărturești – Verona în București, în noiembrie 2012, și s-a intitulat „History Organic: Breeze Between Water and Flame”. Prima manifestare a seriei de pictură/ instalație „Camino History Organic Structure” a avut loc la Galeria Odeon in iunie 2012. O altă expoziție de pictură/ instalație a fost realizată în München, “Odissee”, Westandvillage în 2010.

Ca pictor, Andreea a mai expus la “Young Colours – Tineri Artiști – Expoziție Pictură” de la Art Expo/ Galeriile Teatrului Național din România 2004, Muzeul Banatului din Timișoara 2004 și alte participări la expoziții în țară și străinătate. De asemenea, a prezentat seria „Looking for Mr. Green” la Titu Maiorescu Rumanisches Kulturinstitut din Berlin. În 2002, a realizat o expoziție intitulată „Metamorfosi” la Instituto Romeno di Cultura e Ricerca Umanistica din Veneția.

Ca artist multimedia, Andreea Costenco a participat cu doua lucrări video la competițiile internaționale SCHMIDT, „Sin City” în 2011 și la competiția organizată de MOBY pentru spotul videoclipului „Wait for me” în 2010. Alte lucrări includ „Something About Lysistrata”, eveniment instalație/performance de la Cantieri Culturali Alla Zisa, Palermo, Sicilia, în 2005; un scurt video experimental „World Story” prezentat la Uncut, eveniment de film de scurt metraj în cadrul Institute of Contemporary Art (ICA), The Mall, London, Institutul de Artă Contemporană din Londra 2004 (anterior prezentat la Festivalul CineMAiubit, la Cinema Studio din București). În 2002 a creat o expoziție/ instalație/ intervenție intitulată „I Love NY” la Galeria Eforie din București, instalație prezentată și la International Education Week, Comisia Fulbright în București.

În calitate de scenograf, Andreea Costenco a conceput scenografia și costumele pentru spectacolul „O noapte furtunoasă” la Teatrul Bulandra, spectacol cu premiera în mai 2002, prezentat și în cadrul Festivalului Național de Teatru „Ion Luca Caragiale”, ediția a XII-a de la București.

Despre Cătălin Crețu

Cătălin Crețu este compozitor și artist multimedia. A studiat compoziția – cu Dan Dediu și Adrian Iorgulescu – la Universitatea Națională de Muzică din București (UNMB) și compoziție multimedia – cu Peter Michael Hamel și Georg Hajdu – la Hochschule für Musik und Theater Hamburg. În 2008 a obținut titlul de Doctor în muzică la UNMB, sub îndrumarea prof. univ. dr. Octavian Nemescu. Din 2003 este membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Din 2008 este cercetător științific la Centrul de Muzică electroacustică și Multimedia al UNMB.

Atinge pamantul si respira aerul

„Alături de libertatea pe care o revelează orice operă de artă, el descoperă, în plus, posibilitatea de ieșire din timp prin „concetrarea‟ lui, ceea ce este deja un pas important în lupta cu timpul, lupta pe care trebuie s-o dea fiecare om în parte, neajutorat de nimeni.” Mircea Eliade.

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Semnu' Bun

Primul semnalizator cultural de pe această platformă. Îndrumă și recomandă din 2010.