5 cărți must-read ~ s52/2014

Lecturi cado’ sau ce să citim în vacanță

Se anunță timp liber, alergat după cadouri, zăpadă, cafea aburindă și alte drăgălășenii, așa că, fără a mă mai lungi la vorbă, iată recomandările de sezon:

  • Fie că vreți s-o faceți cadou cuiva drag ce nu se vede de la pământ sau unui adult care nu se jenează de copilul zburdalnic din el, Elena spune că e o lectură minunată, potrivită pentru toate vârstele. „Marele Uriaș Prietenos”, Roald Dahl

„Este o lectură pe care aș recomanda-o atât celor mici, cât și celor mari. Celor mici le este utilă pentru că este în primul rând o carte despre prietenie, iar pe de altă parte este instructivă. Conversațiile dintre Sophie și MUP sunt un prilej de a explora diferite curiozități legate de popoare (cum sunt reflecțiile legate de oamenii din Japonia și cei din Norvegia, despre barbari, sau recuzita de obiecte de la curtea reginei, ș.a.). Sophie este o fetiță înțelegătoare, răbdătoare cu MUP, chiar sugerează că este înțeleaptă. Pentru publicul adult cartea aduce cu sine o libertate lingvistică în vocabularul lui, preponderent format din epenteze, sinereze (cuvinte precum carnibali, coplii, omleți, care prin încălcarea legilor lor fonetice ajung să desemneze alte realități pe care și le dorește MUP) – ceea ce-i dă o originalitate specifică, iar efectul pe care îl are este comic.”
[Cumpără de aici]

  • Savuroasă, halucinantă, numai bună de citit într-o noapte lângă un șemineu arzând. De la CristinaMarie-Jeanne Urech, „Accesorii pentru paradis”

„În “Accesorii pentru paradis” de Marie-Jeanne Urech, lumea îşi păstrează elementele pe care le cunoaştem din viaţa obişnuită de zi cu zi, dar se reorganizează într-o manieră nouă, mai interesantă, ce capătă sensul ei propriu după numai câteva pagini de “trăit” în ea. Doctorul Achille Aarberg, “şef de clinică, specialist în defectul de fabricaţie, apărător împotriva epidemiilor” primeşte într-o zi un plic cu bani reprezentând recompensa în avans pentru tratarea în particular a unui pacient misterios pe nume Boncompagnon. Ajuns la adresa indicată, doctorul nu găseşte pe nimeni şi porneşte astfel într-o căutare a pacientului care îl atrage într-o aventură halucinantă, suprarealistă.”
[Cumpără de aici]

  • Literatura SF e una dintre preferatele mele, all-season, iar pe Vonnegut n-ai cum să-l lași de o parte, măcar că știe să atingă corzile sensibile și te prinde în vârtejul de idei cât ai clipi. Plus, coperta editurii Art o face un cadou deosebit.  Puțin macabru, o doză de ironie, o lectură light, implicit sărbători vesele. Kurt Vonnegut, „Abatorul cinci sau Cruciada copiilor”

„Într-o alură comică, chiar tragi-comică, cotidianul pare mai ușor de suportat, iar normalizarea este unul din lucrurile care contribuie la menținerea sănătății psihice a societății. Avem de-a face cu o ironie inteligentă față de situații aparent banale scufundate într-un ușor penibil, totul sub bagheta unui destin oarecum stupid, adesea foarte apropiat de realitate; iar simbolistica sub alura căreia se desfășoară totul încarcă afectiv și te face să nu lași cartea din mână.”

[Cumpără de aici]

  • Dintre ultimele apariții la noi, Sowilo ne recomandă ceva exotic, impresii despre cultura orientală, o incursiune în feminitatea definită altfel decât la noi. În plus, pentru prietenele voastre cinice – cadoul perfect. Shahrnush Parsipur,  „Femei fără bărbați”

„Pe lângă faptul că te trezești într-un tablou diferit de tot ceea ce ai citit până acum despre lumea femeilor care nu au dreptul la propria viață, mi se pare interesantă ”tehnica” (dacă poate fi numită așa) celor 1001 de nopți ale Șeherezadei, adică împletirea unui fir care va da naștere unui alt fir și tot așa. Nu numai că Șeherezada noastră nu tace la ivirea zorilor, ci chiar se revoltă și îndrăznește să stârnească furia sultanului pentru că nu are de gând să-i mai îndeplinească vreo poruncă. Putem numi romanul un mijloc de a se răscula împotriva tradițiilor iraniene vizavi de modul în care e tratată femeia în societate și în familie.”

[Cumpără de aici]

  • Romantic și seducător, „Marianela” lui Benito Pérez Galdós, a reprezentat o adevărată surpriză pentru Loredana.

„Nela, María, Mariquilla, Marianela… Personajul care dă titlul romanului „Marianela” (1878) de Benito Pérez Galdós a reprezentat una dintre surprizele cele mai plăcute de care am avut parte în lecturile ultimelor luni, întrucât reuşeşte să transmită prin însăşi „materialul” din care este creat, cizelarea literară şi puterea de observare ale scriitorului spaniol Galdós, considerat adeseori al doilea mare scriitor spaniol după Cervantes. Îmbogăţit cu vagi accente de basm, „Marianela” surprinde într-un mod neaşteptat pentru secolul XIX lupta interioară care se dă neîncetat între aparenţe şi realitate, între frumuseţe şi urâţenie, între civilizaţie şi instincte.”
[Cumpără de aici]

bau

Și pentru că e ultima recomandare de anul acesta, nu pot decât să vă doresc sărbători cu și căldură, să vă bucurați de lectură și cadouri cât mai surprinzătoare!

Să ne revedem cu bine!

sursa foto aici

Lasă un semn

Comentariu

Abonează-te gratuit prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona și vei primi notificări doar când vor fi publicate articole noi.

Donează 20% de SemneBune

Dacă reprezinți o entitate juridică, te rugăm să descarcarci, completezi și semnezi Contractul prin care afacerea ta poate susține educația culturală.
Direcționarea a 20% din impozit este deductibilă pentru că suntem în Registrul entităților pentru care se acordă deduceri fiscale (INTERNT-266538804).
Virează către noi să putem avea coerență și mai multă consistență în informațiile culturale de care ai nevoie.
Revista SemneBune© este un proiect editorial al Asociației AdLittera și este online din 2010.

Autor articol: Isabela

Isabela este absolventă a Facultatății de Psihologie din cadrul Universității București și vede cititul ca o formă de terapie, la fel ca și dansul, muzica sau fotografia. Funcționează pe principiul: avem nevoie doar de puțină frumusețe. Zi de zi. Puțin câte puțin. Peste tot.