SB-909-RPC

„Scriitorul Haruki Murakami este favoritul caselor de pariuri din Marea Britanie la câștigarea premiului Nobel pentru literatură din acest an. La casa Ladbrokes, care s-a înșelat însă în predicțiile sale de mai multe ori în trecut, faimosul autor japonez are o cotă de 3 la 1”, citim pe site-ul larevista.ro. Nu este pentru prima dată când acest scriitor japonez se află pe lista numelor vehiculate ca fiind favorite pentru câştigarea cunoscutului premiu literar. În plus, Haruki Murakami are fani foarte mulţi în lumea întreagă, lucru care, probabil, influenţează şi amintitele pariuri. „Premiul Nobel pentru literatură este acordat în fiecare an în luna octombrie și va fi însoțit de un cec în valoare de 920.000 de euro”, mai citim pe larevista.ro.

**

De pe semnebune.ro, reţinem articolul intitulat Nimic despre Roger (I), articol publicat în rubrica Rockoco. Desigur, este vorba despre Roger Waters, numai că, exact cum se spune în titlu, nu avem ocazia să citim prea multe despre el. „Mi-am dorit să las lucrurile să se așeze, să pot scrie despre ceea ce am simțit, fără precipitare. Din păcate nu am luat în calcul agenda presei din România. Mă refer cu precădere la agenda televiziunilor de știri. Acestea au trecut în mai puțin de două săptămâni de la încoronarea regilor Cioabă la tragedia copilului sfâșiat de câini în Capitală. Dar asta nu e totul. Televiziunile au atacat subiecte extrem de variate, de obicei superficial și incoerent. (…) Dar să revenim la pretextul cu care am început acest articol, The Wall. Mă voi referi tot la reflectarea acestui eveniment în media. Aici, televiziunile s-au limitat în a relata despre concert. Ceea ce este bine. Cu siguranță că nu mi-aș dorit ca Mugur Ciuvică sau Monica Tatoiu să comenteze despre Roger Waters”, scrie Arnoux în articolul amintit, pe care vă lăsăm să îl citiţi integral, cu menţiunea că va avea şi o a doua parte, pentru că, după cum încheie autorul: „Singurul regret este că nu am reușit să vă spun nimic despre seara în care am învățat să îl iubesc mai mult pe Roger decât pe Dave.”

**

La limita de jos a cerului, cel mai recent film al regizorului Igor Cobileanski, ajunge în cinematografele din România începând cu 27 septembrie 2013. (…) Cu un scenariu scris de Corneliu Porumboiu și Igor Cobileanski, „La limita de jos a cerului” spune povestea lui Viorel (Igor Babiac), un traficant mărunt de droguri care trăieşte într-un orăşel uitat de lume din Republica Moldova. Cel mai bun prieten al său îl târăşte după el în visul lui nebun de a zbura cu un deltaplan stricat, mama sa îl bate la cap să îşi găsească un serviciu, iar femeia pe care o iubeşte urmează să plece cu iubitul care trebuie să iasă din arest preventiv. Viorel decide să îşi schimbe viaţa în bine, însă realizează curând că binele e o chestiune relativă”, citim pe ziarulmetropolis.ro. Tot acolo găsiţi şi alte detalii despre acest film pe care îl vom putea vedea în curând.

**

Despre un festival de jazz care se va desfăşura în această toamnă la Sibiu citim pe jazzcompas.com. „Festivalul JAZZ & MORE ar putea fi continuare a tradiției jazzului creativ pe care l-a avut Sibiul prin anii ’80 când pe scena sibiană de jazz urcau, pe lângă cei mai buni muzicieni români, o serie de artiști consacrați ai muzicii improvizate cum ar fi: Gunter Hampel, Jeanne Lee, ROVA Saxophone Quartet, Alexander von Schlieppenbach, Albert Mangelsdorf, Evan Parker, Paul Lovens, Ernst-Ludwig Petrowski și mulți alții. Ideea festivalului, desfășurat anul acesta în perioada 4-6 octombrie, a venit de la necesitatea suplinirii lipsei de informare a publicului din această nișă muzicală, de elucidare a confuziilor, de ieșire din izolare și de conectare la timpul prezent, la contemporaneitate”, citim pe jazzcompas.com, unde găsiţi inclusiv programul pe zile şi numele artiştilor participanţi.

**

De pe totb.ro recomandăm articolul cu titlul Marele zid românesc ridicat în jurul protestelor pentru Roşia Montană. „Atunci când au reușit să treacă de cordoanele jandarmilor, vocile miilor de oameni s-au izbit serile-astea de instituții goale, cu luminile stinse, de șiruri de blocuri abia locuite, decupate parcă dintr-un platou de filmare, sau, în cel mai bun caz, de urechile astupate ale celor care, în ruptul capului n-ar lăsa friptura pentru cianură. (…) Cel mai perfid însă dintre toate zidurile e, deloc surprinzător, cel invizibil, ridicat de majoritatea strivitoare a canalelor din presa centrală, despre care s-a tot scris și care, într-o lume corectă, ar trebui să ajungă în manualele de jurnalism. Așa cum marele firewall chinezesc rescrie istoria pe Internetul chinezesc, marele firewall românesc înălțat de televiziuni și ziare care-și completează bugetele cu bani de la compania Roșia Montană Gold Corporation și-și gândesc politica editorială pe linii de partid, continuă să țină cetățenii unei țări într-un hățiș înșelător de informații”, citim pe totb.ro, unde impresiile despre cele câteva zile de protest de până acum sunt mai detaliate.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.