SB-2108-RPC

De pe site-ul larevista.ro recomandăm interviul cu istoricul şi criticul literar Dan C. Mihăilescu. „O conversație cu istoricul și criticul literar Dan C. Mihăilescu este o desfătare pentru spirit, indiferent de tema aleasă”, citim pe site-ul amintit. Întrebat, de exemplu, ce crede că lipseşte României, Dan C. Mihăilescu a răspuns: „…evident că-i nevoie de-o infuzie masivă de spirit germano-saxon, adică de disciplina muncii, cultul tradiţiei, respectul pentru ordine, ierarhie, pentru însăşi ideea de Autoritate. Simţ civic, nu spirit de şatră.” Iar interviul continuă pe teme diverse, dintre care amintim lumea literară, cărţile, libertatea, diferenţele dintre generaţii şi altele, pe care vă lăsăm să le descoperiţi singuri.

**

În rubrica De ce-aş citi, de pe semnebune.ro, Tudor Călin Zarojanu a scris în această săptămână despre autosuficienţă, despre faptul că niciodată nu ştim destule, chiar dacă ne închipuim contrariul, despre o lectură care multora ne poate părea inutilă: Codul bunelor maniere astăzi, carte scrisă de către Angela Marinescu. „De ce-aş citi codul bunelor maniere? De ce-aş ţine cont de ele? Pentru că mi-am dat seama ceva extraordinar: dacă mă aflu pe un drum cu prioritate şi-i fac semn să se strecoare unui şofer de pe drumul fără prioritate, care altfel ar putea aştepta o veşnicie, nu numai că-mi mulţumeşte, dar în mod sigur se gândeşte la mine, măcar o secundă, cu recunoştinţă, transmiţându-mi astfel un pic de energie pozitivă. Zâmbetul unui om pe care-l saluţi din toată inima, şi nu doar din vârful buzelor, e o răsplată în sine”, scrie Tudor Călin Zarojanu pe semnebune.ro.

**

Pe filmreporter.ro găsiţi un reportaj despre „lungmetrajul de debut al lui Răzvan Săvescu, America, venim!, un proiect pentru care filmările au început pe 8 şi s-au sfârşit pe 17 august. Echipa va merge apoi la New York pentru încă aproximativ 10 zile de shooting. Povestea începe în România, în curtea din spate a unei văduve boeme şi iubitoare de artă, Maya (Mira Furlan), locul unde a adunat invitaţi cu ştaif pentru o serată caritabilă, dar şi pentru a recrea un soi de „mică Americă””, citim pe filmreporter.ro. Tot acolo, în acelaşi material, se poate citi şi o discuţie cu Mira Furlan, actriţa care va juca rolul principal în acest film care, probabil, va ajunge în cinematografe în toamna anului viitor.

**

Pe hotnews.ro citim despre un concurs care vă dă posibilitatea să câştigaţi două bilete la concertul de deschidere a Festivalului George Enescu, care va avea loc în 1 septembrie 2013. „Trebuie doar să ne povesteşti (tu sau cel căruia vrei să-i dăruieşti biletele) cea mai frumoasă întâmplare personală în care muzica, orice fel de muzică, te-a ajutat, te-a bucurat, te-a înfrumuseţat. Autorii celor mai frumoase 5 povestiri trimise pe adresa concurs@hotnews.ro cu menţiunea „Concurs Festival Enescu” vor primi câte două bilete la concertul din 1 septembrie în care orchestra Staatskapelle din Berlin va cânta Enescu, Beethoven ţi Elgar. Cele zece biletele sunt donate de persoane care doresc să rămână anonime. De ce? Pentru că dar din dar se face rai”, citim pe hotnews.ro.

**

Pe metropotam.ro am găsit o discuţie lejeră, de citit la o cafea într-o dimineaţă de vară, discuţie cu autorii site-ului invama.com, „un jurnal cu aspect de ghid turistic sentimental, pe alocuri răutăcios„. Evident, este vorba despre Vama Veche, un loc devenit, în ultima vreme, tot mai mult subiectul unor controverse. „Noi am pozat Vama de câţiva ani, fiecare în stilul lui. Anul trecut ne-am propus să punem împreună un tapet de imagini şi cuvinte, dar n-am fost în stare. Anul ăsta, ne-am împărţit activităţile”, declară unul dintre cei doi. Sau: „Sunt unii care muncesc toată vara în Vamă şi asta e treaba lor; dacă se descurcă, e foarte bine şi pare mai plăcut decât să munceşti toată vara în Pipera, alţii care vin şi uită de ei până prin septembrie; ăştia sunt – personajele; şi alţii care vin foarte des şi în special în weekenduri, cum suntem noi – navetiştii.” Şi vă lăsăm să citiţi singuri materialul integral.

 

banner-revista-presei-SPT

Lasă un semn

comentarii

Autor articol: Dorina Tătăran

Dorina Tătăran
Traducătoare de literatură la o casă importantă de editură din România, Dorina a fost premiată în 2012 la ediția a III-a a Concursului de debut literar „Incubatorul de condeie”, secțiunea Proză scurtă. Este o fidelă cititoare de „sud-americană”. Scrie proză scurtă dar se ferește să publice (încă). Iubește cafeaua și florile.